Όταν η Βασίλισσα του καλλιτεχνικού πατινάζ και καλλονή Κιμ Γιούνα εγκατέλειψε στα 23 της γιατί μια ρωσίδα της... "έκλεψε" το χρυσό

Η Κιμ, γνωστή ως «Βασίλισσα Γιούνα» στην πατρίδα της, εκεί όπου λατρεύεται κυριολεκτικά ως «γαλαζοαίματη», είχε σοκάρει τον κόσμο του καλλιτεχνικού πατινάζ όταν  Μάιο του 2014 γνωστοποίησε την απόφασή της να κρεμάσει οριστικά τα παγοπέδιλά της σε πολύ νεαρή ηλικία.

Η 27χρονη πλέον πατινέρ γεννήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 1990 στην πόλη Μπούτσεον, 25 μόλις χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα Σεούλ, και δίχως υπερβολή ξαναέγραψε από την αρχή τα βιβλία της αθλητικής ιστορίας στη Νότια Κορέα:

6 φορές εθνική πρωταθλήτρια, με την πρώτη σε ηλικία μόλις 12 ετών (η νεότερη στην ιστορία), πρώτη χρυσή Ολυμπιονίκης της χώρας (σε αγώνισμα εκτός του πατινάζ ταχύτητας) το 2010 στο Βανκούβερ στο ατομικό γυναικών, 2 φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια (2009, 2013), χρυσό μετάλλιο στο Πρωτάθλημα Τεσσάρων Ηπείρων (2009), 3 φορές πρωταθλήτρια του τελικού Grand Prix (2007, 2008 και 2010) και αναρίθμητες άλλες διακρίσεις. 

Μάλιστα το 2013, η Κιμ ήταν η μόνη Χειμερινή Ολυμπιονίκης που μπήκε στο τοπ-10 των πιο ακριβοπληρωμένων αθλητριών της χρονιάς του φημισμένου περιοδικού Forbes. 

Το «κύκνειο άσμα» της ήρθε με το αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι, χάνοντας από τη Ρωσίδα Αντελίνα Σοτνίκοβα υπό αμφιλεγόμενες συνθήκες, εξαιτίας της σύνθεσης της κριτικής επιτροπής που περιελάμβανε μία κριτή παντρεμένη με υψηλόβαθμο Ρώσο αξιωματούχο του αγωνίσματος.

Σε συνέντευξη τύπου στη Σεούλ το 2014 η οποία δόθηκε στο πλαίσιο ενός σόου καλλιτεχνικού πατινάζ.

Μέσα σε φορτισμένο από τη συγκίνηση κλίμα, η «Βασίλισσα Γιούνα» όπως είναι ευρέως γνωστή στον ασιατικό κόσμο, ανακοίνωσε δακρυσμένη το τέλος της σύντομης, αλλά λαμπερής καριέρας της.

«Εδώ κλείνω και επίσημα την καριέρα μου ως αθλήτρια. Υπήρξα πραγματικά πολύ ευτυχισμένη», ξεκίνησε τις δηλώσεις της η πανέμορφη Κιμ πασχίζοντας να κρατήσει τα δάκρυά της.

 «Θέλω να ξεκουραστώ για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά από αυτό το σόου. Έλαβα πολύ περισσότερη αγάπη και υποστήριξη από όσο άξιζα», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

«Εκ των υστέρων, βλέπω ότι δεν ήταν τα μετάλλια ή οι νίκες που με κρατούσαν όρθια όταν τα πράγματα δυσκόλευαν. Ήσασταν όλοι εσείς. Σας ευχαριστώ που με ενθαρρύνατε», κατέληξε η Κιμ ευγνωμονώντας τους συμπατριώτες της.

Η 27χρονη είναι η πιο επιτυχημένη πατινέρ στην ιστορία της Ν. Κορέας, μετρώντας 6 εθνικούς τίτλους (ο πρώτος σε ηλικία μόλις 12 ετών), το πρώτο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο της χώρας (σε αγώνισμα εκτός του πατινάζ ταχύτητας) το 2010 στο Βανκούβερ, 2 παγκόσμιους τίτλους (2009, 2013), 1 χρυσό μετάλλιο στο Πρωτάθλημα Τεσσάρων Ηπείρων (2009), 3 κατακτήσεις του τελικού Grand Prix (2007, 2008 και 2010) και αναρίθμητες άλλες διακρίσεις. Μάλιστα το 2013, η Κιμ ήταν η μόνη Χειμερινή Ολυμπιονίκης που μπήκε στο τοπ-10 των πιο ακριβοπληρωμένων αθλητριών της χρονιάς του φημισμένου περιοδικού Forbes.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ