Σύριος διευθυντής φωτογραφίας δεν μπορεί να παρευρεθεί στα Όσκαρ λόγω του #muslimban

Λίγες μόλις ώρες πριν την μεγάλη τελετή απονομής των βραβείων Oσκαρ, έχουμε άλλη μια απώλεια που προκύπτει από το ρατσιστικό διατάγμα του Ντόναλντ Τραμπ, που απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ για κατοίκους από επτά μουσουλμανικές χώρες, ανάμεσά τους και η Συρία.

Μετά την απαγόρευση εισόδου στον Ασγκάρ Φαραντί, στην λίστα έρχεται να προστεθεί και η ανακοίνωση για την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ του 21χρονου κάμεραμαν από την Συρία Καλέντ Χατίμπ που δούλεψε στο «The White Helmets» σε σκηνοθεσία Ορλάντο βον Αϊνσιντελ, του οποίου τα δικαιώματα έχει πάρει το Netflix, και είναι υποψήφιο για το Οσκαρ καλύτερου μικρού μήκους ντοκιμαντέρ.

 

Λίγο πριν ταξιδέψει από την Κωνσταντινούπολη για το Λος Αντζελες, αξιωματούχοι των ΗΠΑ βρήκαν διάφορες «πληροφορίες» εναντίον του ίδιου του Χατίμπ απαγορεύοντας του την είσοδο στην χώρα.

 

Το «The White Helmets» είναι ένα 40λεπτο ντοκιμαντέρ για τους ανθρώπους που δουλεύουν στην Προστασία του Πολίτης της Συρίας, γνωστούς κι ως «Τα Λευκά Κράνη», οι οποίοι έχουν βοηθήσει πάνω από 60.000 ανθρώπους κατά την διάρκεια του πολέμου στην Συρία.

Το ντοκιμαντέρ προωθεί ήδη τους τελευταίους έξι μήνες στις ΗΠΑ ο Τζορτζ Κλούνεϊ, ο οποίος θέλει να το γυρίσει και σε ταινία. Μιλώντας χθες στα βραβεία Σεζάρ ο Κλούνεϊ, ανάμεσα σε άλλα, είπε πως «ο Πρόεδρός τους έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα και ανησυχίες ανάμεσα στους συμμάχους της χώρας του, ενώ ταυτόχρονα έχει καθησυχάσει του εχθρούς της.»

Ο Χαντίμπ σε μια δήλωση του είπε πως «αν κερδίσουμε το βραβείο, θα δείξει πως όλοι οι άνθρωποι στον πλανήτη στηρίζουν την Συρία και τους κατοίκους της. Θα δώσει κουράγιο σε κάθε εθελοντή που ξυπνά κάθε πρωί και τρέχει ανάμεσα στις βόμβες.»

 

Να θυμίσουμε ότι το Χόλιγουντ, με τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά σωματεία της Αμερικής, αλλά και την ίδια την Ακαδημία, να αντιδρούν στο #muslimban του Τραμπ, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους λίγο πριν την αυριανή απονομή των βραβείων Οσκαρ τα οποία, όπως όλα δείχνουν, θα είναι ίσως από τα πιο πολιτικοποιημένα της ιστορίας τους.

 

ΠΗΓΗ: flix.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ