EuroWorking Group σήμερα μετά την βροχή δηλώσεων Σόιμπλε - Λαγκάρντ για το Grexit

Κρίσιμη είναι η σημερινή συνεδρίαση του ΕuroWorking Group στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή και των επικεφαλής των θεσμών.
 

Η συνεδρίαση διεξάγεται στον απόηχο των δηλώσεων του Β. Σόιμπλε, της Κ. Λαγκάρντ και του Γ. Ντεισελμπλουμ. Ο πρώτος για μια ακόμη φορά έθεσε θέμα εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ, η δεύτερη χαρακτήρισε απολύτως αναγκαίες τις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδος και ο τρίτος ότι χωρίς το ΔΝΤ η χώρα του, η Ολλανδία, δεν μπορεί να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Την ίδια ώρα, οι Βρυξέλλες σε ανοιχτή γραμμή με όλους τους εμπλεκόμενους επιχειρούν να βρουν μια κοινά, έστω και οριακά, αποδεκτή λύση, με την Αθήνα να στέλνει το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να νομοθετήσει από τώρα νέα μέτρα για μετά τη λήξη του προγράμματος και αναμένει απόφαση για το δημοσιονομικό μονοπάτι μετά το 2018 και περαιτέρω εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων και ένταξη στο QE, προσφέροντας τον μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων.

Η πρόταση χαρακτηρίστηκε «μια καλή βάση συζήτησης», με τους τεχνοκράτες να περιμένουν αμοιβαίες βελτιώσεις. «Αυτό που περιμένουμε σήμερα», λέει κυβερνητικός παράγοντας, «είναι όλες οι πλευρές να ανοίξουν τα χαρτιά τους για το αν θέλουν πραγματικά μια συμφωνία ή παραμένουν αμετακίνητες στις θέσεις τους». Ο ίδιος πάντως σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δείξει ότι θέλει τη συμφωνία, όπως και «μέχρι που μπορεί να φτάσει».   

Λαγκάρντ: Είμαστε «αδίστακτα ειλικρινείς»

«Οι άνθρωποι μπορεί να αντιδρούν στις εκθέσεις μας και τα συμπεράσματά μας αλλά είμαστε αποφασισμένοι να είμαστε και έμπιστοι σύμβουλοι αλλά και ανελέητα ειλικρινείς με τα ευρήματά μας» είπε η γενική διευθύντρια του Ταμείου, ενώ σε ερώτηση αν οι αγορές επηρεάζουν το έργο των αναλυτών διευκρίνισε ότι τις παρακολουθούμε αλλά δεν καθοδηγούμαστε από αυτές.

Υποστήριξε ότι η διαφοροποίηση στις προβλέψεις με κάποιους Ευρωπαίους εταίρους για το πλεόνασμα έχει να κάνει με τις εκτιμήσεις για τη δυνατότητα εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και της απόδοσής τους στην οικονομία.

Σε ερώτηση για την Ελλάδα και στον απόηχο των αντιδράσεων που προκάλεσαν οι εκθέσεις του ΔΝΤ ανέφερε ότι «προσπαθήσαμε να είμαστε ειλικρινείς», υπογράμμισε ότι στις εκθέσεις αναγνωρίζονται οι «τεράστιες θυσίες που έχουν γίνει» καθώς και η μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή.


Ωστόσο, επέμεινε ότι πρέπει να γίνουν ακόμα κάποιες μεταρρυθμίσεις και συγκεκριμένα στο φορολογικό, όπου επανέλαβε την πάγια θέση του Ταμείου για διεύρυνση της φορολογικής βάσης. «Λίγοι άνθρωποι, κυρίως μισθωτοί, σηκώνουν το βάρος» είπε χαρακτηριστικά, ενώ και στο συνταξιοδοτικό υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές και να υπάρξει ένα «διπλό στρώμα» προκειμένου από τη μία πλευρά να προστατεύονται οι κοινωνικά ευπαθείς αλλά παράλληλα να εξασφαλίζεται και η βιωσιμότητα του συστήματος.
«Όσες φορές και να με ρωτήσουν θα το λέω συνέχεια» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση αν η διαφάνεια ήταν ζήτημα που αντιμετώπιζε η Ελλάδα η Λαγκάρντ τόνισε ότι «η έλλειψη διαφάνειας ήταν παράγοντας που οδήγησε σε δύσκολη θέση την Ελλάδα το 2010». Αναγνώρισε ότι πολλά έχουν βελτιωθεί «αλλά» πρόσθεσε «δεν είμαι σίγουρη ότι έχει ολοκληρωθεί εντελώς η δουλειά σε αυτό τον τομέα».

«Η Ελλάδα ακόμα αναθεωρεί συχνά τα νούμερα και με σημαντικές αλλαγές» σημείωσε, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν είναι αυτός ο λόγος που οδηγεί σε διαφορετικές εκτιμήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους. 

 

Σόιμπλε: Μεταρρυθμίσεις για ανταγωνιστικότητα, αλλιώς Grexit

Μήνυμα προς την Ελλάδα να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να καταστεί ανταγωνιστική, αλλιώς «δεν θα μπορέσει να παραμείνει στην Ευρωζώνη», έστειλε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ σημείωσε πως μόνο εκτός Ευρωζώνης θα υπήρχε η δυνατότητα «κουρέματος» του χρέους.

Μιλώντας στο γερμανικό δίκτυο ARD την Τετάρτη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την εκτίμηση πως η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα εφόσον τηρήσει τους κανόνες.

Κάλεσε επιπλέον τους πιστωτές να συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση, για να γίνει η χώρα ανταγωνιστική.
Ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά η ανταγωνιστικότητα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ