Όσκαρ 2017: Λάνθιμος, Φιλίππου και Ματζιαράκη, οι τρεις Έλληνες στα βραβεία

Φέτος η 89η τελετή των βραβείων Όσκαρ, θα έχει έντονο το ελληνικό στοιχείο, καθώς υποψήφιοι για το χρυσό αγαλματίδιο είναι τρεις Έλληνες οι οποίοι κατάφεραν να ξεχωρίσουν και να μπουν στην πολυπόθητη λίστα της Αμερικάνικης Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Με τις ευχές όλων των Ελλήνων, Γιώργος Λάνθιμος, Ευθύμης Φιλίππου και Δάφνη Ματζιαράκη θα παρευρεθούν στο Λος Αντζελες στις 26 Φεβρουαρίου και θα περπατήσουν στο διάσημο κόκκινο χαλί των Όσκαρ που θα παρουσιάσει ο Τζίμι Κίμελ.

Ο Γιώργος Λάνθιμος και ο Ευθύμης Φιλίππου διεκδικούν το βραβείο σεναρίου για την ταινία «Αστακός» και η Δάφνη Ματζιαράκη διεκδικεί το βραβείο στην κατηγορία «Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους» για την ταινία «4.1 Miles», ντοκιμαντέρ που καταγράφει τις δραματικές επιχειρήσεις των Λιμενικών Αρχών της Μυτιλήνης και του κυβερνήτη Κυριάκου Παπαδόπουλου, να σώσουν τους πρόσφυγες που προσπαθούν να φτάσουν στις ακτές του νησιού από τα τουρκικά παράλια.

 

Η Δάφνη Ματζιαράκη, φοιτήτρια δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο Berkeley, έχει ήδη τιμηθεί με Όσκαρ από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών. Στον διαγωνισμό πήραν μέρος φοιτητές από 286 Πανεπιστήμια της Αμερικής και 95 ξένα Πανεπιστήμια, ενώ η επιτροπή έλαβε 1749 ταινίες.

Η Δάφνη Ματζιαράκη είναι ανάμεσα στους 17 φοιτητές που τιμήθηκαν από την Ακαδημία Κινηματογράφου στον 43ο Διαγωνισμό για το 2016, με την τελετή απονομής να πραγματοποιείται στις 22 Σεπτεμβρίου 2016. Βραβεύθηκε στην κατηγορία ντοκιμαντέρ για το υποψήφιο για Όσκαρ «4.1 Miles», φιλμ που παρουσιάζει μια μέρα από τη ζωή των στελεχών του Λιμενικού Σώματος που βρέθηκαν στη μέση της μεγαλύτερης ανθρωπιστικής κρίσης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στη Λέσβο και συγκεκριμένα πάνω στο σκάφος με κυβερνήτη τον Κυριάκο Παπαδόπουλο και το πλήρωμά του. "Έναν άνθρωπο που με έκανε να δω τη ζωή αλλιώς λόγω του κουράγιου, της δύναμης, του ήθους, της αφοσίωσης και της καλοσύνης του. Το αποτέλεσμα είναι το ντοκιμαντέρ μου, στο οποίο ο Κυριάκος είναι ο κεντρικός ήρωας" σημείωνε η ίδια στη σελίδα της στο Facebook, περιγράφοντας την εμπειρία που έζησε στο νησί κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ