Σοκ από τη νέα βαρβαρότητα του ISIS: Ανατίναξαν το Τετράπυλον και το ρωμαϊκό θέατρο της Παλμύρας

Σοκ προκάλεσε για μια ακόμα φορά η βαρβαρότητα του Ισλαμικού Κράτους που ανατίναξε ακόμα ένα αριστούργημα του «μαργαριταριού της ερήμου», της αρχαίας Παλμύρας.

Πρόκειται για το Τετράπυλο και το ρωμαίκό θεάτρο της πόλης, που  είχε ανεγερθεί την εποχή του Διοκλητιανού.

Ο διευθυντής Αρχαιοτήτων της Συρίας, Μααμούν Αμπντελκαρίμ, σοκαρισμένος για ακόμα μία φορά σχολάζει: «Από την πρώτη ημέρα περίμενα ένα τρομερό σενάριο. Ημασταν ήδη μάρτυρες του τρόμου κατά την πρώτη κατοχή της πόλης και ειλικρινά δεν πίστευα ότι η Παλμύρα θα καταλαμβανόταν για δεύτερη φορά. Δεν μπορώ να πιστέψω πώς η ανθρωπότητα επιτρέπει κάτι τέτοιο. Προσπαθούμε να προστατεύσουμε έναν πολιτισμό.... Η μάχη για την Παλμύρα είναι πολιτιστική και όχι πολιτική. Δεν έχω καταλάβει πώς η διεθνής κοινότητα και αυτοί που μετέχουν στη συριακή σύγκρουση αποδέχθηκαν να πέσει η Παλμύρα»,.

Το Τετράπυλο, η είσοδος του θεάτρου, είχε ανεγερθεί την εποχή του Διοκλητιανού, στα τέλη του 3ου αιώνα. Ηταν ένα τετράγωνο με τέσσερις κολόνες σε κάθε πλευρά. Από τις 16 κολόνες μόνο η μία είναι η αρχική, ενώ οι άλλες είχαν ανακατασκευαστεί το 1963 από τσιμέντο από τη συριακή υπηρεσία αρχαιοτήτων. Οι αρχικές κολόνες ήταν από ροζ γρανίτη που είχε μεταφερθεί από την Αίγυπτο.

Το ρωμαϊκό θέατρο έχει εννέα σειρές κερκίδων. Χρονολογείται από τον πρώτο αιώνα μετά Χριστόν. Οταν είχε απελευθερωθεί η πόλη από τους τζιχαντιστές, είχε δοθεί εκεί συναυλία από την ορχήστρα Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους, υποστηριζόμενοι από αέρος από ρωσικές δυνάμεις, είχαν ξαναθέσει τον Μάρτιο υπό τον έλεγχό τους την αρχαία αυτή πόλη, την οποία είχαν καταλάβει οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους το 2015. Οι τζιχαντιστές είχαν καταστρέψει αρχαίους ναούς και άλλα μνημεία σαν την Αψίδα της Νίκης, και διέπραξαν λεηλασίες. Επίσης είχαν εκτελέσει επί τόπου τον φύλακα-άγγελο της Παλμύρας, αρχαιολόγο Χαλίντ Αλ Ασαντ, επειδή αρνήθηκε να αποκαλύψει πού φυλάσσονται τα κινητά ευρήματα.

Ταυτοχρόνως το Ισλαμικό Κράτος εκτέλεσε την Πέμπτη τουλάχιστον 12 ανθρώπους μέσα στον αρχαιολογικό χώρο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ