Ο Άκης Πετρετζίκης μας παρουσιάζει μια πεντανόστιμη παραδοσιακή πίτα: Τραγανός Πλαστός!

 Μία υπέροχη συνταγή από τη Ρίτα Κοντογιάννη, που παρουσιάζει στη σελίδα του ο αγαπημένος σεφ, Άκης Πετρετζίκης!

Συστατικά

Για τη βάση

    300 γρ. καλαμποκάλευρο
    100 ml ελαιόλαδο
    αλάτι
    πιπέρι
    150 ml νερό

Για τη γέμιση

    1 κ.σ. ελαιόλαδο
    3 κλ. φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
    1  πράσο, ψιλοκομμένο
    1 κιλό σπανάκι
    1 κ.σ. αλάτι
    λίγο πιπέρι
    1 κ.σ. δυόσμο, μόνο τα φύλλα
    1 κ.γ. άνηθο, ψιλοκομμένο
    50 ml ελαιόλαδο
    1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
    250 γρ. φέτα χοντροκομμένη
    ξύσμα από 1 λεμόνι

Για την επικάλυψη

    300 γρ. καλαμποκάλευρο
    250 ml νερό
    100 ml ελαιόλαδο
    αλάτι
    πιπέρι
    ελαιόλαδο για το άλειμμα

Για το σερβίρισμα

    στραγγιστό γιαούρτι
    φύλλα δυόσμου
    ελαιόλαδο

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

   Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190° C στον αέρα.

Για τη βάση

    Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το καλαμποκάλευρο με το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο.
    Τρίβουμε καλά με τα δάχτυλα και μετά προσθέτουμε το νερό.
    Αναμειγνύουμε καλά. Το αποτέλεσμα θα είναι ένα μείγμα “ψιχουλιαστό”.
    Λαδώνουμε καλά ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30 εκ. και απλώνουμε το μείγμα. Με την παλάμη μας πιέζουμε να πάει σε όλη την επιφάνεια, προσέχοντας να καλύψουμε και τα πλαϊνά.

Για τη γέμιση

    Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά να κάψει.
    Ρίχνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο, το φρέσκο κρεμμύδι, το πράσο και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
    Στην συνέχεια προσθέτουμε το σπανάκι, το αλάτι, το πιπέρι και σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να χάσει το σπάνάκι όλα τα υγρά του.
    Αφαιρούμε από την φωτιά και προσθέτουμε τον δυόσμο, τον άνηθο, το ελαιόλαδο, το αβγό, την φέτα, το ξύσμα λεμονιού και αμειγνύουμε με απαλές κινήσεις.
    Απλώνουμε τη γέμιση πάνω από τη βάση μας, με προσοχή να έχει παντού το ίδιο πάχος.

Για την επικάλυψη

    Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ τα 100 γρ. από το καλαμποκάλευρο με τα 125 ml νερό.
    Αυτόν τον αραιό χυλό τον απλώνουμε πάνω από τα χόρτα.
    Από πάνω απλώνουμε τα υπόλοιπα 200γρ. καλαμποκάλευρου, ραντίζουμε με το υπόλοιπο νερό και το ελαιόλαδο.
    Πατάμε καλά με την παλάμη μας, να καλυφθούν τα χόρτα και αλατοπιπερώνουμε.
    Ψήνουμε στον φούρνο για 40-50 λεπτά.
    Συνοδεύουμε με στραγγιστό γιαούρτι που μπορούμε να το αρωματίσουμε με δυόσμο και ελαιόλαδο.

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.​

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ