«Σκληρό» με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά εντός κανόνων Brexit θα ανακοινώσει η Τερέζα Μέι

Η βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει στόχο ένα διαζύγιο εντός των κανόνων, αλλά σκληρό με την ΕΕ, όπως θα εξηγήσει σε μεγάλη ομιλία που θα εκφωνήσει την Τρίτη.

Η Μέι σκοπεύει να αρχίσει τη διαδικασία του διαζυγίου με την ΕΕ μέχρι τα τέλη Μαρτίου, ενεργοποιώντας το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, κάτι που θα θέσει σε κίνηση μια διαδικασία διαπραγματεύσεων δύο ετών. Όμως θα πρέπει να λάβει υπόψη την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που πρόκειται να αποφανθεί για την ανάγκη ή όχι να συμβουλευτεί προηγουμένως το κοινοβούλιο. Η απόφασή του αναμένεται έως τα τέλη Ιανουαρίου.

Εδώ και μήνες, η Μέι δέχεται πιέσεις για να αποκαλύψει τη στρατηγική της στις διαπραγματέυσεις που θα καθορίσουν τη μελλοντική σχέση ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην ομιλία της την Τρίτη θα καλέσει το Ηνωμένο Βασίλειο να ενωθεί και να υποστηρίξει το Brexit, ζητώντας να μπει ένα τέλος στις «ύβρεις» και την μνησικακία ανάμεσα στους υποστηρικτές και τους αντιπάλους του Brexit, έγινε γνωστό από τις υπηρεσίες της Ντάουνινγκ Στριτ.

Όμως σύμφωνα με τις βρετανικές εφημερίδες, θα σηματοδοτήσει ένα «σκληρό Brexit και εντός των κανόνων».

Η Sun έχει τον τίτλο «Το τριπλό κύμα σοκ της Μέι σχετικά με το Brexit» και αναφέρει πως η πρωθυπουργός «θα δείξει τη σοβαρότητά της ανακοινώνοντας μια έξοδο σε τρία στάδια από την ΕΕ».

Η Sunday Telegraph επικαλείται μια κυβερνητική πηγή η οποία υποστηρίζει πως «ο κόσμος θα μάθει πως, όταν είπε 'Brexit σημαίνει Brexit', το πίστευε αληθινά».

Η Ντάουνινγκ Στριτ αρκέσθηκε να πει πως στην ομιλία της η Μέι θα καλέσει τη χώρα «να βάλει στην άκρη τις παλιές διαιρέσεις και να ενωθεί για να κάνει το Brexit επιτυχία».

Ενώ το δημοψήφισμα του Ιουνίου για το Brexit είχε αφήσει τη χώρα διαιρεμένη (οι υποστηρικτές του Brexit κέρδισαν με μόλις 52%), οι περισσότεροι Βρετανοί συμμερίζονται το όραμα ενός Ηνωμένου Βασιλείου «ασφαλούς, ευήμερου, στραμμένου προς τα έξω και ανεκτικού», υποστηρίζει η Ντάουνινγκ Στριτ.

Η Μέι δεν έχει αποκαλύψει μέχρι τώρα πολλά πράγματα για τη στρατηγική της στις διαπραγματεύσεις, όμως έχει ήδη αφήσει καθαρά να εννοηθεί πως θα δώσει προτεραιότητα στον έλεγχο της ευρωπαϊκής μετανάστευσης --ένα από τα μείζονα θέματα κατά τη συζήτηση για το δημοψήφισμα-- σε σχέση με την πρόσβαση στην ευρωπαϊκή κοινή αγορά, καθώς οι ευρωπαίοι εταίροι της, της έχουν επισημάνει με σαφήνεια πως δεν μπορεί να έχει και το ένα και το άλλο.

Η πρωθυπουργός πρόκειται να καλέσει όλα τα μέρη να σεβαστούν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ