Πολιτική θύελλα από τη σύλληψη των επικεφαλής της εφ. "Παραπολιτικά" Π. Τζένου και Γ. Κουρτάκη μετά από μήνυση του Π. Καμμένου

Θύελλα αντιδράσεων στο πολιτικό και δημοσιογραφικό κόσμο προκάλεσε  η σύλληψη του εκδότη  Γιάννη Κουρτάκη και του διευθυντή των "Παραπολιτικών" Παναγιώτη Τζένου, μετά από μήνυση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου.

Οι δύο δημοσιογράφοι θα παρουσιαστούν σήμερα στο Αυτόφωτο Μονομελές και σύμφωνα με τους  δικηγόρους τους θα ζητήσουν τριήμερη αναβολή.

Σε βάρος τους ο εισαγγελέας άσκησε το βράδυ της Τρίτης ποινική δίωξη για συκοφαντική δυσφήμιση, ωστόσο σύμφωνα με την ιστοσελίδα parapolitika.gr η εισαγγελέας δεν έκανε δεκτή την μήνυση του υπουργού Άμυνας εναντίον των δύο δημοσιογράφων για κακουργηματική εκβίαση. 

Οι δημοσιογράφοι υποστηρίζουν ότι η μήνυση Καμμένου αφορά το δημοσίευμα της εφημερίδας για τις διακοπές του προέδρου των ΑΝΕΛ στις αυστριακές Άλπεις, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας υποστηρίζει ότι ανέπλεξαν τον γιο του με την τρομοκρατία και συνέδεσε την υπόθεση με τη λίστα του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Αρχικά συνελήφθη ο διευθυντής της εφημερίδας Π. Τζένος την Τρίτη στο γραφείο του από κλιμάκιο 15 αστυνομικών παρουσία εισαγγελέα.  Λίγο αργότερα προσήλθε οικειοθελώς στη ΓΑΔΑ και ο εκδότης της εφημερίδας Γιάννης Κουρτάκης. Ο ίδιος είχε προαναγγείλει την κίνησή του, γράφοντας στο Facebook:
 

Πολιτική κόντρα

Η συλληψη των  δημοσιογράφων οδήγησε σε νέα πολιτική κόντρα με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κατηγορούν την κυβέρνηση για παρεμβάσεις στην ελευθερία του Τυπου.

"Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι εχθρός της ελεύθερης και ανεξάρτητης δημοσιογραφίας και ενημέρωσης" αναφέρει την ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία.

Το ΠΑΣΟΚ, με ανακοίνωσή του, σχολιάζει τη σύλληψη των διευθυντικών στελεχών της εφημερίδας «Παραπολιτικά», λέγοντας πως «αποτελεί αυταρχικό κατήφορο της Κυβέρνησης».

"Υποτίθεται ότι ζούμε στην ευρωπαϊκή Ελλάδα και όχι στην Τουρκία του Ερντογάν" αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Ποτάμι και προσθέτει "Σκηνές σύλληψης διευθυντικού στελέχους εφημερίδας μόνο σε αυταρχικά καθεστώτα παραπέμπουν. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δείχνουν για άλλη μια φορά το πώς αντιλαμβάνονται την ελευθεροτυπία."

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης ανέφερε ότι  όταν η δικαιοσύνη  χρησιμοποιείται για τη σύλληψη δημοσιογράφων δεν είναι καλό πράγμα.  Δεν θεωρώ πως η τιμή ενός πολιτικού αποκαθίσταται ή προστατεύεται από ένα δικαστή. Η τιμή ενός πολιτικού προστατεύεται από τις ενέργειές του μόνο.

"Οι δημοσιογράφοι δεν είναι ορντινάτσες, ούτε διαφημιστές της εκάστοτε κυβέρνησης" τον΄ζιει στην ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά. "Οι πρακτικές του συγκυβερνήτη Πάνου Καμμένου δείχνουν ξεκάθαρα πως αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τον ρόλο των ΜΜΕ."

Για να απαντήσει στις ανακοινώσεις των κομμάτων που επιτέθηκαν στην κυβέρνηση μετά τις συλλήψεις των δημοσιογράφων, ο Πάνος Καμμένος έκανε παρέμβαση την Τετάρτη το πρωί στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1 και τόνισε πως δεν έκανε τη μήνυση εξαιτίας κάποιου δημοσιεύματος αλλά γιατί, όπως είπε, οι δυο δημοσιογράφοι έκαναν αναφορές στον ανήλικο γιο του, μέσω ραδιοφώνου.

«Δεν αφορά δημοσίευμα η σύλληψη, αφορά αναφορά επί δύο ημέρες στο ραδιόφωνο του κ. Κουρτάκη και του κ. Τζένου οι οποίοι ενέπλεκαν τον ανήλικο γιο μου, ο οποίος πάει στη Β’ Λυκείου -  στην Αθήνα δεν έχει ανέβει ποτέ το παιδί - ότι είναι στα Εξάρχεια, ότι είναι αναρχικός, ότι είναι λέει, σας διαβάζω επί λέξει αυτό που έλεγε ο Κουρτάκης, ότι ''είναι λέει ο γιος του Πάνου λίγο με τη Ρούπα''. Αναφέρει το παιδί σαν αναρχικό και σαν τρομοκράτη. Ένα παιδί που ετοιμάζεται να πάει στο Πανεπιστήμιο. Να πάει στο εξωτερικό. Ένα παιδί που θα το αποκλείσουν από όλα τα πανεπιστήμια και από βίζα. Γιατί; Γιατί είναι γιος μου. Και έπρεπε να εκβιαστώ εγώ μέσω του παιδιού μου, το οποίο δεν έχει ανέβει στην Αθήνα στη ζωή του», αιτιολόγησε ο υπουργός.

Υποστήριξε δε ότι «όλη αυτή η ιστορία ξεκίνησε από τον κατάλογο του ΚΕΕΛΠΝΟ που κατέθεσα στην ΕΣΗΕΑ, επειδή φαινόταν ότι ο κ. Κουρτάκης και ο κ. Τζένος έχουν πάρει μεγάλα ποσά και ζήτησα τη διερεύνηση. Και αποφάσισαν τη μια φορά να στείλουν να φωτογραφίσουν την 4χρονη κόρη μου και τον 8χρονο γιο μου στην Ικαρία με φωτογράφο και δημοσιογράφο που μπήκε μέσα στο σπίτι για να πάρει φωτογραφία τα παιδιά και την άλλη φορά ανακατεύοντας έναν 15χρονο με δήθεν αναρχικούς και τρομοκράτες. Δεν μπορώ να αφήσω ένα παιδί απροστάτευτο».
 

Η ανακοίνωση των ΑΝΕΛ

Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος υπέβαλε μήνυση κατά του Ιωάννη Κουρτάκη, Εκδότη-Διευθυντή της σαββατιάτικης εφημερίδας «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», διαχειριστή της ιστοσελίδας - διαδικτυακής εφημερίδας «www.parapolitika.gr» και νομίμου εκπροσώπου και ιδιοκτήτη της αδειούχου εταιρείας του ραδιοφωνικού σταθμού «Παραπολιτικά FM 90,1» και του Παναγιώτη Τζένου, αρχισυντάκτη της σαββατιάτικης εφημερίδας «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» και της ιστοσελίδας - διαδικτυακής εφημερίδας «www.parapolitika.gr» και διευθυντή προγράμματος του ραδιοφωνικού σταθμού «Παραπολιτικά FM 90,1» για συκοφαντική δυσφήμιση κατά συρροή και απόπειρα κακουργηματικής εκβίασης με αφορμή επιθέσεις στον Πάνο Καμμένο μέσω του ανήλικου παιδιού του από τον ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά FM 90,1» για να αποσύρει κατηγορίες για την λίστα του ΚΕΕΛΠΝΟ με βάση την οποία ο Ιωάννης Κουρτάκης φέρεται να έλαβε το ποσόν των 843.000 ευρώ και ο Παναγιώτης Τζένος το ποσόν των 629.000 ευρώ.
Αντιδράσεις από τα πολιτικά κόμματα

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι εργαζόμενοι της εφημερίδας «Παραπολιτικά»

Οι εργαζόμενοι των «Παραπολιτικών» εκφράζουν, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, τον αποτροπιασμό τους για τη χειραγώγηση του λειτουργήματος της δημοσιογραφίας που επιχειρείται από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. «Και αυτό γιατί δεν νοείται σε μια δημοκρατική χώρα ο δημοσιογράφος να απειλείται ή να φοβάται πριν ακόμα πιάσει την ‘'πένα'' στα χέρια του. Υποχρέωσή μας είναι η ενημέρωση των πολιτών, με οποιοδήποτε τίμημα, και όχι να γίνουμε αρεστοί στους εκάστοτε κυβερνώντες».

Οι εργαζόμενοι της εφημερίδας ξεκαθαρίζουν επίσης ότι ως επαγγελματίες και μέλη της ΕΣΗΕΑ δεν εκφοβίζονται από τέτοιες ενέργειες και δηλώνουν προς πάσα κατεύθυνση ότι θα συνεχίσουν δυναμικά να υπηρετούν το λειτούργημα της δημοσιογραφίας για την αλήθεια.

Τέλος, εκφράζουν την αμέριστη συμπαράστασή τους στον εκδότη της εφημερίδας «Παραπολιτικά» Γιάννη Κουρτάκη και τον διευθυντή του Ομίλου Παναγιώτη Τζένο.
Απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση

Ανακοίνωση του  ΣΥΡΙΖΑ.

«Η μήνυση του προέδρου των ΑΝΕΛ κατά του Ιωάννη Κουρτάκη και του Παναγιώτη Τζένου έπειτα από την προσπάθεια συσχέτισης του ανήλικου παιδιού του Π.Καμμένου στη ραδιοφωνική τους εκπομπή με την ένοπλη βία και η κίνηση των νομικών διαδικασιών από τους αρμόδιες Αρχές, έδωσε την ευκαιρία σε κόμματα που ταύτισαν τη διαδρομή τους με τη χειραγώγηση των ΜΜΕ να επιτεθούν στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ. Κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια και φαντασιώνονται παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη εκείνοι που μεταχειρίστηκαν τη δικαιοσύνη και τη δημοσιογραφία με όρους διαπλοκής και εξυπηρέτησης ειδικών συμφερόντων».
Και η απάντηση των ΑΝΕΛ στην αντιπολίτευση

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ για το περιστατικό

Την έντονη ανησυχία της για το κλίμα που διαμορφώνεται με την παρέμβαση των διωκτικών Αρχών στα δημοσιογραφικά γραφεία εκφράζει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ.

Συγκεκριμένα, αναφέρει: Δέκα αστυνομικοί με πολιτικά, μετά από μήνυση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και Προέδρου των «ΑΝΕΛ» Πάνου Καμμένου, συνέλαβαν στο γραφείο του στα «Παραπολιτικά» και οδήγησαν στη ΓΑΔΑ τον Διευθυντή του Ομίλου Παναγιώτη Τζένο.

Η μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση αφορούσε και τον Εκδότη των εφημερίδων του Ομίλου κ. Γιάννη Κουρτάκη, ο οποίος προσήλθε αργότερα αυτοβούλως στη ΓΑΔΑ.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το κλίμα, που διαμορφώνεται με την παρέμβαση των διωκτικών Αρχών στα δημοσιογραφικά γραφεία. Η δημοσιογραφία οφείλει να ασκείται με συγκεκριμένους κανόνες, αλλά και την ελευθερία του Τύπου οφείλουν να την υπερασπίζονται και να την προστατεύουν όλοι.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ