Σοκάρουν οι προβλέψεις του Π.Ο.Υ. - Το 2030, 8 εκατ. άνθρωποι θα χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από το κάπνισμα

Το κάπνισμα κοστίζει πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια (944,7 δισ. ευρώ) στην παγκόσμια οικονομία, και μέχρι το 2030 θα επιφέρει τον θάνατο σε ένα τρίτο παραπάνω άτομα από ό,τι τώρα.

Αυτές είναι οι σοκαριστικές προβλέψεις του  Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που πραγματοποίησε μια νέα έρευνα σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ.

Η έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημόσιότητα τονίζει πως το κόστος των προβλημάτων που προκαλέι το κάπνισμα, κυρίως στα ασφαλιστικά συστήματα και στα συστήματα υγείας, υπερβαίνει κατά πολύ τα παγκόσμια εισοδήματα από τους φόρους καπνού, τους οποίους ο ΠΟΥ υπολογίζει περίπου στα 269 δισεκατομμύρια δολάρια (254 δισ. ευρώ) για τα έτη 2013-2014.

"Ο αριθμός των θανάτων που συνδέονται με τον καπνό προβλέπεται να αυξηθεί σταδιακά από περίπου 6 εκατομμύρια θανάτους το χρόνο σε περίπου 8 εκατομμύρια θανάτους το χρόνο το 2030, με πάνω από 80% των θανάτων αυτών να συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος", αναφέρει η έρευνα.

Περίπου 80% των καπνιστών ζουν σε τέτοιες χώρες, και παρότι το ποσοστό ατόμων που καπνίζουν στην παγκόσμια κοινότητα μειώνεται, ο συνολικός αριθμός καπνιστών παγκόσμια ανεβαίνει, προσθέτει.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ