Ο σεφ Χριστόφορος Πέσκιας αποκαλύπτει την συνταγή: "Το ρολό της μαμάς μου"

Ο αγαπημένος μας σεφ Χριστόφορος Πέσκιας μας αποκαλύπτει τη νόστιμη συνταγή των παιδικών του χρόνων.

Υλικά (για 4 - 6 άτομα)
1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς (ή χοιρινός, αν θέλουμε η συνταγή να είναι πιο... κυπριακή)
50 ml ελαιόλαδο + 70 ml επιπλέον
2 μεγάλες φέτες ψωμί (προζυμένιο) χωρίς την κόρα, μουλιασμένες σε κόκκινο κρασί
1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
2 μικρά ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
τα φύλλα και τα τρυφερά κοτσάνια από 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
2 κουτ. σούπας καλό κρασόξιδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

 

Ευχαριστούμε θερμά την kathimerini.gr για την παραχώρηση της συνταγής

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190° C. Τρίβουμε το ψωμί με τα χέρια μας μέσα σε ένα μεγάλο μπολ, χωρίς να το στύψουμε. Προσθέτουμε τον κιμά, τα 50 ml λάδι, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το αυγό και αλατοπίπερο και ζυμώνουμε πολύ καλά.

Πλάθουμε το μείγμα σε μακρόστενο ρολό, το τυλίγουμε σε μια λαδόκολλα (φροντίζουμε να κλείσουμε τα ανοίγματα διπλώνοντας τις άκρες της λαδόκολλας κάτω από το ρολό) και το βάζουμε σε ένα σχετικά μικρό ταψί - δεν πρέπει να υπάρχει πολύς χώρος ελεύθερος ολόγυρα. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά.

Σε αυτό το διάστημα το ρολό θα έχει «δέσει» και θα μπορεί να κρατήσει το σχήμα του. Το ξεφουρνίζουμε, λοιπόν, και προσεκτικά για να μην καούμε (φορώντας ίσως γάντια φούρνου) και για να μη σπάσει, το ξετυλίγουμε από τη λαδόκολλα και το βάζουμε ξανά στο ταψί. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα 70 ml λάδι, την ντομάτα, το ξίδι, το σκόρδο και αλατοπίπερο.

Περιχύνουμε το ρολό με την υποτυπώδη σάλτσα και το φουρνίζουμε πάλι. Ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά ή μέχρι να δέσει κάπως η σάλτσα. Αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί για 30 λεπτά προτού το σερβίρουμε σε φέτες με πατάτες τηγανητές ή ρύζι.

 

Τι πίνουμε

Ενα κυπριακό χαρμάνι με Μαραθεύτικο, την τοπική ερυθρή ποικιλία.

 

Who is who

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κύπρο. Σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων στο πανεπιστήμιο της Βοστόνης, αλλά γρήγορα ανακάλυψε το πάθος του για τη μαγειρική. Επέστρεψε στην Αθήνα το 1992 και δούλεψε για 3 χρόνια στο “Dush” στην Κηφισιά. Το 1995 ταξίδεψε στο Σικάγο για να εργαστεί δίπλα στον Charlie Trotter, τον οποίο θεωρεί μέντορά του. Εργάστηκε επίσης στο εστιατόριο «Γεύσεις με ονομασία προελεύσεως» και έπειτα στο “Rock&Roll” και στο “Balthazar”. Στη συνέχεια ταξίδεψε στην Ευρώπη, για να εκπαιδευτεί δίπλα στους Ferran Andria και Mark Menaux πριν επιστρέψει στην Αθήνα για να αναλάβει το εστιατόριο «48», το οποίο από την πρώτη στιγμή θεωρήθηκε ένα από τα καλύτερα ελληνικά εστιατόρια και έλαβε διεθνή αναγνώριση, ιδίως το 2007 και το 2008 που ήταν στην λίστα με τα 100 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου στο περιοδικό «Restaurant Magazine». Συνεργάστηκε επίσης με την Creta Farm για την ανάπτυξη των εστιατορίων “Dakos” και έφτιαξε την κάρτα για το εστιατόριο “Scala Vinoteca”. Το 2009 βραβεύτηκε ως σεφ της χρονιάς από το «Αθηνόραμα» και από τον Ιούνιο του 2008 συνεργάζεται με το περιοδικό «Γαστρονόμος». Με το ένα βλέμμα στην παράδοση και το άλλο στις μοντέρνες και διεθνείς τάσεις της γαστρονομίας, με διάθεση νοσταλγίας αλλά και ανανέωσης, ο Χριστόφορος Πέσκιας αφήνει τη δική του ξεχωριστή σφραγίδα ανοίγοντας φέτος το εστιατόριο «Πbox» στην Κηφισιά.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ