Γιορτινές συνταγές στο "άψε- σβήσε": 3 γρήγορα & εύκολα γλυκά για το γιορτινό σας τραπέζι!

Βλέπεις στο facebook εντυπωσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά, λόφους από μελομακάρονα και βουνά κουραμπιέδες, αλλά δεν έχεις ούτε μίξερ; 

Λατρεύεις τα γλυκά, αλλά βαριέσαι να μαγειρεύεις; Μη στενοχωριέσαι καθόλου!  Με αυτές τις τρεις πανεύκολες συνταγές θα γίνεις ο pastry chef της παρέας με υλικά από το μπακάλικο, το περίπτερο και τον φούρνο της γειτονιάς!  

1. Πότε θα πάω στη Χαβάη;

 
Ο Βάρσος της Κηφισιάς και της καρδιάς μας πόσες και πόσες γιορτές δεν έχει σώσει τελευταία στιγμή με τις μαρέγκες του, που εύκολα μεταμορφώνονται σε απίστευτα γλυκά με δυο ακόμα υλικά! Αγοράζουμε, λοιπόν, από εκεί (ή το ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς) έτοιμες φωλιές μαρέγκας και έτοιμη, χτυπημένη σαντιγί. Αν δεν έχουν φωλιές, μπορούμε να τις αντικαταστήσουμε με δίσκους μαρέγκας που θα τους σπάσουμε σε ακανόνιστα κομμάτια. Η μαρέγκα μένει τραγανή για πολύ καιρό, πάντα εκτός ψυγείου.

   Θα χρειαστείς:

1 φρέσκο ανανά ή 1 μεγάλη κονσέρβα ανανά σε ροδέλλες, κομμένο σε μικρά κομμάτια  

Μισό κιλό σαντιγί  

1 παστέλι με αμύγδαλα

 1 κουταλιά μαρμελάδα πορτοκάλι ή μανταρίνι

12 φωλιές μαρέγκας ή 2 δίσκους μαρέγκας  

Ανακάτεψε απαλά τον ψιλοκομμένο φρέσκο ανανά (ή ψιλοκομμένο ανανά, μάνγκο και ροδάκινο από κονσέρβα) με τη σαντιγί. Κράτησε λίγα κομμάτια φρούτων για διακόσμηση.  Γέμισε τις φωλιές με το μείγμα.  Από το περίπτερο αγόρασε ένα τραγανό παστέλι, όχι με σουσάμι αλλά με αμύγδαλα, και σπάσ’ το σε πολύ μικρά κομμάτια.  Πάρε μια μικρή κουταλιά μαρμελάδα πορτοκάλι ή μανταρίνι και από ψηλά άφησέ την να στάξει πάνω στην κάθε φωλιά.  Ρίξε και το σπασμένο παστέλι.  Σέρβιρέ το κρυφοχαμογελώντας με τις αντιδράσεις των φίλων που απολαμβάνουν το σούπερ δροσερό εξωτικό γλυκό σου.     
2. Roma, Roma!  


Το affogato είναι ένα εύκολο ιταλικό γλυκό για όσους λατρεύουν τη γεύση του εσπρέσο και το παγωτό βανίλια. Γίνεται την τελευταία στιγμή, λίγο πριν σερβιριστεί, χύνοντας ένα εσπρεσάκι πάνω στο παγωτό.  

 Θα χρειαστείς:

1 κιλό παγωτό βανίλια

Ένα μικρό ποτήρι καφέ εσπρέσο χλιαρό

1 κουτί πουράκια

 Ζάχαρη άχνη

Χριστουγεννιάτικα ζαχαρωτά μπιρμπιλόνια, σκόνη κανέλας ή μεγάλα ξύλα κανέλας για διακόσμηση

Έτοιμο σιρόπι καραμέλας

  Διάλεξε το παγωτό βανίλια που σου αρέσει.  Από τον φούρνο της γειτονιάς ζήτα τους 3-4 εσπρεσάκια για κάθε κιλό παγωτού που θα χρησιμοποιήσεις και κράτα τα ζεστά. Εναλλακτικά, υπάρχει στιγμιαίος καφές και σε σκόνη, αν θες να το κάνεις εσύ στο σπίτι, απλώς φρόντισε να είναι χλιαρός πριν τον προσθέσεις στο παγωτό.  Με ένα μαχαίρι ξεκόλλησε το παγωτό από τη συσκευασία, προσπαθώντας να μη χαλάσει το σχήμα του.  Αναποδογύρισέ το πάνω σε μια πιατέλα.  Με την ανάποδη ενός κουταλιού κάνε μια μικρή γούβα στο κέντρο του παγωτού και ρίξε εκεί το εσπρέσο, ώστε να αρχίσει να κυλά και στα πλάγια του.  Αγόρασε ένα κουτί Caprice και τρίψ’ τα ελαφρά ανάμεσα στα χέρια σου. Κράτα και ένα-δυο για διακόσμηση.  Πασπάλισε με ζάχαρη άχνη, κανέλα, σιρόπι καραμέλας και τα ζαχαρωτά χριστουγεννιάτικα μπιρμπιλόνια (θα τα βρεις στα ράφια ζαχαροπλαστικής των σούπερ-μάρκετ) ή μακριά ξύλα κανέλλας (που θα βρεις στα μπαχαράδικα της Ευριπίδου) και σέρβιρέ το γρήγορα, πριν αρχίσει να λιώνει πολύ το παγωτό. (Οταν λιώνει λίγο, είναι υπέροχο!).   ΥΓ.: Δεν σου αρέσει η γεύση του εσπρέσο; Διάλεξε ένα έτοιμο σιρόπι καραμέλας ή σοκολάτας και αντικατάστησε τον εσπρέσο μ’ αυτό. Αν σου αρέσουν και τα δύο… ακόμα καλύτερα!  
3. Ό,τι περίσσεψε (από το 2015)!  


Τα μελομακάρονα που περίσσεψαν Παγωτό βανίλια Στρογγυλά μπισκότα με κανέλα Κουβερτούρα Ελάχιστο φρέσκο βούτυρο (1 κουταλάκι γλυκού για κάθε μπάρα κουβερτούρας)   Περίσσεψαν μελομακάρονα;  Σε ένα φλιτζάνι τρίψε ένα-δυο μελομακάρονα μέχρι να γίνουν σκόνη.  Λιώσε την κουβερτούρα με το βούτυρο μέχρι να γίνει λεία (σε μπεν-μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων ή σε κατσαρολάκι, σε πολύ χαμηλή φωτιά).  Κάλυψε τα μελομακάρονα με μια μπάλα παγωτό βανίλια και ανακάτεψέ τα γρήγορα.

 Πριν αρχίσει να λιώνει το παγωτό, βάλε μια γερή κουταλιά ανάμεσα σε δυο μεγάλα στρογγυλά μπισκότα κανέλας (θα τα βρεις στο σούπερ-μάρκετ ή τον φούρνο της γειτονιάς).  Πίεσέ τα ελαφρά για να φτάσει το παγωτό στην άκρη των μπισκότων.  Γρήγορα βούτηξέ τα μέχρι τη μέση μέσα στη λιωμένη κουβερτούρα.  Ακούμπησέ τα επάνω σε λαδόκολλα και βάλ’ τα αμέσως στην κατάψυξη για μισή ώρα τουλάχιστον, μέχρι να παγώσει καλά η σοκολάτα.  Βγάλ’ τα από την κατάψυξη και λίγο πριν τα σερβίρεις πασπάλισέ τα με άχνη!  Παγωτό σάντουιτς με γεύση μελομακάρονο και σοκολάτα, Χριστούγεννα forever… 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ