Αυτή είναι η επιστολή Τσακαλώτου στους Θεσμούς


Ο υπουργός Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή που έστειλε στους Θεσμούς. 

Σε αυτή γίνεται λόγος για εφάπαξ πληρωμή, ενώ υπάρχει δέσμευση ότι για ανάλογες κινήσεις στο μέλλον θα υπάρχει συνεννόηση. Σημειώνεται ακόμα ότι στην απευκταία περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος για το 2016, θα υπάρξουν αντισταθμιστικά μέτρα στις δαπάνες για συντάξεις

Σαφή δέσμευση για αντισταθμιστικά μέτρα στις συντάξεις αν υπάρξει απόκλιση από τον ετήσιο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% το 2016 αναλαμβάνει στην περίφημη πια επιστολή του προς το Eurogroup και προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος .

Στην επιστολή η οποία άνοιξε το δρόμο για την απεμπλοκή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος μετά τις Γιορτές ο υπουργός οικονομικών δεσμεύεται:
 

*Ότι το βοήθημα που δόθηκε στους συνταξιούχους είναι έκτακτο και δεν θα επαναληφθεί τα έτη 2017 και 2018

*Ότι η αναστολή της αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου θα ισχύσει μόνο για το 2017 και το μέτρο χρηματοδοτείται πλήρως από τον προϋπολογισμό του επόμενου χρέους

*Ότι αναγνωρίζει την ανησυχίες των εταίρων μας και δεσμεύεται τα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα να συμφωνούνται πρώτα με τους θεσμούς πριν υλοποιηθούν

*Ότι παραμένει προσηλωμένος και αυτός και το σύνολό τους οι ελληνικές αρχές στις αποφάσεις της 25ης Μαΐου και της 5ης Δεκεμβρίου ( όπου σημειωτέον ορίστηκε ως μεσοπρόθεσμος στόχος πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ )

"Ελπίζω ότι αυτές οι διευκρινίσεις επανεπιβεβαιώνουν στο Eurogroup την απόλυτη δέσμευση μας να παραμείνουμε συμμορφωμένοι με τις υποχρεώσεις μας που απορρέουν από το Μνημόνιο, τόσο επί της ουσίας όσο και επί της διαδικασίας της συνεργασίας με τους εταίρους μας", αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σε δήλωση του μετά την δημοσιοποίηση της επιστολής ο υπουργός οικονομικών έκανε επίθεση στην ΝΔ τονίζοντας ότι "Η ΝΔ στην αρχή υποστήριζε ότι η κυβέρνηση δίνει ψίχουλα στους συνταξιούχους. Στη συνέχεια, μόλις μίλησε με ακραίους κύκλους, είπε ότι καταστρέφουμε τη χώρα και εκτροχιάζουμε το πρόγραμμα. Την επόμενη γελοιοποιήθηκε στη Βουλή ψηφίζοντας "παρών" και δηλώνοντας ότι συνταξιούχοι προσεγγίζουν στελέχη της για να τους δηλώσουν ότι δεν έχουν ανάγκη τη 13η σύνταξη! Αργότερα παρακαλούσαν να μην ξεπαγώσουν τα μέτρα για το χρέος, που οι ίδιοι πριν ένα μήνα χαρακτήρισαν αστεία".

"Μετά τη ψυχρολουσία της ΝΔ -παραμονή Χριστουγέννων, ενεργοποιήθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα- επιμένει να ζητά μια επιστολή, της οποίας το πλήρες περιεχόμενο γνωστοποίησα με ευθύνη και εντιμότητα, ενώ πολύ καλά γνωρίζετε πως δεν είναι πολιτικά ορθό να δίνεις πρώτα στα ΜΜΕ και κατόπιν στους αποδέκτες μια επίσημη επιστολή", πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ