Αργυρώ = εγγύηση στην κουζίνα σας: Χριστουγεννιάτικο πατέ κοτόπουλο με κονιάκ και ζελέ μαυροδάφνη!

Γευστική, απολαυστική, χριστουγεννιάτικη συνταγή!

Αυτό το πιάτο, θα αφήσει τους καλεσμένους σας με το στόμα ανοιχτό!

Υλικά συνταγής
300 γρ. μπέικον σε φέτες (16-18 φέτες)

500 γρ. συκωτάκια κοτόπουλο

700 γρ. φιλέτο κοτόπουλο

4 χοντρές φέτες μπέικον

1 κ.σ. βούτυρο

1 μικρό ψιλοκομμένο κρεμμύδι

1 σκ. σκόρδο πολτοποιημένη

2 κ.σ. κονιάκ

2 μικρά αβγά

1 κ.σ. ψιλοκομμένο σχοινόπρασο

αλάτι, πιπέρι 

Για το ζελέ μαυροδάφνης

1 φλ. μαυροδάφνη 1/2 φλ. ζάχαρη

3 φύλλα ζελατίνας λίγο ελαιόλαδο

1 κ.σ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο

Ευχαριστούμε την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση
Λαδώνουμε ελαφρά ένα μικρό μακρόστενο ρηχό ταψάκι. Το στρώνουμε με μεμβράνη, να περισσεύει αρκετή στα πλάγια. Σε μικρή κατσαρολίτσα βάζουμε την μαυροδάφνη με τη ζάχαρη να πάρουν βράση και να διαλυθεί η ζάχαρη. Μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνας σε μπόλικο νερό για λίγα λεπτά. Τα στύβουμε και τα διαλύουμε ανακατεύοντας στο καυτό κρασί. Αφήνουμε το υγρό μείγμα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.
Ρίχνουμε το μείγμα στο ρηχό ντυμένο με μεμβράνη ταψάκι. Καλύπτουμε με τη μεμβράνη που εξέχει και το αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσει,και να σταθεροποιηθεί περίπου 4 ώρες. Αφού παγώσει, με τη βοήθεια της μεμβράνης βγάζουμε το ζελέ από το ταψί και το αναποδογυρίζουμε σε σανίδα κοπής.

Αφαιρούμε τη μεμβράνη. Κόβουμε σε μικρά τετράγωνα κομμάτια ή σε ό,τι σχήμα θέλουμε. Σερβίρουμε φρυγανισμένο ψωμί με μία φέτα πατέ ,ένα κομμάτι ζελέ μαυροδάφνη και λίγα φρούτα δάσους.
Για το πατέ
Ζεσταίνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το σκόρδο και αφήνουμε να αρωματίσει για 1' αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160ºC αντιστάσεις.  Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε  κρεατομηχανή, με το χοντρό δίσκο κοπής, και  να αλέσουμε σε κιμά τα συκωτάκια κοτόπουλου, το φιλέτο κοτόπουλο, τις χοντρές φέτες μπέικον.
Θα χρησιμοποιήσουμε ένα πυρίμαχο σκεύος για πατέ, 1 λίτρου, η μια μικρή μακρόστενη φόρμα για κέικ.
Ντύνουμε το σκεύος με τις φέτες μπέικον δίπλα δίπλα να καλυφτεί η φόρμα και να εξέχουν από το σκεύος.

Στο μπολ του μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα 1, αναμειγνύουμε τα αλεσμένα υλικά με το κρεμμύδι, το σκόρδο, το κονιάκ και τα αβγά. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το σχοινόπρασο. 
Αδειάζουμε το πατέ στην έτοιμη φόρμα.  
 

Σκεπάζουμε το πατέ με τις φέτες μπέικον που εξέχουν ώστε να καλυφθεί η επιφάνεια του. Σκεπάζουμε με λαδόκολλα κι αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ώρα και 10'.
Αφήνουμε το πατέ να κρυώσει μέσα στο σκεύος του .
Το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και το κόβουμε σε λεπτές φέτες .Το σερβίρουμε με κυβάκια ζελέ μαυροδάφνη και φρυγανισμένες λεπτές φέτες ψωμί. 

Who is Who


Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Αθήνα. Bραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα.» Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου «Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι. Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας. Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ