Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!ΕΤΕπ: Εγκαίνια της πιστωτικής γραμμής- «Δάνεια για ΜΜΕ και επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης» - Ομιλία κ. Γιώργου Πουλόπουλου

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) εγκαινίασε σήμερα την πιστωτική γραμμή της «Δάνεια για  ΜμΕ και επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης», ύψους 1 δισ. ευρώ, προς ελληνικές τράπεζες. 

Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν από ελληνικές τράπεζες για τη χορήγηση δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) και επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης που δραστηριοποιούνται στους τομείς της γεωργίας, του τουρισμού, της μεταποίησης, των υπηρεσιών και άλλους τομείς.

 

Στις επιχειρήσεις που προάγουν την απασχόληση των νέων θα προσφερθούν πρόσθετα χρηματοδοτικά πλεονεκτήματα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της ΕΤΕπ «Δεξιότητες και θέσεις απασχόλησης – Επενδύσεις για τους νέους».

Ο  Πρόεδρος της ΕΤΕπ, κ. Werner Hoyer, δήλωσε σχετικά: «Είμαι ευτυχής που βρίσκομαι σήμερα στην Αθήνα για τα εγκαίνια της φιλόδοξης πιστωτικής γραμμής που παρέχει η ΕΤΕπ για τη στήριξη των ΜμΕ και των επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

 

Η υπογραφή των πρώτων δανειακών συμβάσεων στο πλαίσιο αυτής της πιστωτικής γραμμής σηματοδοτεί τη συνέχιση της μακροχρόνιας συνεργασίας της ΕΤΕπ με ελληνικές τράπεζες για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας της Ελλάδος».

 

Οι πρώτες συμβάσεις με την Alpha Bank, τη Eurobank, την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και την Τράπεζα Πειραιώς, συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ τα οποία κατανέμονται ισόποσα στις τέσσερις τράπεζες, υπογράφηκαν σε δημόσια τελετή στην Αθήνα, παρουσία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα. Τις συμβάσεις υπέγραψαν από την πλευρά της ΕΤΕπ ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ κ. Werner Hoyer και από την πλευρά των ελληνικών τραπεζών ο κ. Δημήτριος Μαντζούνης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, ο κ. Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, ο κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος,  και ο κ. Γεώργιος Πουλόπουλος, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς.

 

«Οι τέσσερεις δανειακές συμβάσεις που υπογράφηκαν σήμερα με τις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες είναι ιδιαίτερα σημαντικές, διότι στηρίζουν, και μάλιστα με μεγάλο ποσό, μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της ΕΤΕπ: την εξασφάλιση καλύτερης πρόσβασης σε χρηματοδότηση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά της οικονομίας της χώρας», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ, κ. Hoyer.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Δημήτριος Π. Μαντζούνης, δήλωσε: «Η συμμετοχή της Alpha Bank στη νέα πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Τραπέζης Επενδύσεων για την παροχή χρηματοδοτικών λύσεων σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και σε επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποιήσεως, αναδεικνύει την έμπρακτη στήριξη της Τραπέζης στην ελληνική επιχειρηματικότητα.

 

Αυτή η συναλλαγή, εν μέσω των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα, δημιουργεί νέες προοπτικές για την περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρηματικών πελατών μας, παρέχοντας παράλληλα ένα ακόμη χρηματοδοτικό εργαλείο ρευστότητας.

 

Έχουμε την πεποίθηση ότι η πολυετής  και ιδιαίτερα σημαντική συνεργασία μας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα συμβάλει στην ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα και θα προωθήσει καινοτόμες πρωτοβουλίες και επενδύσεις».

Ο κ. Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, δήλωσε τα εξής: Η ΕΤΕπ και η Eurobank έχουν μακροχρόνια συνεργασία. Μέσα από αυτήν, από το 2004 έχουμε διοχετεύσει κεφάλαια συνολικού ύψους 840 εκατ. ευρώ σε περισσότερες από 3.000 επιχειρήσεις.

 

Επιθυμούμε ιδιαίτερα να συμβάλουμε στην επιτυχία της πρωτοβουλίας της ΕΤΕπ «Δεξιότητες και θέσεις απασχόλησης – Επενδύσεις για τους νέους», η οποία βοηθά την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την πρόκληση της διαρροής ανθρώπινου κεφαλαίου μέσα από τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης για τους νέους που αναζητούν εργασία».

 

Ο κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, δήλωσε: «Σε μια περίοδο κατά την οποία η οικονομική ανάκαμψη έχει κρίσιμη σημασία για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και τη μείωση της ανεργίας, είναι καθήκον μας να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης. Οι συμβάσεις που υπογράφουμε σήμερα, σε αυτό ακριβώς κατατείνουν.

 

Οι λύσεις που αξιοποιούν την ευρωπαϊκή και την τοπική τεχνογνωσία μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης σε χρηματοδότηση. Το γεγονός ότι το πρόγραμμα δίνει κίνητρα για την απασχόληση νέων αποτελεί άλλο ένα ανεκτίμητο χαρακτηριστικό αυτής της πρωτοβουλίας, διότι, για να επιτύχουμε βιώσιμη ανάπτυξη, χρειάζεται να κρατήσουμε στη χώρα μας τα νέα ταλέντα και να διασφαλίσουμε ότι, όταν θα έλθει η ανάπτυξη, όχι μόνο θα συμπεριλαμβάνει, αλλά και θα βασίζεται και θα προωθείται από τους νέους.

 

Η συμμετοχή και των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών σε αυτό το πρόγραμμα αναδεικνύει τον κοινό μας στόχο, που είναι η χρηματοδότηση της οικονομίας και η ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά. Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος προσβλέπει στη συνεργασία της με μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης για τη γρήγορη και ουσιαστική αξιοποίηση αυτής της πιστωτικής γραμμής».

Ο κ. Γεώργιος Πουλόπουλος, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, δήλωσε: «Οι επιχειρήσεις και η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα ήταν πάντα στο επίκεντρο της δραστηριότητας της Τράπεζας Πειραιώς.

 

Είμαστε υπερήφανοι για το ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι οποίες αποτελούν ζωτικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, είναι βασικός τομέας των εργασιών μας. Χαιρετίζουμε την νέα πιστωτική γραμμή που παρέχει η ΕΤΕπ, η οποία πιστεύουμε ότι είναι καίριας σημασίας για πολλά σημαντικά επενδυτικά σχέδια.

 

Η Τράπεζα Πειραιώς θεωρεί ότι η στήριξη της διατηρήσιμης ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία αποτελεί βασικό καθήκον της. Είμαστε πεπεισμένοι για τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στη χώρα μας και το μέλλον των ελληνικών ΜΜΕ και επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης».
Οι συμβάσεις που υπογράφηκαν σήμερα συμπεριλαμβάνουν την πρωτοβουλία της ΕΤΕπ «Δεξιότητες και θέσεις απασχόλησης – Επενδύσεις για τους νέους», μέσω της οποίας προσφέρονται ανταγωνιστικά επιτόκια στις επιχειρήσεις που προάγουν την απασχόληση των νέων. Οι υπογραφείσες συμβάσεις θα συμβάλουν ενεργά και αποφασιστικά στην ενίσχυση Ελλήνων επιχειρηματιών, την προώθηση της διατηρήσιμης ανάπτυξης και την τόνωση της απασχόλησης των νέων.

Ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ, κ. Hoyer, δήλωσε επίσης: «Μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι μέρος της χρηματοδότησης της ΕΤΕπ αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για τη χορήγηση δανείων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Δεξιότητες και θέσεις απασχόλησης – Επενδύσεις για τους νέους», προς επιχειρήσεις που στηρίζουν την απασχόληση των νέων. Αυτός είναι άλλος ένας τομέας στον οποίο θέλουμε πολύ να συμβάλουμε σε μακροπρόθεσμη βάση.

 

Η ΕΤΕπ παραμένει σταθερή στη δέσμευσή της να στηρίξει την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα και την επένδυση στους νέους. Αυτοί είναι από τους πρωταρχικούς στόχους της δραστηριότητας της ΕΤΕπ στην Ελλάδα. Οι συνδυασμένες προσπάθειες της ΕΤΕπ στην Ελλάδα και των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις της χώρας να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους και να δημιουργήσουν τις νέες θέσεις απασχόλησης που τόσο χρειάζεται η χώρα, ιδίως για τους ταλαντούχους νέους, οι οποίοι αποτελούν το μέλλον της χώρας».

Η ΕΤΕπ εγκαινίασε την πρωτοβουλία «Δεξιότητες και θέσεις απασχόλησης – Επενδύσεις για τους νέους» τον Ιούλιο 2013. Πρόκειται για το πρώτο δανειοδοτικό πρόγραμμα της Τράπεζας που αφορά ειδικά τη στήριξη των νέων. Συμπληρώνοντας τις ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές υπέρ της απασχόλησης των νέων, η πρωτοβουλία χρηματοδοτεί προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, προγράμματα κινητικότητας φοιτητών και μαθητευομένων και στοχεύει στην αντιμετώπιση της έλλειψης θέσεων απασχόλησης για νέους στις μικρότερες επιχειρήσεις.

 

Ενημερωτική σημείωση:
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) είναι η τράπεζα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Είναι ο οργανισμός της ΕΕ που παρέχει μακροπρόθεσμες χρηματοδοτήσεις και είναι η μόνη τράπεζα που ανήκει στα κράτη μέλη της ΕΕ και εκπροσωπεί τα συμφέροντά τους. Η ΕΤΕπ χορηγεί μακροπρόθεσμες πιστώσεις σε υγιείς επενδύσεις, με σκοπό να συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων της πολιτικής της ΕΕ. Η ΕΤΕπ συνεργάζεται στενά με τα άλλα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ.
Η ΕΤΕπ είναι ο πολυμερής οργανισμός με τη μεγαλύτερη σε όγκο δανειοληπτική και δανειοδοτική δραστηριότητα στον κόσμο. Η Τράπεζα παρέχει χρηματοδότηση και εμπειρογνωσία σε υγιή και βιώσιμα επενδυτικά σχέδια που συμβάλλουν στην προαγωγή των στόχων της πολιτικής της ΕΕ. Περισσότερο από το 90% της δραστηριότητάς της συγκεντρώνεται στην Ευρώπη, αλλά η ΕΤΕπ στηρίζει επίσης τις πολιτικές εξωτερικής συνεργασίας και ανάπτυξης της ΕΕ.
Από το 2010 η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει χορηγήσει περισσότερα από 9 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, για να συμβάλει στη συνέχιση επενδύσεων σε καίριες υποδομές στους τομείς της παιδείας, της ενέργειας, των αποβλήτων και της ύδρευσης, καθώς και επενδύσεων επιχειρήσεων ανά τη χώρα.

 

Ομιλία κ. Γιώργου Πουλόπουλου, 
Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς, 
στην εκδήλωση της ΕΤΕπ κατά την τελετή υπογραφής συμβάσεων 
με θέμα τη στήριξη της επιχειρηματικότητας μέσω των ελληνικών τραπεζών

Καλημέρα,

Είμαι πολύ ευτυχής που βρίσκομαι σήμερα εδώ, συμμετέχοντας μαζί με τις άλλες τρεις ελληνικές τράπεζες στην Τελετή Δημόσιας Υπογραφής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Για εμάς, στην Τράπεζα Πειραιώς, η υποστήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων και της επιχειρηματικότητας, αποτελεί τη βασική μας δουλειά και την καθημερινή μας προτεραιότητα. 

 

Για την Τράπεζα Πειραιώς, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι κύριο πελατειακό μας τμήμα, το οποίο παραδοσιακά εξυπηρετούμε και υποστηρίζουμε, και θεωρείται αδιάλειπτα κύρια δραστηριότητα μας. Η Τράπεζα Πειραιώς είναι ηγέτιδα τράπεζα στον επιχειρηματικό δανεισμό, με μερίδιο αγοράς σχεδόν 35% στην Ελλάδα.

 

Από τα περίπου €40 δισ. σε υφιστάμενα επιχειρηματικά δάνεια της Τράπεζας Πειραιώς, τα €22 δισ. σχετίζονται με μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, σε περισσότερες από 300 χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

 

Τα τελευταία χρόνια αποτέλεσαν πρόκληση για την ελληνική οικονομία, ενώ η ζήτηση για νέα δάνεια ήταν πολύ μειωμένη, αφού ο επενδυτικός ορίζοντας για τις επιχειρήσεις ήταν ασαφής και οι ευκαιρίες περιορισμένες.

 

Ωστόσο, καθώς σταδιακά προχωρούμε σε εξομάλυνση των συνθηκών στο εγχώριο οικονομικό τοπίο, υποστηρίζουμε πλήρως πρωτοβουλίες όπως αυτή που ξεκινά σήμερα, εναρμονίζοντας τη δράση μας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τιμώντας την προσήλωσή της στην ελληνική αγορά.

 

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπογραμμισθεί πως η σημερινή πρωτοβουλία υποστηρίζει επίσης τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, που βρίσκεται στον πυρήνα του ενδιαφέροντος μας. Έχουμε ήδη ξεκινήσει μια σειρά προγραμμάτων με σκοπό τη χρηματοδότηση της εφοδιαστικής αλυσίδας για τον πρωτογενή τομέα και πιστεύουμε ότι η γραμμή χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων έχει μεγάλη βαρύτητα για πολλά επενδυτικά σχέδια.

 

Συνολικά, η στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, μαζί με τη στήριξη και από άλλους Ευρωπαϊκούς και Υπερεθνικούς Οργανισμούς, έχει ζωτική σημασία για την Ελλάδα, τις επιχειρήσεις της και τον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας. Η συνεργασία αγγίζει μια σειρά από διαφορετικούς επιχειρηματικούς τομείς και επενδυτικά πεδία, ενώ σκοπεύουμε να εργαστούμε ακόμα πιο στενά, δημιουργώντας πρόσθετες ευκαιρίες για ανάπτυξη, επενδύσεις και θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονομία.

 

Η Τράπεζα Πειραιώς είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με αυτόν το στόχο και με την ανάκαμψη της ελληνικής επιχειρηματικότητας σε όλους τους τομείς, από τις μεγάλες επιχειρήσεις και το structured finance, ως τις υπηρεσίες εμπορικής τραπεζικής για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων του leasing, του factoring, της “πράσινης” χρηματοδότησης και της χρηματοδότησης του αγροτικού τομέα.

 

Έτσι, ολοκληρώνοντας την ομιλία μου θα ήθελα να εκφράσω την υποστήριξη της Τράπεζας Πειραιώς στην τρέχουσα πρωτοβουλία, και την εμπιστοσύνη μας στις προοπτικές των ελληνικών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και των επενδυτικών ευκαιριών για αυτές. Πιστεύω ότι το ποσό των €100 εκατ., θα εκταμιευθεί σε επιλέξιμους πελάτες της Τράπεζας σε λιγότερο από 6 μήνες από την ημερομηνία που αυτό θα είναι διαθέσιμο κι εμείς καλωσορίζουμε οποιουσδήποτε πρόσθετους πόρους ακολουθήσουν.

 

Η Ελλάδα αντιμετώπισε πολλές δύσκολες στιγμές τα τελευταία χρόνια, αλλά πιστεύουμε ότι η οικονομία είναι τώρα έτοιμη να ξεκινήσει ένα νέο γύρο βιώσιμης ανάπτυξης, και η Τράπεζα Πειραιώς είναι επίσης έτοιμη να την διευκολύνει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2016

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ