Συνεχίζονται και σήμερα οι συζητήσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στις Βρυξέλλες - Τι γίνεται με την επιστολή Τσακαλώτου

Παράταση στην αγωνία για το «ξεπάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, με τις συζητήσεις να συνεχίζουν και σήμερα καθώς ούτε χθες έγινε δυνατόν να υπάρχει συμφωνία.

Σύμφωνα με τη λύση που ζήτησε η ελληνική πλευρά, οι Ευρωπαίοι πιστωτές πρόκειται να στείλουν στο υπουργείο Οικονομικών ένα κείμενο ερωτήσεων και ζητημάτων που επιθυμούν να υπάρχει αποσαφίνηση και δέσμευση της Ελλάδας γύρω από το έκτακτο βοήθημα. Επ’αυτού η Ελληνική πλευρά θα συντάξει το κείμενο της τελικής της επιστολής.

Το «καλό σενάριο» θα ήταν η ανταλλαγή των κειμένων να ολοκληρωθεί αυθημερόν και να λήξει το θέμα πριν τα Χριστούγεννα. Πηγές των δανειστών όμως υποννούσαν χθες ότι μπορεί και αυτό το θέμα να «σέρνεται» και μετά τις γιορτές.
 
Στο παρασκήνιο είναι γνωστό ότι το Βερολίνο και άλλες χώρες θέλουν να ακούσουν μέτρα όπως οι περικοπές συντάξεων, σε περίπτωση που φανεί ότι λόγω των παροχών, διασαλευτούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2016.
 
Την ίδια στιγμή μάλιστα, θέμα συντάξεων βάζει ξανά το ΔΝΤ, δίνοντας συνέχεια στην κόντρα με την Κομισιόν για το αν είναι «γενναιόδωρο» τελικά ή όχι το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα, ενώ προτείνουν μειώσεις τόσο στις συντάξεις όσο και στο αφορολόγητο όριο.
 
Ως προς τα διαδικαστικά πάντως η ελληνική πλευρά αναμένει ότι ίσως σήμερα -και αυτό ακόμα παραμένει σε εκκρεμότητα- οι θεσμοί και ο ESM πιθανότατα θα αποστείλουν επιστολή, ζητώντας διαβεβαιώσεις από τον κύριο Τσακαλώτο πως:

-το βοήθημα δόθηκε άπαξ και δεν θα επαναληφθεί

-η κυβέρνηση δεν θα το ξανακάνει να δώσει παροχές χωρίς να συμφωνήσει πρώτα η Τρόικα

-η αναστολή αύξησης του ΦΠΑ θα ισχύσει για έναν μόνον χρόνο.

Στα θέματα αυτά πηγές στην κυβέρνηση έλεγαν πως η απάντηση θα είναι κατηγορηματικά καταφατική. Στο ενδεχόμενο όμως να της ζητηθούν ισοδύναμα ή προληπτικά μέτρα, όπως περικοπές συντάξεων για τον Απρίλιο του 2017, χθες έλεγαν «ας δούμε πρώτα τι άλλο θα ζητήσουν και μετά θα δούμε και για τις απαντήσεις».
 
Επίσης χθες καταγράφηκε και ότι η ενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους «αποσυνδέθηκε» από την β΄αξιολόγηση.

«Συνδέθηκε» όμως πλέον με την ανταλλαγή κειμένων μέχρι να εξευμενιστούν οι δανειστές για τις εξαγγελίες Τσίπρα. Σε περίπτωση που λήξει σήμερα η εκκρεμότητα, τα μέτρα ελάφρυνσης αναμένεται να ενεργοποιηθούν στις αρχές Ιανουαρίου. Αν όμως διαπιστωθεί πως η εμπλοκή παραμένει, τότε η τύχη τους θα παραμένει άγνωστη.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ