Το καλό & το κακό σενάριο για την Ελλάδα - Η εκλογοφλυαρία, ο Stratfor & ο Τραμπ

Η θετική και αισιόδοξη άποψη:  Επίλυση του προβλήματος μέσω τηλεδιάσκεψης του EuroWorking Group μέσα στην εβδομάδα ή το αργότερο στη συνεδρίαση της 12ης Ιανουαρίου. 

Η απαισιόδοξη  λέει οτι αν επιμείνει ο  Βόλφγκανγκ Σόιμπλε,θα έχουμε  παράταση της εκκρεμότητας ως την πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από την Eurostat τον Απρίλιο, κατεύθυνση στην οποία οδεύει - ούτως ή άλλως - η αξιολόγηση. 

Η προοπτική για παράταση των διαπραγματεύσεων ενισχύεται από τις αναφορές στελεχών  του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου οπου δεν θέλουν την επιστροφή της Ντέλια Βελκουλέσκου στην Αθήνα τον Ιανουάριο  αν δεν ξεκαθαριστεί πρώτα το πλαίσιο και η ατζέντα των συζητήσεων. Το θέμα συνδέεται, λένε, με την ανάγκη να ενημερωθεί η νέα ηγεσία από τους επιτελείς του ΔΝΤ. ΟΝτόναλντ Τραμπ ορκίζεται στις 20 Ιανουαρίου, άρα οι όποιες διαδικασίες για την Ελλάδα παραπέμπονται το νωρίτερο τον Φεβρουάριο.   

Αναλυτές εκτιμούν ότι η " βόμβα "της αντίδρασης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού ήταν ένα μήνυμα για την τήρηση της συμφωνίας της 5ης Δεκεμβρίου στο σύνολό της, άρα και ως προς το σκέλος της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.   

Στο κείμενο προς τον ESM οι θεσμοί λένε   ότι «τα προταθέντα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης εγείρουν σημαντικές ανησυχίες τόσο επί της διαδικασίας όσο και επί της ουσίας σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις του Μνημονίου, ειδικά για τις συντάξεις». Ωστόσο  αφήνουν περιθώριο να ξεπεραστεί το πρόβλημα αν δεν επαναληφθούν ανάλογες κινήσεις. 

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Κομισιόν  πιθανή την εξομάλυνση της παρούσας συγκυρίας εμπλοκής για το χρέος αλλά εκφράζουν έντονη ανησυχία για τις δυσκολίες που παρουσιάζονται στην αξιολόγηση με δεδομένες τις θέσεις του ΔΝΤ στα δημοσιονομικά και στα εργασιακά. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών συμφωνούν ότι το τελευταίο επεισόδιο «δεν είναι το κυρίαρχο ζήτημα». 

Η παράταση της αξιολόγησης μέσα στο 2017 επιδεινώνει τις εκτιμήσεις για την οικονομία. Ο λόγος είναι ότι η πρόβλεψη της Κομισιόν για ανάπτυξη 2,7% του ΑΕΠ (2,8% το ΔΝΤ) την επόμενη χρονιά είχε σαν βάση της  την  ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως το τέλος του 2016&  την άμεση ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε να τονωθούν οι τράπεζες και η πραγματική οικονομία. Καμία από τις δύο αυτές προϋποθέσεις δεν συντρέχει σήμερα.  

Ο Γιάννης Στουρνάρας υποβάθμισε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη το 2017 στο 2,5% του ΑΕΠ παρότι μέχρι πρότινος συμβάδιζε με την εκτίμηση της Κομισιόν για ανάπτυξη 2,7%. 

Παρά τη νέα επίσκεψη των θεσμών στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα δεν έκλεισε κανένα από τα κρίσιμα κεφάλαια της αξιολόγησης. Αυτό σημαίνει ότι δεν αναμένεται συμφωνία πριν από την προγραμματισμένη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 19 Ιανουαρίου. 

Η κάνουλα του Μάριο Ντράγκι θα παραμείνει κλειστή κι έτσι οι τράπεζες και η οικονομία θα παραμείνουν χωρίς τα ευεργετήματα της ποσοτικής χαλάρωσης που ισχύουν για τις άλλες χώρες.

Πάμε για Μάρτιο

Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ με θέμα τη νομισματική πολιτική είναι στις 9 Μαρτίου. Ως τότε θα έχουν μεσολαβήσει το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου και αυτό της 20ής Φεβρουαρίου. Η τελευταία ημερομηνία γίνεται ο νέος σταθμός για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εφόσον πρώτα επιτευχθεί η επάνοδος των θεσμών σε πλήρη σύνθεση στην Αθήνα ως το τέλος Ιανουαρίου.

Όπως αναφέρει το γνωστό αμερικανικό think tank Stratfor   σε  ανάλυσή του, «τις τελευταίες εβδομάδες, ελληνικά μέσα ενημέρωσης έχουν υποστηρίξει πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ίσως παραιτηθεί λόγω της κλιμακούμενης έντασης με τους θεσμούς. Δεδομένου ότι η επανεκλογή του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εγγυημένη στην περίπτωση πρόωρων εκλογών, το κόμμα πιθανότατα θα αποφύγει τις εκλογές για όσο το δυνατόν περισσότερο. Εν τούτοις, αν οι εντάσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της αυξηθούν, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών».

Αναφορικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, το Stratfor σημειώνει ότι οι ενστάσεις που εγείρονται τελευταίως αναφορικά με το πρόγραμμα εγείρουν ερωτήματα ως προς την αξιοπιστία και τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της οικονομικής μεταρρύθμισης της Ελλάδας.

Τέλος αναφέρεται και στο θέμα της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης τονίζοντας ότι «μια καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τους πιστωτές θα καθυστερούσε και τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που θα επέτρεπε στην ΕΚΤ να αγοράσει ελληνικά ομόλογα».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ