Ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα στο Βερολίνο με Μέρκελ: ‘’Μάζεψε τον Σόϊμπλε μας έχει τσακίσει’’

Ο πρωθυπουργός μετά την Σύνοδο Κορυφής της 15ης Δεκεμβρίου θα συναντηθεί σήμερα με την Γερμανίδα ομόλογο του Άνγκελα Μέρκελ.

Τα συμπεράσματα της Συνόδου κορυφής ως θετικά αποτιμά η ελληνική κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει το ζήτημα που ανέκυψε μετά τις εξαγγελίες του για την ανακούφιση των χαμηλοσυνταξιούχων και του νησιωτικού πληθυσμού του Αιγαίου. «Η παρεξήγηση πρέπει να λυθεί», είναι η θέση της Αθήνας, που θα προσέλθει στην Καγκελαρία με βασικό επιχείρημα ότι το πρόγραμμα δεν τίθεται σε κίνδυνο από το συγκεκριμένο μέτρο που πήρε η κυβέρνηση.

Η συνέπεια που έχει επιδείξει στην τήρηση των συμφωνιών θα είναι ένα ακόμη «όπλο» στην ελληνική «φαρέτρα», με τον πρωθυπουργό να αναμένεται να ζητήσει συνέπεια από όλες τις πλευρές, για παράδειγμα στη λήψη μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

Όμως, ένα βασικό επιχείρημα που θα χρησιμοποιήσει ο πρωθυπουργός, είναι ότι η συγκυρία δεν επιτρέπει πειραματισμούς: Ο πόλεμος στη Συρία μαίνεται, το Κυπριακό έχει μπει στην κρισιμότερη φάση του, η ευρωπαϊκή οικονομία δεν έχει σταθεροποιηθεί και εκατομμύρια Ευρωπαίων πολιτών -σε χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία- οδηγούνται το 2017 στις κάλπες. Συνεπώς, σύμφωνα με την ελληνική θεώρηση δεν υπάρχει η πολυτέλεια να μην κλείσει η αξιολόγηση τώρα.

Εκτός από τη συνάντηση με την καγκελάριο, ο πρωθυπουργός θα δει επίσης τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τους Γερμανούς Πράσινους, τη γερμανική Αριστερά, ενώ το Σάββατο το πρωί θα μιλήσει στο συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Την πρόθεσή της να συζητήσει την απόφαση ενίσχυσης των συνταξιούχων με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εξέφρασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι δεν σκοπεύει «να αναμειχθεί στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πακέτο.

«Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές αποφάσεις, υπάρχει μια κρίσιμη συζήτηση. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) το έχει ξεκαθαρίσει αυτό» είπε η Μέρκελ, μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Είμαι σίγουρη ότι θα συζητήσω το θέμα αυτό με τον Έλληνα πρωθυπουργό, παρότι δεν σκοπεύω να αναμειχθώ στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πακέτο», πρόσθεσε.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ