Διαδοχικές συναντήσεις Αλέξη με Ευρωπαίους ηγέτες - Τετ α τετ με Τερέζα Μέι τo μεσημέρι στις Βρυξέλλες

Στις Βρυξέλλες και σε επίπεδο ηγετών συνεχίζεται η μάχη για τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντήσει το πρωί τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και αργότερα τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Ανακοινώθηκε και συνάντηση με την Βρετανή πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. Αναλυτικά το πρόγραμμα των επαφών.

Αναλυτικά, μετά τις εκτενείς επαφές το βράδυ της Τετάρτης με τον πρόεδρο της Κύπρου Ν.Αναστασιάδη, παρουσία και των υπουργών Εξωτερικών Ν.Κοτζιά και Ιω.Κασουλίδη, όπου ολοκληρώθηκε η συγκρότηση των τελικών θέσεων Αθήνας και Λευκωσίας, ενόψει της συνάντησης για το Κυπριακό στην Γενεύη, ο Έλληνας πρωθυπουργός «αναλαμβάνει δράση» εκ νέου για τη διαπραγμάτευση.
 
 
Αναλυτικά το επίσημο πρόγραμμα συναντήσεων του πρωθυπουργού την Πέμπτη (τοπικές ώρες):
09:00-10:00 Διμερής συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μ. Σούλτς
10:15-11:30 Συμμετοχή του Πρωθυπουργού στην προπαρασκευαστική σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ως παρατηρητής)
11:45-12:10 Διμερής συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Μ. Ρούτε
12:15-12:30 Προσέλευση των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
12:30-13:00 Ανταλλαγή απόψεων των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 
13:15-15:00 Γεύμα εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
15:15-18:15 Σύνοδος εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
19:30-22:00 Άτυπο γεύμα εργασίας των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων των 27 κρατών-μελών της ΕΕ

Αργότερα ανακοινώθηκε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί και με την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι, στις 13:00 (14:00 ώρα Ελλάδας).

Σημειώνεται ότι ο κ.Τσίπρας θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, στο περιθώριο της Συνόδου, με την ακριβή ώρα να είναι ακόμη «ανοιχτή».

Επόμενος σταθμός του κ.Τσίπρα θα είναι το Βερολίνο, όπου ήδη σήμερα η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παραχωρούν συνέντευξη Τύπου στα γερμανικά και διεθνή ΜΜΕ.
 
Εκεί, ο κ.Τσίπρας θα έχει το μεσημέρι της Παρασκευής γεύμα εργασίας στην Καγκελαρία με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. Θα προηγηθούν κοινές δηλώσεις και δεν θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου. «Τα θέματα είναι οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο, η κατάσταση αναφορικά με το προσφυγικό, οι σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας και στο περιθώριο επίσης φυσικά η οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση της Ελλάδας», δήλωσε σχετικά η κυβερνητική εκπρόσωπος Ο.Ντέμερ.
 
Το απόγευμα θα υπάρξει συνάντηση και με τον Γερμανό αντικαγκελάριο, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
 
Το πρόγραμμα της Παρασκευής περιλαμβάνει στη συνέχεια συναντήσεις με τις ηγεσίες του Γερμανικού Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) και των Πρασίνων.
 
Το πρωί του Σαββάτου ο Έλληνας πρωθυπουργός θα απευθύνει χαιρετισμό στο Συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και στην συνέχεια θα επιστρέψει στην Ελλάδα. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ