Τατιάνα Μπλάτνικ συνέντευξη : Η γνωριμία με τον Νικόλαο, ο έρωτας με την πρώτη ματιά και η εγκατάσταση στην Ελλάδα!

Η Τατιάνα Μπλάτνικ μιλά για τη σχέση της με τον Νικόλαο και την αγάπη της για την Ελλάδα.

Με αφορμή την ελληνική έκδοση του βιβλίου που έχει συνεπιμεληθεί, “Γεύσεις Ελλάδας – Συνταγές & Αναμνήσεις”, η Τατιάνα Μπλάτνικ μίλησε στο Βημαgazino και τον Παύλο Παπαδόπουλο για τη ζωή της, για τη φιλανθρωπική της δράση και για την Ελλάδα που αγαπά.

 

Η Τατιάνα γεννήθηκε στο Καράκας της Βενεζουέλας αλλά μεγάλωσε στην Ελβετία. Ο πατέρας της πέθανε όταν ήταν 7 ετών, ενώ έχει ένα αδελφό και άλλα τρία ετεροθαλή αδέλφια, με τους οποίους διατηρεί πάντα επαφές.

“Πάντοτε διατηρούσα στενή σχέση με όλα τα αδέλφια μου. Ξέρετε, ένα από τα στοιχεία της ελληνικής κουλτούρας που έχω εκτιμήσει και υιοθετήσει είναι η αίσθηση της οικογένειας. Το πόσο δεμένη είναι. Επηρεασμένη από αυτό, μάλιστα, πρότεινα στη μητέρα μου να συναντηθούμε όλοι μαζί στην Ελλάδα το καλοκαίρι που μας πέρασε. Κι έτσι και έγινε. Περάσαμε δύο υπέροχες εβδομάδες στην Αντίπαρο. Είναι η πρώτη φορά που κάναμε κάτι τέτοιο από τότε που ήμασταν παιδιά.”

Την πρώτη φορά που ήρθε στην Ελλάδα ήταν το 1986 με την οικογένειά της. Η δεύτερη ήταν το 2003 και μόλις το 2013 εγκαταστάθηκε μόνιμα εδώ μαζί με τον σύζυγό της. Πώς πήρε την απόφαση να έρθει στην Ελλάδα;

“Για τον Νικόλαο, ήταν όνειρο ζωής να εγκατασταθεί στην Ελλάδα. Όσο για εμένα, ύστερα από δέκα χρόνια παραμονής στο Λονδίνο, ήμουν έτοιμη για μία αλλαγή.”

Γνώρισε τον Νικόλαο το 2001. Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά;

“Ναι, ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά, αλλά υπήρξε μια μακρά περίοδος φλερτ. Ήταν πάρα πολύ ευγενικός μαζί μου. Με προσέγγισε με πολύ ρομαντικό τρόπο. Τότε ήμουν ακόμα στην Ουάσιγκτον. Ο Νικόλαος ζούσε στο Λονδίνο. Στέλναμε επιστολές ο ένας στον άλλον. Μάλλον δεν είχαμε εξοικειωθεί ακόμη με τα e-mail.”

Οι δυο τους κάνουν πολύ συχνά ταξίδια. Η Τατιάνα ακολουθεί τον Νικόλαο για τα φωτογραφικά του project σε όλη την Ελλάδα, στα οποία προσπαθεί να απαθανατίσει τα τοπία της χώρας μας και το φως τους. Πώς είναι μια καθημερινή ημέρα τους όμως;

“Είναι γεμάτη με πολλές υποχρεώσεις και αρχίζει από πολύ νωρίς το πρωί βγάζοντας βόλτα τον Ρούμι μαζί με τον Νικόλαο στο βουνό της Πεντέλης, κοντά στο σπίτι μας. Είναι μια ώρα που αφιερώνουμε ο ένας στον άλλον. Από τις δέκα και μετά και ως αργά το απόγευμα, η ημέρα είναι γεμάτη συναντήσεις, πάντα με διαφορετικούς ανθρώπους και για ενδιαφέροντα project. Και η ημέρα τελειώνει συνήθως στην κουζίνα, τον χώρο που με βοηθά να αποφορτιστώ και να ηρεμήσω. Η μαγειρική είναι για μένα μια μορφή θεραπείας.”

Πώς νιώθει που φέρει τον τίτλο “πριγκίπισσα”;

“Δεν αισθάνομαι διαφορετικά σε σχέση με πριν. Το βλέπω, όμως, ως ευκαιρία. Μια ευκαιρία να προσφέρεις. Να ενώσεις τις δυνάμεις σου με προσωπικότητες και οργανώσεις γύρω από πρωτοβουλίες που στηρίζουν όσους έχουν την περισσότερη ανάγκη μέσα στη χώρα και παράλληλα διαδίδουν διεθνώς τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της.”

Οι φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες στις οποίες έχει δώσει την ενέργειά της είναι το “Μπορούμε”, το “Elipda Youth” και το “Yoleni's”. Επίσης, έχει δημιουργήσει μαζί με την Ελίνα Σμπώκου την εταιρεία TRIA ETC, ενώ τώρα έχει στο πρόγραμμά της και την προώθηση του βιβλίου “A taste of Greece”. Το βιβλίο ενώνει κορυφαίες διεθνείς προσωπικότητες και Έλληνες που διαπρέπουν στο εξωτερικό και μιλούν για το τι σημαίνει για αυτούς Ελλάδα, ποιες είναι οι αναμνήσεις τους από τη χώρα αλλά και οι αγαπημένους τους συνταγές. Όλοι τους έχουν κοινή τη λατρεία για τη χώρα μας.

Πηγή: Βημαgazino - φωτογραφίες: Ανδρέας Σιμόπουλος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ