Υπερψηφίστηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2017 - Τι είπαν στη "μονομαχία" τους οι πολιτικοί αρχηγοί

Με ψήφους 152 υπέρ και 146 κατά υπερψηφίστηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου από την Ολομέλεια της Βουλής ο προϋπολογισμός του 2017, έπειτα από εφ΄όλης της ύλης «μονομαχία» των πολιτικών αρχηγών.

Απουσίαζαν οι βουλευτές Ανδρέας Μιχαηλίδης (ΣΥΡΙΖΑ), για λόγους υγείας, καθώς και Αννα - Μισέλ Ασημακοπούλου (ΝΔ).

H διαδικασία της συζήτησης στην Ολομέλεια ολοκληρώθηκε περίπου στις 9:30 το βράδυ, με τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών.

Ανάμεσα στα θέματα που κυριάρχησαν στη συζήτηση ήταν η δεύτερη αξιολόγηση και το θέμα του χρέους, οι πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για ενίσχυση των συνταξιούχων, αλλά και το το αίτημα της ΝΔ για εκλογές. 

«Ο λαός μας έδωσε, με πλατιά εμπιστοσύνη, εντολή τετραετίας και θα την εξαντλήσουμε μέχρι κεραίας» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στο αίτημα της ΝΔ για εκλογές, ενώ αναφορικά με την κριτική πάνω στις παροχές που εξήγγειλε, τόνισε ότι τα ποσά προέρχονται από την υπερκάλυψη των στόχων. «Αντί να ενεργοποιείται ο "κόφτης", ενεργοποιείται ο "δότης"», είπε.

«Ο λαός μας έδωσε, με πλατεία εμπιστοσύνη, εντολή τετραετίας και θα την εξαντλήσουμε μέχρι κεραίας» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στο αίτημα της ΝΔ για εκλογές. Μετά το τέλος της τετραετίας, «ο λαός θα έχει τη δυνατότητα να κρίνει και να συγκρίνει ανάμεσα σε δυο όμοια διαστήματα διακυβέρνησης» πρόσθεσε.

«Οι επόμενες εκλογές στο τόπο είναι οι ευρωεκλογές το καλοκαίρι του 2019 και οι εθνικές εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019. Ούτε μέρα νωρίτερα» τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη για συνεχή καταστροφολογία που διαψεύδεται από τα γεγονότα.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτἐθηκε στον Πρωθυπουγό τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Το 'Τσοβόλα δώστα όλα' το πλήρωσε ακριβά η χώρα κ. Τσίπρα. Αποδείξατε άλλη μία φορά πόσο ανεύθυνος είστε». 

Υπενθύμισε  όσα έλεγε ο νυν πρωθυπουργός από τη θέση της αντιπολίτευσης για το «κοινωνικό μέρισμα» της κυβέρνησης Σαμαρά, το οποίο είχε αποκαλέσει «πράξη ντροπής και ταπείνωσης κάθε πολίτη».

«Θεωρούμε πράξη ντροπής και ταπείνωσης του κάθε πολίτη. Αν αυτό δεν είναι ο απόλυτος ξεπεσμός, οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους. Πώς πετά το ξεροκόμματο στους Έλληνες πολίτες επιχειρώντας να τους αφαιρέσει την αξιοπρέπειά τους» διάβασε ο κ. Μητσοτάκης από την ομιλία του κ. Τσίπρα.

Σημείωσε, επίσης, πως «αφού κόψατε το ΕΚΑΣ και τις συντάξεις και αυξήσατε τους φόρους, τους δίνετε ένα βοήθημα που θα το πάρετε πίσω την επόμενη χρονιά».

«Η ιστορία εκδικείται κ. Τσίπρα και στην περίπτωσή σας επαναλαμβάνεται σαν φάρσα» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και δήλωσε ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να αναλάβει τις τύχες της χώρας.

Φώφη Γεννηματά

Η Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι έχει συμφωνήσει για νέο μνημόνιο: «Το μνημόνιο 3 PLUS με το ΔΝΤ και -αφού όλοι προεξοφλούν και ο προϋπολογισμός το προβλέπει ρητά ότι η χώρα θα αργήσει πολύ να ξαναβγεί στις αγορές- το μνημόνιο 4 μετά το 2018».

«Αλυσοδέσατε τη χώρα κ. πρωθυπουργέ» είπε η Φ.Γεννηματά, λέγοντας ότι η κυβέρνηση πήρε στο Eurogroup το χειρότερο αποτέλεσμα από πλευράς ΔΝΤ, το χειρότερο και από πλευράς Ευρωπαίων. 

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έκλεισε τον κύκλο της. Όσο πιο γρήγορα φύγει τόσο καλύτερα για την Ελλάδα», διαμήνυσε.

Δημήτεης Κουτσούμπας

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων από το βήμα της Βουλής: «Έχετε πάρει μεγάλη κατρακύλα και δεν σας σώζει τίποτα». Παράλληλα, δήλωσε ότι ανησυχεί για τις εξελίξεις στην γειτονιά της Ελλάδας «με τους σχεδιασμούς και τους ανταγωνισμούς των ισχυρών να δυναμώνουν και να φέρνουν πιο κοντά τον κίνδυνο ακόμη και μιας γενικότερης πολεμικής ανάφλεξης».

«Δεν υπάρχουν λέξεις να εκφράσουμε το αίσχος της πολιτικής σας. Γίνατε καλύτεροι από τους δασκάλους σας. Δεν φανταζόμασταν όμως ότι σε αυτά τα δύο χρόνια διακυβέρνηση σας θα παίρνατε και πτυχίο», τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.

Σταύρος Θεοδωράκης

«Χριστουγεννιάτικο παραμύθι της κυβερνητικής πλειοψηφίας» χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς ότι περισσεύουν χρήματα ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2017.

Ο κ. Θεοδωράκης ξεκίνησε την ομιλία του εξαπολύοντας επίθεση στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, για το ταξίδι στο Καστελόριζο.

 

Πάνος Καμμένος

Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε στη διάρκεια της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος

Ο κ. Καμμένος κάλεσε τους δημοσίους υπαλλήλους να σκεφτούν τι θα γινόταν αν δεν ήταν στην κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας και σημείωσε ότι εάν κυβερνούσε η ΝΔ «η Ελλάδα θα είχε μετατραπεί σε βίλα οργίων και τα κοράκια θα είχαν αρπάξει την πρώτη κατοικία».

Βασίλης Λεβέντης.

«Ξεκινά σύγκρουση η κυβέρνηση με την Ευρώπη» προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, με αφορμή το «χριστουγεννιάτικο δώρο» που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός χωρίς, πρωτίστως, να συνεννοηθεί με τους Θεσμούς, ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ  πως θυμήθηκε «τον παλιό του εαυτό, εκείνον της δραχμής». 

«Εγω δεν διαφωνώ, καλά κάνατε», τόνισε ο κ. Λεβέντης μιλώντας στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, ωστόσο πρόσθεσε ότι  «εγώ  σας κατακρίνω  ότι δεν συννενοηθήκατε. Γιατί διαλέγετε δρόμους σύγκρουσης, οι ξένοι εξέφρασαν την αντίδρασή τους»

Νίκος Μιχαλολιάκος

Μνημονιακό και παράλογο χαρακτήρισε τον νέο κρατικό προϋπολογισμό για το 2017, ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, δηλώνοντας ότι το κόμμα του «τον καταψηφίζει, σηκώνει τη σημαία της εθνικής αντίστασης και θα αγωνιστεί για να πάρουμε την πατρίδα μας πίσω».

Ο κ. Μιχαλολιάκος εστίασε την ομιλία του κυρίως στα εθνικά θέματα και κατηγόρησε την Αριστερά ότι «αποτελεί μόνιμο στόχο της η διαστρέβλωση της ελληνικής ιστορίας».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ