Μαύρες ελληνικές μπύρες: Οι σκουρόχρωμες δημιουργίες που εκπλήσσουν

Ρίξαμε στο τραπέζι γευσιγνωσίας τις μαύρες μπίρες που κυκλοφορούν και τα συμπεράσματα ήταν εξαιρετικά

Πριν από λίγα χρόνια, εκτός από την κλασική ξανθιά lager, δεν ήταν δυνατόν να εντοπίσουμε διαφορετικές κατηγορίες, ειδικά με ελληνική καταγωγή. Σήμερα, οι ντόπιες μπουτίκ ζυθοποιίες ξεπερνούν τις 25 και μας προσκαλούν να ανακαλύψουμε τον σύνθετο κόσμο της μπίρας μέσα από ξεχωριστούς τύπους, που συνεχώς φρεσκάρονται. 

Μαζί με τον κύριο Αντώνη Πολυχρονόπουλο, δημιουργό του online shop greekbeershop.gr για τις ελληνικές μπίρες, τσεκάραμε δεκατέσσερις ετικέτες, αρκετές από τις οποίες εντοπίζουμε στο ηλεκτρονικό κατάστημα και άλλες μπορούμε να βρούμε στην πολύ καλά ενημερωμένη κάβα του Νίκου Πυρουνάκη "Αμπελοσοφίες", στα Κάτω Πετράλωνα. 

Το εντυπωσιακό στη δοκιμή είναι ότι σχεδόν όλες οι μπίρες κρίθηκαν καλές. Φαίνεται, ότι αυτή η σκούρα κατηγορία έχει πολύ ενδιαφέρον και μπορούμε να την απολαύσουμε ιδανικά συντροφιά με μεσογειακά πιάτα, γράφει η Χρυσούλα Κυριακοπούλου στο athinorama.gr

Noctua


Παραγωγός: Noctua Microbrewey 
Τύπος: IPA 
Τονισμένα αρώματα φρεσκοκομμένων φυτών εμπλέκονται με νότες εσπεριδοειδών και νύξεις από ρητίνη. Έντονη είναι επίσης η παρουσία του λυκίσκου. Γενικά η μύτη είναι ιδιότυπη και ενδιαφέρουσα. Το στόμα είναι γεμάτο, με νότες καβουρδισμένου καφέ, πεύκου και λουλουδιών. Η επίγευση είναι έντονη και με μεγάλη διάρκεια. 
Δ.Κ 88 ΝΓ 87 ΧΚ 88 ΑΠ 87 

Volkan


Παραγωγός: Volkan Santorini 
Τύπος: Black Wheat 
Στη μύτη κάνουν παρέλαση αρώματα μελιού, καπνού, κερασιών και καφέ σε ένα φόντο μεταλλικότητας. Το στόμα  φλερτάρει ανάμεσα στις ευγενικές πικρές νότες και την βουτυράτη αίσθηση. Η επίγευση είναι σχετικά ελαφριά και γρήγορη. 
ΔΚ 80 ΝΓ 81 ΧΚ 81 ΑΠ 81 

Corfu Bitter Dark


Παραγωγός: Corfu Beer 
Τύπος: dark Ale 
Ενδιαφέρουσα μύτη, με ωραία αρώματα μπαχαρικών, ενισχυμένων με νότες βύσσινου, τρούφας, βοτάνων και καβουρδισμένου καφέ. Το στόμα εμφανίζει πικρές νότες που παραμένουν μέχρι το τελείωμα, σε συνδυασμό με φρούτα και ευδιάκριτη οξύτητα. 
ΔΚ 82 ΝΓ 81 ΧΚ 83 ΑΠ 82 

Zeos black


Παραγωγός: Zeos microbrewey 
Τύπος: Lager 
Κυριαρχούν τα αρώματα του καφέ και της καμένης καραμέλας, με ελαφριές γαλακτικές νότες και νύξεις δημητριακών. Το στόμα είναι ήπιο, με γλυκές και όξινες νότες. Η επίγευση έχει καλή διάρκεια. 
ΔΚ 83 ΝΓ 82 ΧΚ 84 ΑΠ 84 

Solo Ασκιανός


Παραγωγός: Solo 
Τύπος: Porter 
Ελκυστικά αρώματα ζαμπόν ζευγαρώνουν με τη σοκολάτα και εμπλουτίζονται με νότες καπνού, καμένης ζάχαρης και λυκίσκου. Το στόμα έχει καβουρδισμένες και πιπεράτες νότες. Η επίγευση έχει μεγάλη διάρκεια. 
ΔΚ 87 ΝΓ 87 Χ.Κ 87 ΑΠ 87 

Brinks Black


Παραγωγός: Brink
Τύπος: Lager 
Φινετσάτη μύτη με αρώματα που παραπέμπουν σε μαρμελάδα κυδωνιού και ώριμου πεπονιού, αγκαλιασμένα από καφέ, γιασεμί και ανθόμελο. Το στόμα είναι πλούσιο, με νότες άγουρου φρούτου, μελιού και καφέ. Η επίγευση είναι απαλή με διάρκεια. 
ΔΚ 86 ΝΓ 85 ΧΚ 87 ΑΠ 84 

Fix Dark


Παραγωγός: Ολυμπιακή Ζυθοποιία 
Τύπος: Lager 
Στη μύτη πρωταγωνιστούν τα δημητριακά και οι ζύμες με μια αίσθηση μεταλλικότητας. Στο στόμα, από την άλλη, βγαίνουν οι καμένες νότες καφέ. Η επίγευση είναι καλή με πικρό τελείωμα. 
ΔΚ 80 ΝΓ 80 ΧΚ 81 ΑΠ 78 

Πλάστιγγα
Παραγωγός: Πλάστιγγα 
Τύπος: Stout 
Πρωτότυπα αρώματα, που πατάνε σε φυτικές νότες κυρίως σέλερι και μανιταριού. Το στόμα έχει λουλαδάτες νότες και οξύτητα. Η επίγευση είναι σχετικά ελαφριά και γρήγορη. 
ΔΚ 80 ΝΓ 80 ΧΚ 80 ΑΠ 80

Ora Stout


Παραγωγός: Πατραϊκή Ζυθοποιία 
Τύπος: Stout  
Γοητευτική μύτη με αρώματα σταφίδας, δαμάσκηνου και σοκολάτας. Το στόμα δεν έχει την ένταση της μύτης, είναι πιο ελαφρύ, με γρήγορο τελείωμα 
ΔΚ 78 ΝΓ 79 ΧΚ 79 ΑΠ 83 

Septem Saturday


Παραγωγός: Septem Microbrewery 
Τύπος: Porter 
Έντονη και πληθωρική μύτη, με αρώματα εσπεριδοειδών, λουλουδιών, σοκολάτας, μελιού και μπαχαρικών. Το στόμα είναι σύνθετο, με νότες περγαμόντου, ζαμπόν και πιπεριού. Η επίγευση είναι εξαιρετική, με μεγάλη διάρκεια. 
ΔΚ 86 ΝΓ 86 ΧΚ 88 ΑΠ 86 

Chios Smoke Rubest


Παραγωγός: Chios 
Τύπος: Smoke Black 
Πολύ ωραία αρώματα που παραπέμπουν σε καπνιστό ζαμπόν, συνδυασμένα με νότες αχλαδιού, μπανάνας, σοκολάτας gianduja, καφέ και νύξεις λυκίσκου. Το στόμα είναι γεμάτο, με έντονη σοκολάτα bitter και καραμέλα. Η επίγευση είναι μεγάλη. 
ΔΚ 87 ΝΓ 86 ΧΚ 86 ΑΠ 85 

7 Μποφόρ Νήσος


Παραγωγός: Νήσος 
Τύπος: Black Pilsner 
Σύνθετα αρώματα καραμέλας, λυκίσκου και ζαμπόν με ευχάριστη έκπληξη τις νότες κανέλας. Το στόμα έχει δύναμη και κάνει focus στον ευχάριστο λυκίσκο. 
ΔΚ 79 ΝΓ 76 ΧΚ 80 ΑΠ 79 

Solo Σκοτίδι


Παραγωγός: Solo 
Τύπος: Stout 
Ιδιαίτερη μύτη με αρώματα ζαμπόν, κόκκινων φρούτων, σοκολάτας και καφέ. Το στόμα έχει πάχος και ενδιαφέρουσες bitter νότες. 
ΔΚ 87 ΝΓ 87 ΧΚ 87 ΑΠ 87
Κλίμακα Βαθμολογίας: 70-74/100 Αποδεκτό, 75-79/100 ενδιαφέρον, 80-84/100 καλό, 85-89/100 πολύ καλό, 90-94/100 εξαιρετικό.

Τις μπίρες δοκίμασαν: Διονύσης Κούκης, Ντίνα Γκρουμούτη, Χρυσούλα Κυριακοπούλου και ο κ. Αντώνης Πολυχρονόπουλος από το Greekbeershop.gr
Δείγματα από Greekbeershop και κάβα Αμπελοσοφίες, Κειριαδών 81, Κάτω Πετράλωνα

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ