Top Woman η 26χρονη Σάφια Φερόζι: Η Αφγανή που από πρόσφυγας έγινε πιλότος των Ενόπλων Δυνάμεων και πολεμά το ISIS

Από παιδί πρόσφυγας έγινε η δεύτερη πιλότος του Αφγανιστάν η Σάφια Φερόζι (Safia Ferozi), σηματοδοτώντας με αυτόν τον τόπο την ενσωμάτωση περισσότερων γυναικών στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η 26χρονη αξιωματούχος είναι παντρεμένη με πιλότο, ο οποίος υπηρετεί στην ίδια μονάδα, αλλά στις χερσαίες δυνάμεις της. Πρόκειται για μονάδα η οποία κρατά σημαίνοντα ρόλο στη μάχη κατά των Ταλιμπάν.

«Όταν φορώ την στρατιωτική μου στολή νιώθω πάρα πολύ περήφανη για τον εαυτό μου ως γυναίκα», δήλωσε η Φερόζι στο Associated Press, ενώ ετοιμαζόταν να απογειωθεί από την αεροπορική βάση της Καμπούλ, με το C- 208 των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σχεδόν 16 χρόνια μετά την αμερικανική εισβολή στο Αφγανιστάν, το 2001, οπότε και κατέρρευσε το καθεστώς των Ταλιμπάν, οι γυναίκες της χώρας κάνουν βήματα ώστε να ισχυροποιήσουν την παρουσία τους στην κοινωνία, την πολιτική σκηνή, την κυβέρνηση, αλλά και τον Στρατό. Ωστόσο, εξακολουθούν να έρχονται αντιμέτωπες με κομμάτια της κοινωνίας που είναι βαθιά συντηρητικά, εκείνα τα οποία θεωρούν ότι η γυναίκα πρέπει να μένει στο σπίτι. Την ίδια ώρα, η βία κατά των γυναικών παραμένει ένα ευρύ κοινωνικό πρόβλημα.

Η οικογένεια της Σάφια έφυγε από το σπίτι της στην Καμπούλ, στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου τη δεκαετία του 1990. Έγιναν πρόσφυγες στο Πακιστάν και επέστρεψαν όταν πια έπεσαν οι Ταλιμπάν.

Ήταν μαθήτρια του Γυμνασίου όταν είδε μία τηλεοπτική διαφήμιση στην μετά – Ταλιμπάν εποχή, η οποία καλούσε γυναίκες να ενταχθούν στον στρατό. Έτσι, αποφάσισε μετά την αποφοίτησή της, να καταταγεί σε στρατιωτική ακαδημία και σπούδασε στο τμήμα των επικοινωνιών. Όταν η ακαδημία ανακοίνωσε ότι ψάχνει γυναίκες πιλότους για την Πολεμική Αεροπορία, η Φερόζι δεν δίστασε.

Ήταν η μόνη από τις δώδεκα γυναίκες που έκαναν αίτηση, που έγινε δεκτή.

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής της στο δυτικό Αφγανιστάν γνώρισε τον πιλότο Μοχάμαντ Νατζάφι. Δύο χρόνια αργότερα παντρεύτηκαν και από τότε υποστηρίζει τις επιλογές και τους στόχους της.

Ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή της το 2015 και γέννησε την πρώτη της κόρη, η οποία είναι τώρα οκτώ μηνών. Αμέσως μετά επέστρεψε στη δουλειά της.

Μπορεί η Φαρόζι να είναι μία από τις δύο γυναίκες πιλότους, όμως ακόμα πέντε εκπαιδεύονται, ώστε να ενταχθούν στις Ένοπλες Δυνάμεις του Αφγανιστάν.

Η ίδια ελπίζει ότι θα εμπνεύσει κι άλλες γυναίκες.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ