Κάστανα: Υπέροχες συνταγές για γλυκά και φαγητά – Λατρεμένο, πεντανόστιμο, ελληνικότατο…

Βραστά, ψητά στο τζάκι, λατρεμένα μαρόν στο χρυσόχαρτο, φίνες βελουτέ, μοναδικά ριζότι, συνοδεία στα κρεατικά της γιορτής… Και τι δεν κάνεις με το κάστανο!

Το κάστανο είναι ο καρπός που μας μεταφέρει από το φθινόπωρο στο χειμώνα, αυτό που συντροφεύει χαλαρές βραδιές στο σπίτι και έχει περισσότερο απ' όλα συνδεθεί με τις γιορτινές χειμωνιάτικες στιγμές.

Το athinorama.gr συγκέντρωσε 23 συνταγές γλυκών και φαγητών, που θα σας δώσουν την ευκαιρία να χαρείτε αυτό το μοναδικό υλικό σε πολλές μορφές.

Για τους νέους στην κουζίνα, θα πούμε ότι τα κάστανα βράζονται σε νερό με λίγο αλάτι για 30-45 λεπτά και κατόπιν καθαρίζονται ακόμα ζεστά. Για να τα ψήσουμε στα κάρβουνα, στο γκριλ ή σε τηγάνι με αυλάκια πρέπει οπωσδήποτε να τα χαράξουμε με κοφτερό μαχαίρι οριζόντια, από κάθε πλευρά ή σταυρωτά, στο κάτω μέρος.
Κάστανα σε γλυκά

Τα ολόγλυκα μαρόν γκλασέ -αγαπητό δώρο στις χειμωνιάτικες επισκέψεις-, τα μαρόν ντεγκιζέ (πάστα κάστανου στο σχήμα του, τυλιγμένη σε σοκολάτα) το μοναδικό, απέριττο Μον Μπλαν, αγνός πουρές κάστανου σε κωνικό σχήμα κι από πάνω σαντιγύ, που θυμίζει την ομώνυμη χιονισμένη κορυφή, ο αγαπημένος κορμός κάστανου, είναι  κλασικά της γαλλικής patisserie, ενδεικτικά της ποιότητας ενός ζαχαροπλαστείου, που από παλιά έχουν υιοθετηθεί στη χώρα μας. Η γεύση τους ξυπνάει γλυκές αναμνήσεις, που συνδέονται με τις λαμπερές χειμωνιάτικες γιορτές και εκπέμπει θαλπωρή. 

Τα περισσότερα γλυκά με κάστανο απαιτούν κρέμα ή πουρέ κάστανου. Οι έτοιμες κρέμες κάστανου, που κυκλοφορούν σε διάφορες εκδοχές, διευκολύνουν την παρασκευή των γλυκών, αφού μας απαλλάσσουν από μιά χρονοβόρα διαδικασία. Δεν αντικαθιστούν ακριβώς τη γεύση του φρέσκου κάστανου, αλλά όσο καλύτερες, τόσο πιο κοντά σε αυτήν. Πρέπει απαραίτητα να αναζητήσετε καλή ποιότητα -προτιμήστε όσες διατίθενται σε ζαχαροπλαστεία- διαφορετικά το γλυκό σας δεν θα έχει την αναμενόμενη γεύση. Στο κάστανο ταιριάζει το άρωμα της βανίλιας, η σοκολάτα, διάφορα λικέρ, η σαντιγύ, ορισμένα ξερά φρούτα όπως το δαμάσκηνο. Θα φτιάξετε εύκολες μους και κρέμες, τρουφάκια κάστανου, τούρτες, mont blanc, κάστανα γκλασέ, θα τα βάλετε σε κέικ και σε σοκολατάκια…


Τα κάστανα έχουν και την αλμυρή τους εκδοχή: συντροφεύουν εξαιρετικά ορισμένα φαγητά, πλουτίζοντας το πιάτο με τη γήινη, γλυκιά γεύση τους. Για να συνοδέψετε κρέατα ή πουλερικά, θα τα μαγειρέψετε με λάχανο, πατάτες, καρότα ή λαχανάκια Βρυξελλών, ή σε μορφή πουρέ, αφού τα έχετε σιγοβράσει καθαρισμένα σε ζωμό κότας και τα έχετε πολτοποιήσει με λίγο βούτυρο.

Ψητά μπαίνουν στη γέμιση γιορτινών πουλερικών - σε αυτήν την περίπτωση προτιμήστε να αγοράσετε τα ψημένα στα κάρβουνα από τον καστανά, δεν θα πετύχετε νοστιμότερα! Ταιριάζουν πολύ και με το χοιρινό, σαν γέμιση ή στο πλάι στη γάστρα. Κλασική συνταγή, επίσης,  το ριζότο με κάστανα και μανιτάρια, όχι μόνο με λευκό αλλά και με κόκκινο κρασί, μια πολύ χειμωνιάτικη και αγαπημένη εκδοχή.  

Η καστανιά μεγαλώνει μαζί μας σ' αυτήν τη γη εδώ και πολλούς αιώνες, σε αιωνόβια δάση απίστευτης ομορφιάς. Δέντρο που ζει ως 1000 χρόνια, χρήσιμο ως τη ρίζα του, κατάγεται από τη Μικρά Ασία και ήταν πάντα λατρεμένο. Στην κλασική αρχαιότητα, τα κάστανα ήταν πολύ δημοφιλή και η μεγαλύτερη παραγωγή προερχόταν τότε από την Εύβοια. Πήλιο, Καρπενήσι, Κοζάνη, Κρήτη και Πάρνωνας έχουν σήμερα τα πιό ονομαστά κάστανα. 

Το κάστανο έχει εξαιρετική διατροφική αξία και ταιριάζει σε δίαιτες που απαιτούν  χαμηλά λιπαρά (σκέτο, βέβαια). Οι θερμίδες, βέβαια, δεν του λείπουν, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε σάκχαρα και άμυλο. Όμως, τα χαμηλά λιπαρά και η μηδενική χοληστερόλη το κατατάσσουν στις απόλυτα υγιεινές τροφές. Αν, λοιπόν, ανήκετε στους τυχερούς που δεν μετράνε θερμίδες, απολαύστε τα άφοβα. Οι υπόλοιποι, θα ικανοποιηθούμε με μικρότερη ποσότητα, αλλά δεν θα τα στερηθούμε!

Δείτε τις 23 πεντανόστιμες συνταγές που συγκέντρωσε το Aθηνόραμα εδώ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ