Παγώνουν οι Αζέροι την αγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ - Η επιβεβαίωση της SOCAR

Επιβεβαίωσε η αζέρικη κρατική εταιρεία SOCAR τον τερματισμό των συνομιλιών για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ. Η επιβεβαίωση δόθηκε από τον εκτελεστικό διευθυντή της Socar Energy Greece, Ανάρ Μαμάντοφ, σε δηλώσεις του στο αζέρικο πρακτορείο Trend.

Την ίδια ώρα, η SOCAR αποφάσισε να μεταφέρει το γραφείο αντιπροσώπευσής της από την Αθήνα στην Κωνσταντινούπολη.

Το οριστικό «ναυάγιο» επισημοποιήθηκε χθες Τρίτη, όταν έληξε η εγγυητική της Socar, και εταιρεία δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του ΤΑΙΠΕΔ για νέα ανανέωσή της.

Oι Αζέροι είχαν ζητήσει μείωση του τιμήματος για την εξαγορά του 66%, από τα 400 εκατομμύρια ευρώ στα 260 εκατομμύρια ευρώ, λόγω της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης να μειώσει τα τιμολόγια διέλευσης του φυσικού αερίου.

Το υπουργείο Ενέργειας ανέφερε σε ανακοίνωησ του  ότι η πρόταση της αζερικης SOCAR και της ιταλικής Snam «σχετικά με απομείωση του τιμήματος, ήταν νομικά ανέφικτη και θα ακύρωνε τον διαγωνισμό».

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο υπεύθυνος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για θέματα ενέργειας – και πρώην υπουργός – Γιάννης Μανιάτης επέρριψε ευθύνες στον τέως υπουργό Πάνο Σκουρλέτη, ότι το καλοκαίρι του 2016, με δική του τροπολογία άλλαξε τους όρους του διαγωνισμού.

Ο κ. Μανιάτης τόνισε επίσης ότι υπεύθυνος για το ΔΕΣΦΑ είναι το ΤΑΙΠΕΔ και προκαλεί έκπληξη γιατί η ανακοίνωση εκδόθηκε από το υπουργείο Ενέργειας.

Παράλληλα, ο κ. Μανιάτης σημείωσε ότι η συμφωνία με τους Αζέρους ήταν κομμάτι και της στρατηγικής συμφωνίας για τη συμμετοχή της Ελλάδας στον αγωγό TAP, που θα μεταφέρει αζέρικο αέριο στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για να έχετε στο μενού σας ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ