Αυτό είναι το νέο του βιβλίο του Κώστα Σημίτη: "Υπάρχει λύση;" - Δεν αποκλείει πτώχευση και επιστροφή στη δραχμή

Την κατάσταση που βιώνει η χώρα παρουσιάζει, με μελανά χρώματα, το νέο βιβλίο του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, το οποίο προδημοσιεύει η εφημερίδα το Βήμα της Κυριακής

Το βιβλίο, που αποτελεί μια αποκαλυπτική συζήτηση με τον δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη, ερευνά τις προοπτικές εξόδου της χώρας από την κρίση.

Η εικόνα που παρουσιάζει για το μέλλον, κάθε άλλο παρά αισιόδοξη είναι: «Η αποφυγή του ναυαγίου δεν σημαίνει ότι φτάσαμε στο λιμάνι. Είμαστε στην ανοιχτή θάλασσα. Δεν ξέρουμε που ακριβώς. Ερχονται νέες θύελλες. Και είναι ακόμη άγνωστο αν το πλήρωμα και οι επιβάτες θα αντέξουν, στο σύνολό τους τις περιπέτειες» σημείωνει.

Η Ελλάδα  ανήκει σε μια νέα κατηγορία μελών και δεν πρόκειται να επανέλθει σε συγκεκριμένο και προβλέψιμο χρόνο στην κανονικότητα της ευρωζώνης, επισημαίνει ο κ. Σημίτης.

Ο κ. Σημίτης θεωρεί απίθανο ένα τέταρτο μνημόνιο επειδή οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης δεν πρόκειται να συμφωνήσουν σε συνέχιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας μέσω μνημονίων.

Χαρακτηρίζει παραπλανητικό τον ισχυρισμό του πρωθυπουργού ότι το 2018 θα έχουμε βγει από το μνημόνιο γιατί όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «το μνημόνιο αντικαταστάθηκε ήδη από μια μόνιμη ρύθμιση και αναφέρει τόσο το Υπερταμείο (ως αποτέλεσμα μίας πρωτόγνωρης επιτήρησης) όσο και τον «αυτόματο κόφτη δαπανών» χάρη στον οποίον η Ευρώπη δεν μας ασκεί πλέον ιδιαίτερη πίεση «αφού εμείς πλέον θα επιλέγουμε αν θέλουμε ή όχι να φτωχαίνουμε».

Αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι ο κύριος Σημίτης σημειώνει: «Λύση του προβλήματος (του χρέους) αυτή τη στιγμή δεν είναι ορατή. Χρειάζεται χρόνος. Η λύση θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα το 2018, όπως έχει συμφωνηθεί. Μέχρι τότε οι θριαμβευτικές ανακοινώσεις ότι επιτεύχθηκε η ρύθμιση του χρέους θα αφορούν μόνο δευτερεύοντα ζητήματα.» 

Και αν δεν βρεθούν χρήματα (με επιστροφή στις αγορές ή κάποιου τύπου νέο δάνειο) θα επακολουθήσει η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη και πιθανότατα , η πτώχευση.  Η σαφέστατη προειδοποίηση του κ. Σημίτη, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας, είναι ότι αν έως το 2018 δεν είναι βέβαιο ότι η χώρα μπορεί να χρηματοδοτείται από τις αγορές τότε η λύση δεν θα είναι περικοπή χρέους και τέταρτο μνημόνιο αλλά πτώχευση, εθνικό νόμισμα , υποτίμηση και χειρότερη κρίση.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ