Απο το 2017 τα μωρά στη Σκωτία θα μεγαλώνουν σε κουτιά σαν την Φιλανδία - Σκοπός η ισότητα

Η Πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στάρτζον σε γνωστοποίησε ότι από το 2017 όλα τα μωρά που θα γεννιούνται στη χώρα, θα παίρνουν ως προίκα, ένα κουτί που θα περιλαμβάνει 80 χρήσιμα βρεφικά είδη.

Η Σκωτία αποφάσισε να υιοθετήσει αυτό το σκανδιναβικό στιλ για πρώτη φορά, ως μια συμβολική πράξη ισότητας όλων των παιδιών.

Η Φινλανδία δίνει κουτιά σε όλα τα νεογέννητα εδώ και 80 χρόνια, τα οποία περιλαμβάνουν φορμάκια, έναν υπνόσακο, βρεφικά προϊόντα μπάνιου, πάνες, σεντόνια και ένα μικρό στρώμα. Με το στρώμα στον πάτο του κουτιού, το κουτί μεταμορφώνεται στο πρώτο κρεβάτι του μωρού. Πολλά παιδιά, ανεξαρτήτως κοινωνικού υπόβαθρου, κοιμούνται εκεί τις πρώτες μέρες ή τους πρώτους μήνες της ζωής τους, κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι καλό και για την υγεία τους, αφού είναι απολύτως ασφαλές.

Η πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι πρώτες μητέρες που ζουν σε πιλοτικές περιοχές θα αρχίσουν να λαμβάνουν τα κουτιά τον Ιανουάριο και ότι αυτή η ενέργεια θα εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα μέχρι το καλοκαίρι.

«Υποσχεθήκαμε ένα κουτί με όλα τα απαραίτητα για τα νεογέννητα. Είναι μια πολιτική που δανειστήκαμε από τη Φινλανδία, όπου συνέβαλε στην επίτευξη χαμηλότερων ποσοστών της παιδικής θνησιμότητας στον κόσμο», είπε η Πρωθυπουργός.

Τα κουτιά της Φιλανδίας

Εδώ και 80 χρόνια τώρα, οι μέλλουσες μαμάδες στη Φινλανδία παίρνουν από το κράτος ένα κουτί που περιλαμβάνει ρούχα, σεντόνια και παιχνίδια για το μωρό τους. Το κουτί μπορεί ακόμη και να χρησιμοποιηθεί ως κρεβάτι, γεγονός που έχει βοηθήσει τη Φινλανδία να επιτύχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας στον κόσμο.

Το κουτί αυτό αποτελεί παράδοση στη χώρα από τη δεκαετία του 1930 και έχει σχεδιαστεί για να περάσει το μήνυμα της ισότητας σε όλα τα παιδιά της χώρας, ανεξάρτητα από το οικονομικό υπόβαθρο των γονιών τους.

Είναι κάτι σαν μια ίση ευκαιρία στο ξεκίνημα της ζωής τους.

Οι μητέρες μπορούν να επιλέξουν αν θα πάρουν το κουτί ή ένα συμβολικό ποσό, αυτή τη στιγμή ύψους 140€, το 95% όμως επιλέγουν το κουτί, συνεχίζοντας την παράδοση.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ