Κρίσιμο Σαββατοκύριακο για τα εργασιακά - Κατώτατος μισθός και ομαδικές απολύσεις στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς

Εντός του Σαββατοκύριακου φαίνεται πως  θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου και των εκπροσώπων των θεσμών για τα εργασιακά, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. 

Σύμφωνα με τις πηγές του υπουργείου Εργασίας, στόχος είναι η συμφωνία να κλείσει μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου, με τον καθορισμό του κατώτατου μισθού και τις ομαδικές απολύσεις να αναδεικνύονται ως τα πιο κρίσιμα ζητήματα της διαπραγμάτευσης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις έχουν καταρρεύσει και στοχεύει στην αποκατάστασή τους, κυρίως με δύο τρόπους: με την επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων εργασίας και με την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του "Ελεύθερου Τύπου" η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου αφήνει ένα  παράθυρο για τις ομαδικές απολύσεις, καθώς το υπουργικό βέτο που μέχρι σήμερα απαγόρευε τις μαζικές απολύσεις καταργείται οριστικά. 

Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, οι πληροφορίες επισημαίνουν ότι δεν έχει τεθεί ζήτημα για το ύψος του, αλλά για τον τρόπο που θα καθορίζεται. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τάσσεται υπέρ της επαναφοράς του στους κοινωνικούς εταίρους μέσω των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ωστόσο οι θεσμοί έχουν εκφράσει την έντονη διαφωνία τους και αυτό το ζήτημα, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, αποτελεί δύσκολο σημείο της διαπραγμάτευσης. 

Μάλιστα, κατά την πρώτη συνάντηση με την υπουργό Εργασίας, πληροφορίες αναφέρουν πως οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ -οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών κατά την πρώτη συνάντηση απέφυγαν να ανοίξουν τα χαρτιά τους- εξέφρασαν την κάθετη διαφωνία τους για οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού, μιας και θεωρεί το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, ήτοι να καθορίζεται ο κατώτατος μισθός από το κράτος, ως "εμβληματική αλλαγή".

Όσον αφορά στον υποκατώτατο μισθό των νέων, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει εκφράσει την άποψη ότι ως ρύθμιση συγκρούεται με τον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη, λαμβάνοντας υπόψη και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων, που υποστηρίζει ότι είναι διάκριση στη βάση της ηλικίας και δεν επιτρέπεται. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, είναι ζήτημα νομιμότητας.

Σχετικά με το θέμα του συνδικαλιστικού νόμου, πηγές του υπουργείου Εργασίας τονίζουν ότι η ελληνική πλευρά δεν συζητάει επαναφορά της ανταπεργίας (λοκ-άουτ), αλλά και καμία αλλαγή στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο που αφορά το δικαίωμα στην απεργία.  Απεναντίας, αυτό που προτείνει είναι μικρές παρεμβάσεις στον συνδικαλιστικό νόμο, με απόλυτο, όμως, σεβασμό στη συνδικαλιστική ελευθερία, όπως, για παράδειγμα, τη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου στις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Για το θέμα των ομαδικών απολύσεων, πηγές του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν ότι το ΔΝΤ επιμένει στην αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, ενώ η ελληνική πλευρά αρνείται κάθε ενδεχόμενο για αύξηση του ορίου των απολύσεων, καθώς, όπως ισχυρίζεται, είμαστε στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βάση τους δείκτες του ΟΟΣΑ. 

Επιπλέον το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνει να υπάρχει προέγκριση των ομαδικών απολύσεων, θέμα για το οποίο βαρύνοντα ρόλο αναμενόταν να παίξει η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για την σχετική υπόθεση της ΑΓΕΤ, αν και οι δανειστές πιέζουν για αποφάσεις πριν βγει η απόφαση, η οποία δεν αναμένεται πριν τα μέσα Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, οι θεσμοί ισχυρίζονται ότι το ζήτημα της διοικητικής έγκρισης πρέπει να συζητηθεί, ανεξαρτήτως της απόφασης. 

Το υπουργείο Εργασίας επιμένει στο ότι πρέπει να υπάρχει προέγκριση, για να μην ακολουθεί εκ των υστέρων έλεγχος περιπτώσεων ομαδικών απολύσεων. Σύμφωνα με το υπουργείο, απαραίτητο είναι να διενεργείται ουσιαστικός έλεγχος για τις επιχειρήσεις που πρόκειται να προβούν σε ομαδικές απολύσεις».

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, δεν έχει τεθεί θέμα ασφαλιστικού, καθώς αυτό το ζήτημα έχει κλείσει στην πρώτη αξιολόγηση.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ