O Ομπάμα στην Αθήνα: Βήμα - βήμα όλη η επίσκεψη - Η Ακρόπολη, το Σταύρος Νιάρχος, τα δώρα για την Ελλάδα & τα μέτρα ασφαλείας

Στην Αθήνα φτάνει σήμερα  στις 11:00πμ ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, για την πολυαναμενόμενη  πρώτη επίσκεψή του στην Ελλάδα .

Το AirForce One θα προσγειωθεί  στο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Αμερικανός Πρόεδρος θα πάει  στο ξενοδοχείο του (αγνωστο σε ποιό)  για ξεκούραση. 

Στις 13:30, ο Μπαράκ Ομπαμα θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο για να συναντηθεί με τον Προκόπη Παυλόπουλο ενώ  θα πραγματοποιηθεί μια ολιγόλεπτη τελετή υποδοχής του κ. Ομπάμα. 

Αμέσως μετά, ο Μπαράκ Ομπάμα θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις 14:30. 

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου γύρω στις 16:00 με αυστηρό αριθμό μόλις 4 δημοσιογραφικών ερωτήσεων απαντήσεων 

Μετά από ολιγόωρη ξεκούραση, ο Αμερικανός Πρόεδρος θα παραστεί σε δείπνο προς τιμήν του στο Προεδρικό Μέγαρο (19:30). 

Ο κ. Ομπάμα θα έχει και ένα σύντομο τετ-α-τετ και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του δείπνου. 

Αργά το πρωί της Τετάρτης, ο κ. Ομπάμα θα επισκεφτεί τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης υλοποιώντας παιδικό του όνειρο ενώ λίγη ώρα αργότερα αναμένεται να κάνει μια σύντομη δήλωση από το Μουσείο της Ακρόπολης . Οι λεπτομέρειες του προγράμματος παραμένουν για λόγους ασφαλείας επτασφράγιστο μυστικό. 

Αμέσως μετά, ο Μπαράκ Ομπάμα θα εκφωνήσει ομιλία στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (λίγο μετά τις 13:00) και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για το Βερολίνο (16:00). 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος θα έχει και μια σύντομη συνομιλία με αντιπροσωπεία προσφύγων αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες. 

Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι ο τέταρτος πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέπτεται την Αθήνα, δεκαεπτά χρόνια μετά την επίσκεψη του Μπιλ Κλίντον, με κεντρικό μήνυμα την στήριξη της ελληνικής προσπάθειας για ελάφρυνση του χρέουςκαθώς και αναγνώριση του σταθεροποιητικού ρόλου που διαδραματίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας 

 Λεπτομερές κοινό σχέδιο για την ασφαλή παραμονή του Αμερικανού προέδρου στην Αθήνα εχουν ετοιμάσει η Ελληνική και η Αμερικανική πλευρα 

Από χθες το πρωί τέθηκαν αυστηρά μέτρα ασφαλείας με περιπολίες περίπου 4.500 αστυνομικών, ενώ στην Αθήνα έχουν φτάσει περισσότεροι από 500 Αμερικανοί πράκτορες και ελεύθεροι σκοπευτές.

Άνδρες της ασφάλειας, της ΕΥΠ και της αντιτρομοκρατικής καθ΄ όλη τη διάρκεια της παραμονής του Αμερικανού Προέδρου θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία, ενώ ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά για την ανίχνευση εκρηκτικών υλών θα αποτελούν τον προπομπό στα σημεία επίσκεψης του κ. Ομπάμα.

Aπό την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, με μεταγωγικά αεροσκάφη, στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας οι θωρακισμένες λιμουζίνες του Αμερικανού Προέδρου και της συνοδείας του, βαρύς οπλισμός που θα φέρουν οι συνοδοί του και οι ομάδες κρούσης που θα επιτηρούν τα σημεία που θα κινηθεί, καθώς και πολλά βοηθητικά αυτοκίνητα, βαν και ΙΧ, με υπερσύγχρονο ηλεκτρονικό εξοπλισμό, που περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, μηχανήματα εντοπισμού και εξουδετέρωσης βομβών, απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών. Ακόμη, μαζί με το υπόλοιπο υλικό έχει έρθει κι ένα ελικόπτερο.

Στα σημεία που θα κινηθεί ο Αμερικανός Πρόεδρος θα αποκλείεται η περιοχή, τουλάχιστον πριν από μισή ώρα και θα υπάρχουν παντού ελεύθεροι σκοπευτές, σε ταράτσες και άλλα επίκαιρα σημεία, ενώ σε επιφυλακή θα βρίσκεται, για παν ενδεχόμενο, ένα κινητό νοσοκομείο με 150 ατόμων, που έχει φτάσει, από τις ΗΠΑ.

Ακόμα και οι ελληνικές υπηρεσίες θα ενημερώνονται την τελευταία στιγμή από τους επιτελείς της ομάδας ασφάλειας του κ. Ομπάμα για τις μετακινήσεις του, ενώ μόνο η συνοδεία του και οι άνδρες ασφάλειας είναι περίπου 300 άτομα.

Από ελληνικής πλευράς, στα μέτρα θα συμμετάσχουν 4.500 άτομα, που θα συνοδεύουν τον Αμερικανό Πρόεδρο, θα αποκλείουν περιοχές και δρόμους και θα παρέχουν κάλυψη με κάθε τρόπο.

Όπως ανακοινώθηκε από τη ΓΑΔΑ, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα πραγματοποιηθούν σήμερα και αύριο, θα γίνονται σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής, από το αεροδρόμιο μέχρι το ξενοδοχείο Αστέρα Βουλιαγμένης  όπου θα διαμείνει ο Αμερικανός Πρόεδρος, σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες.

Συγκεκριμένα, θα κλείνουν δρόμοι για να περάσει ο υψηλός επισκέπτης με τη συνοδεία του και θα ανοίγουν μετά από κάποιο διάστημα, χωρίς μέχρι στιγμής να είναι γνωστή η χρονική στιγμή που θα συμβαίνει η κάθε παρέμβαση.

Πάντως, από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας των οχημάτων.

Από την ΕΛΑΣ, παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων, για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και για την αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, να ακολουθούν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας:

Από 06:00 ώρα της Τρίτης 15 Νοεμβρίου 2016 μέχρι και την 15:00 ώρα της Τετάρτης 16 Νοεμβρίου 2016, στην περιοχή του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης που περικλείεται από τις οδούς: Καβουρίου – δεξιά Αθηνάς – συνέχεια Λ. Ποσειδώνος (μέχρι τη συμβολή της με την οδό Ερμού), συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων των ανωτέρω οδών που αποτελούν τα όρια της εν λόγω περιοχής.

Από 06:00 ώρα της Τρίτης 15 Νοεμβρίου 2016 μέχρι και την 24:00 ώρα της ίδιας ημέρας στην περιοχή του Κέντρου Πόλεως Αθηνών που περικλείεται από τις οδούς – Λεωφόρους: Ιπποκράτους (από τη συμβολή της με τη Λ. Αλεξάνδρας) – συνέχεια Νικολάου Γκύζη – δεξιά Εμμανουήλ Ροΐδη – συνέχεια Κεδρηνού – αριστερά Πανόρμου – αριστερά Κηφισίας – δεξιά Κατεχάκη – συνέχεια Παναγιώτη Κανελλόπουλου – δεξιά Κοκκινοπούλου – συνέχεια Γκανογιάννη – συνέχεια Γεωργίου Παπανδρέου – συνέχεια Ούλωφ Πάλμε – συνέχεια Υμηττού – συνέχεια Ηλία Ηλιού – δεξιά Αμβροσίου  Φραντζή – αριστερά Καλλιρρόης – συνέχεια Π. Τσαλδάρη – δεξιά Πειραιώς – δεξιά Ερμού – αριστερά Αγίων Ασωμάτων – δεξιά Ερμού – αριστερά Αιόλου – δεξιά Κολοκοτρώνη – συνέχεια Αμερικής – συνέχεια Λυκαβηττού – αριστερά Σόλωνος – δεξιά Ιπποκράτους (μέχρι τη συμβολή με τη Λ. Αλεξάνδρας), ως και στο τμήμα της Αττικής Οδού από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» έως και τη Λ. Κορωπίου – Αεροδρομίου, στη Λ. Κορωπίου – Αεροδρομίου, στη Λ. Λεωφόρο Βάρης – Κορωπίου, στη Λ. Αθηνάς (Βουλιαγμένη), στη Λ. Καραμανλή (Βούλα), στη Λεωφόρο Ποσειδώνος (από Γλυφάδα έως Π. Φάληρο), στη Λ. Απόλλωνος (Π. Φάληρο), στη Λ. Συγγρού και σε βάθος ακτίνας εκατό -100- μέτρων, ένθεν και ένθεν προαναφερόμενων τμημάτων οδών, ως και επί των γεφυρών, ανισόπεδων κόμβων, διαβάσεων που υφίστανται κατά μήκος αυτών, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή τοπικής αρμοδιότητας Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών.

 

Από 06:00 ώρα της Τετάρτης 16 Νοεμβρίου 2016 μέχρι και την 16:00 ώρα της ίδιας ημέρας, στην περιοχή του Κέντρου Πόλεως Αθηνών που περικλείεται από τις οδούς – Λεωφόρους: Ιπποκράτους (από τη συμβολή της με τη Λ. Αλεξάνδρας) – συνέχεια Νικολάου Γκύζη – δεξιά Εμμανουήλ Ροΐδη – συνέχεια Κεδρηνού – αριστερά Πανόρμου – αριστερά Κηφισίας – δεξιά Κατεχάκη – συνέχεια Παναγιώτη Κανελλόπουλου – δεξιά Κοκκινοπούλου – συνέχεια Γκανογιάννη – συνέχεια Γεωργίου Παπανδρέου – συνέχεια Ούλωφ Πάλμε – συνέχεια Υμηττού – συνέχεια Ηλία Ηλιού – δεξιά Αμβροσίου  Φραντζή – αριστερά Καλλιρρόης – συνέχεια Π. Τσαλδάρη – δεξιά Πειραιώς – δεξιά Ερμού – αριστερά Αγίων Ασωμάτων – δεξιά Ερμού – αριστερά Αιόλου – δεξιά Κολοκοτρώνη – συνέχεια Αμερικής – συνέχεια Λυκαβηττού – αριστερά Σόλωνος – δεξιά Ιπποκράτους (μέχρι τη συμβολή με τη Λ. Αλεξάνδρας), ως και στη Λ. Αθηνάς (Βουλιαγμένη) , στη Λ. Καραμανλή (Βουλιαγμένη), στη Λ. Απόλλωνος (Π. Φάληρο), στη Λ. Ποσειδώνος (από Γλυφάδα έως Π. Φάληρο), στη Λ. Συγγρού, στη Λ. Λεωφόρο Βάρης – Κορωπίου, στη Λ. Κορωπίου – Αεροδρομίου, στο τμήμα της Αττικής Οδού από τη Λ. Κορωπίου – Αεροδρομίου έως το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» και σε βάθος ακτίνας εκατό -100- μέτρων, ένθεν και ένθεν προαναφερόμενων τμημάτων οδών, ως και επί των γεφυρών, ανισόπεδων κόμβων, διαβάσεων που υφίστανται κατά μήκος αυτών, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή τοπικής αρμοδιότητας Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών.

 

Aπό 06:00 ώρα της Τετάρτης 16 Νοεμβρίου 2016 μέχρι και την 16:00 ώρα της ίδιας ημέρας, στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς – Λεωφόρους: Λ. Συγγρού (από τη συμβολή με την οδό Αχιλλέως) – δεξιά Λ. Ποσειδώνος – δεξιά Επαμεινώνδα – συνέχεια Λάμπρου Κατσώνη – δεξιά Αχιλλέως (μέχρι τη συμβολή με τη Λ. Συγγρού).

Διευκρινίζεται ότι απόφαση αυτή αφορά στις συγκεκριμένες περιοχές και ώρες, ενώ για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα υπάρξει άλλη ανακοίνωση.

 

Ανακοίνωση του υπ. Ναυτιλίας

Να σημειωθεί ότι και το υπουργείο Ναυτιλίας, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απαγορεύεται η κυκλοφορία και η αγκυροβολία πλοίων και θαλασσίων μέσων αναψυχής στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Σύμφωνα με απόφαση της Λιμενικής Αρχής Σαρωνικού, δεν επιτρέπεται κατά το χρονικό διάστημα από την 14-11-2016 και ώρα 15:00 έως την 16-11-2016 και ώρα 14:00, η κυκλοφορία και αγκυροβολία πλοίων και θαλασσίων μέσων αναψυχής, καθώς και κάθε άλλη δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή που περικλείεται από τα στίγματα :
(Α) φ=37ο48,498΄ λ=023ο45,171΄Α΄ (Άκρα Καβούρι)
(Β) φ=37ο48,742΄ Β, λ=023ο44,944΄ Α
(Γ) φ=37ο47,365΄ Β, λ=023ο45,891΄ Α
(Δ) φ=37ο47,830΄ Β, λ=023ο46,240΄ Α

Ποιές είναι οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και οι στάσεις εργασίας 

Χωρίς μετρό είναι από την έναρξη της βάρδιας έως τις 10 το πρωί η Αθήνα λόγω στάσης εργασίας των εργαζομένων. Αμέσως μετά τη λήξη της στάσης εργασίας οι σταθμοί «Σύνταγμα», «Ευαγγελισμός», «Μέγαρο Μουσικής», «Ακρόπολη» και «Συγγρού -Φιξ» θα παραμείνουν κλειστοί έως τις απογευματινές ώρες, λόγω της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου. Οι συρμοί θα διέρχονται κανονικά από τους σταθμούς αυτούς αλλά δεν θα πραγματοποιούν στάσεις. Οι παραπάνω σταθμοί θα ανοίξουν, κατόπιν εντολής της ΕΛΑΣ.

Επίσης, το πρώτο δρομολόγιο από «Αγία Μαρίνα» προς «Αεροδρόμιο» θα αναχωρήσει στις 10:56 ενώ από Αεροδρόμιο προς Αθήνα στις 12:00.

Ακινητοποιημένοι είναι και οι συρμοί του τραμ από την έναρξη της κυκλοφορίας έως τις 9 το βράδυ.

Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια του σιδηροδρόμου ενώ πιθανές τροποποιήσεις - καθυστερήσεις θα υπάρξουν σε δρομολόγια λεωφορειακών γραμμών και τρόλεϊ. Αλλαγές, επίσης, θα υπάρξουν ,από τις 10 πμ και ως την άφιξη του Αμερικανού Προέδρου, στα δρομολόγια του προαστιακού σιδηροδρόμου προς το αεροδρόμιο.

Τα παραπάνω μπορεί να τροποποιηθούν κατόπιν νεώτερων μέτρων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ