Χάρτινος πύργος οι διεθνείς αγορές μετά τη νίκη Τραμπ: Το δολάριο ''καταρρέει''

Σαν το Tramp tower... καταρρέουν οι διεθνείς αγορές μετά την οριστικοποιήση πλέον ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Στη Wall  Street (στην προαγορά) ο Dow Jones «βουλιάζει» κατά 2,78% (509 μονάδες) στις 17.776 μονάδες, ενώ ο S&P 500 και ο Nasdaq κατακρημνίζονται κατά -4% στις 2.064 και 4.615 μονάδες, αντίστοιχα.

Ισχυρότατες πιέσεις ασκούνται και στις ασιατικές αγορές, καθώς ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 5,36% και ο νοτιοκορεάτικος Kospi διολίσθησε κατά 2,25% στις 1.958 μονάδες.

Στην προαγορά της Ευρώπης, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 3,8% ενώ σε παρεμφερή επίπεδα διαμορφώνονται οι απώλειες για DAX, CAC 40 και FTSE 100

Την ίδια ώρα, η τιμή του πετρελαίου καταγράφει πτώση κατά 1,71% στα 44,21 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ άλμα της τάξης του 3,55% σημειώνει η τιμή του χρυσού, ο οποίος θεωρείται ως ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές, σε περιόδους έντονης μεταβλητότητας.

Στις αγορές συναλλάγματος, όπως είναι φυσικό, το δολάριο υποχωρεί έναντι όλων των κυριότερων νομισμάτων ενώ και το μεξικανικό πέσο καταρρέει χάνοντας μέχρι τώρα το 10% της αξίας του.

«Οι αγορές θα καταγράψουν έντονες μεταβολές καθώς οι επενδυτές θα προσπαθήσουν να σκιαγραφήσουν τις πρώτες κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ» σχολιάζει ο Κέιθ Πάρκερ, αναλυτής της Barclays.

Λίγη ώρα μετά την έναρξη των συναλλαγών στις 09:00 (ώρα Ελλάδας), το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων αναφοράς της Γερμανίας υποχωρούσε στο 0,139%, από 0,188% την προηγουμένη στη δευτερογενή αγορά.

Εξάλλου το επιτόκιο των γαλλικών δεκαετών ομολόγων υποχωρούσε στο 0,454%, από 0,500% την προηγουμένη. Πριν από την έναρξη των συναλλαγών στην Ευρώπη, οι επενδυτές είχαν ήδη στραφεί στα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου, άλλη μια επένδυση που χαρακτηρίζεται ασφαλές καταφύγιο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ