150 χρόνια από το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου - Παγκόσμιο σύμβολο ελευθερίας και ηρωισμού της Κρήτης

Συμπληρώνονται φέτος 150 χρόνια από τη μεγαλύτερη ομαδική θυσία, τη θυσία εκατοντάδων ψυχών στην Ιερά Μονή Αρκαδίου στις 8 Νοεμβρίου του 1866 και ένα πλούσιο φάσμα επετειακών εκδηλώσεων θα ξεδιπλωθεί μέσα από ποικίλες δράσεις και εντυπωσιακό υλικό με επίκεντρο την ιστορία του τόπου, την αφύπνιση των συναισθημάτων και την απόδοση τιμής στους ήρωες.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν έναν θησαυρό γνώσεων που θα αναδειχθεί στο κοινό του Ρεθύμνου και όχι μόνο. Σε αυτές περιλαμβάνεται συναυλία αφιερωμένη στην επέτειο των 150 ετών, εκπαιδευτικές δράσεις, εργασίες παιδιών με θέμα το Αρκάδι και ξεναγήσεις για τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ιερά Μονή Αρκαδίου. Επιπλέον, θα γίνει παρουσίαση άγνωστων στο ευρύ κοινό εντύπων, εγγράφων, οπτικοακουστικού και φωτογραφικού υλικού καθώς και την επανέκδοση της «Εφημερίδος των Συζητήσεων» για τον εορτασμό του Αρκαδίου που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο το 1930 παρουσία του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν ανήμερα της επετείου παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου – ο οποίος μάλιστα την ίδια ημέρα θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Ρεθύμνου – καθώς και του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη άλλα και της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά.

ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016
Δήμος Μυλοποτάμου / Τοπική Κοινότητα Λιβαδίων
07:00 Θεία Λειτουργία στο ναό της Αγίας Μαρίνας.
10:30 Επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο Πεσόντων Λιβαδίων με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Ρεθύμνης και Διμοιρίας Απόδοσης Τιμών από το 547 Α/Μ Τ.Π.
10:45 Παρέλαση προς το μνημείο του Ήρωα Καπεταν Ιωάννη Σωπασή ή «Κούβο» των μαθητών του Γυμνασίου Κράνας και του Δημοτικού Σχολείου και Nηπιαγωγείου Λιβαδίων.
11:00 Ομιλία από τον δικηγόρο κ. Νίκο Κοτζαμπασάκη.
Κατάθεση στεφάνων – Τραγούδι αφιερωμένο στη μνήμη των πεσόντων στην εθελοθυσία του Αρκαδιού – Τήρηση ενός λεπτού σιγής –Ανάκρουση εθνικού ύμνου.
Παράθεση γεύματος από την οικογένεια Σωπασήδων στην αίθουσα του εκπολιτιστικού Συλλόγου Λιβαδίων «Ο Τίμιος Σταυρός».
Δήμος Ρεθύμνης
11:00 Σπίτι του Πολιτισμού. «Προς Αρκάδι. Το Ολοκαύτωμα και το μετά θυσίας χωρίς προηγούμενο και η καταγραφή της στο διεθνές περιβάλλον». Διοργάνωση: Δήμος Ρεθύμνης, Σύλλογος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Ρεθύμνου.
O Σύλλογος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Ρεθύμνου αναζητά μέσα από πρωτότυπες αρχειακές πηγές το πριν αλλά κυρίως το μετά του Ολοκαυτώματος της Ι. Μονής Αρκαδίου. Μια γοητευτική περιήγηση στο διεθνές περιβάλλον μέσα από φύλλα εφημερίδων, βιβλία εποχής και οπτικό υλικό. Άνθρωποι που ταρακούνησαν συνειδήσεις με σημαία την απόγνωση και την ελπίδα ενός ολόκληρου λαού.
H εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Νοέμβρη στις 11 το πρωί στο Σπίτι του Πολιτισμού.
Παράλληλα θα λειτουργήσει έκθεση εικαστικών με έργα των παιδιών στον ίδιο χώρο στον 1ο όροφο.
20.00 Αίθουσα Παντελής Πρεβελάκης, Ωδείο Ρεθύμνου.
«Ρέκβιεμ για 964 ψυχές» του Γιώργου Κουμεντάκη και έργα Γεωργίου Λαμπίρη, Παύλου Καρρέρ, Νίκου Σκαλκώτα, Γεωργίου Καζάσογλου, Πέτρου Πετρίδη. Με τα Μουσικά σύνολα της ΕΡΤ. Σολίστ Μυρσίνη Μαργαρίτη, σοπράνο. Μουσική διεύθυνση Ανδρέας Τσελίκας. Διοργάνωση δήμος Ρεθύμνου-ΚΕΔΗΡ.

ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016
Ιερά Μονή Αρκαδίου
13:00 Αρχιερατικό τρισάγιο από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιο στην πυριτιδαποθήκη της Ιεράς Μονής Αρκαδίου.
Τελετή αφής της φλόγας από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιο.
14:40 Εκκίνηση Αρκάδιου Δρόμου Ανδρών – Γυναικών.
Κλειστό Γυμναστήριο Ρεθύμνου «Μελίνα Μερκούρη»
15:00 Τελετή Έναρξης των « 76ων Αρκαδίων Αγώνων 2016» με αθλητικές & πολιτιστικές εκδηλώσεις, τη συμμετοχή της Μπάντας της Φιλαρμονικής του Δήμου Ρεθύμνου και των τοπικών μουσικοχορευτικών πολιτιστικών Συλλόγων και Φοριοφόρου οχήματος και ιατρού του 547 Α/Μ ΤΠ.
Επιμέλεια: Επιτροπή Οργάνωσης Αρκαδίων Αγώνων.
15:10 Άφιξη Ιερής φλόγας από την Ιερά Μονή Αρκαδίου.
15:15 Από τη Χορωδία του Συλλόγου Ρεθυμνίων Μικρασιατών θα ακουστούν σε 1η εκτέλεση: Ύμνος στους Πεσόντες κατά το Ολοκαύτωμα της Ι.Μ. Αρκαδίου και σχετικό πολύστιχο αφηγηματικό τραγούδι από τη Συλλογή του Παύλου Βλαστού (Ιστορικό Αρχείο Κρήτης), υπό τη Διεύθυνση του Ανδρέα Γιακουμάκη.
15:55 Άφιξη Αρκαδιοδρόμων – Απονομή Βραβείων Αθλοθέτησης Αρκαδίων Αγώνων.
Σπίτι του Πολιτισμού
19:00 Εγκαίνια και παρουσίαση έκθεσης φωτογραφίας του Βασίλη Μανουσάκη για τους Αρκάδιους Αγώνες. Ιστορική αναδρομή στους Αρκάδιους Αγώνες από το 1936 έως το 1992. Βραβεύσεις αθλητών που συνέβαλαν στον θεσμό των Αρκαδίων Αγώνων.
Παρουσίαση και συντονισμός της εκδήλωσης: Μανώλης Καρνιωτάκης.
Με τη στήριξη του Συλλόγου κατοίκων Παλιάς Πόλης και των παλαιών αθλητών στίβου Ν. Ρεθύμνης.
Η έκθεση θα λειτουργήσει από Κυριακή 6 Νοεμβρίου έως Παρασκευή 11 Νοεμβρίου και ώρες 10:00-12:00 το πρωί και 18:00-21:00 το απόγευμα.
Το πρόγραμμα των υπόλοιπων ημερών θα δημοσιευτεί σε επόμενο φύλο της εφημερίδας μας.

ΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016
Δήμος Ρεθύμνης
09:00 Ομιλίες και εορταστικές εκδηλώσεις στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης.
11:00 Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από τη μαθητική νεολαία και τους προσκόπους με τη φροντίδα της Υπεύθυνης της Ομάδας Φυσικής Αγωγής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνης κας Μαρίας Παλάση και με τη συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ρεθύμνης, στο Ηρώο του Καπεταν Παχλά στα Περιβόλια (Πλατεία Αγίων Αναργύρων).
11:45 Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από τη μαθητική νεολαία και τους προσκόπους, με τη φροντίδα της Υπεύθυνης της Ομάδας Φυσικής Αγωγής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνης, κας Μαρίας Παλάση και με τη συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ρεθύμνης, στον Ανδριάντα του Κωστή Γιαμπουδάκη. (Πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων).
Δήμος Μυλοποτάμου / Τοπική Κοινότητα Μαργαριτών
10:00 Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του ηρωικού Ηγουμένου Αρκαδίου, Γαβριήλ Μαρινάκη, στις Μαργαρίτες με τη συμμετοχή του παραρτήματος μουσικής Π.Ν. Κρήτης και Διμοιρίας Απόδοσης Τιμών από το 547 Α/Μ Τ.Π.
Δήμος Ρεθύμνης /Τοπική Κοινότητα Αμνάτου
11:00 Επιμνημόσυνη Δέηση και Κατάθεση Στεφάνων στην προτομή της ηρωίδας Χαρίκλειας Δασκαλάκη στην Αμνάτο με τη συμμετοχή του παραρτήματος μουσικής Π.Ν. Κρήτης και Διμοιρίας Απόδοσης Τιμών από το 547 Α/Μ Τ.Π.
Δήμος Ρεθύμνης / Τοπική Κοινότητα Άδελε
12:00 Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Κωστή Γιαμπουδάκη στο Άδελε με τη συμμετοχή του παραρτήματος μουσικής Π.Ν. Κρήτης και Διμοιρίας Απόδοσης Τιμών από το 547 Α/Μ Τ.Π.
12:30 Παρέλαση τμημάτων Πολιτιστικών Φορέων, Αντιπροσωπείας μαθητών του Δήμου Ρεθύμνης και της Διμοιρίας Απόδοσης Τιμών από το 547 Α/Μ Τ.Π.
13:30 Δεξίωση των Αρχών και των Φορέων από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άδελε – Αγ. Παρασκευής.

ΤΡΙΤΗ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016
Δήμος Ρεθύμνης
08:30 Συνοδική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Αρκαδίου στην οποία θα ιερουργήσουν ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος και οι Αρχιερείς, Μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης.
09:30 Παρέλαση στη λεωφόρο Κουντουριώτη τμημάτων Πολιτιστικών Φορέων, Σχολείων, Αντιπροσωπειών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας με τη συμμετοχή της μπάντας της Φιλαρμονικής του Δήμου Ρεθύμνης.
Πέρας της Παρέλασης
10:30 Αναχώρηση Επισήμων για την Ιερά Μονή Αρκαδίου.
Ιερά Μονή Αρκαδίου
11:30 Πέρας προσέλευσης Επισήμων στην Ιερά Μονή Αρκαδίου.
11:55 Άφιξη της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκοπίου Παυλοπούλου
– Απόδοση Τιμών από το Στρατιωτικό Άγημα της 547 Α/Μ ΤΠ και τη μπάντα της 5ης Μεραρχίας Κρητών.
12:00 Δοξολογία στην Ιερά Μονή Αρκαδίου προεξάρχοντος του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου, εκπροσώπου της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.
– Εκφώνηση του Πανηγυρικού της Επετείου του Ολοκαυτώματος από τον Δήμαρχο Ρεθύμνης κ. Γεώργιο Μαρινάκη.
– Μετάβαση στο χώρο του Μαυσωλείου της Ιεράς Μονής Αρκαδίου. Επιμνημόσυνη Δέηση.
Κατάθεση Στεφάνου από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπιο Παυλόπουλο.
– Τήρηση ενός λεπτού σιγής.
– Ανάκρουση εθνικού ύμνου.
– Μετάβαση στο Μουσείο της Ι.Μ. Αρκαδίου. Εγκαίνια της μόνιμης μουσειακής συλλογής της Ι.Μ. Αρκαδίου από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπιο Παυλόπουλο.
– Επίσκεψη στην πυριτιδαποθήκη.
14:00 Γεύμα παρατιθέμενο προς τιμήν της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκοπίου Παυλοπούλου από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου, κ. Ευγένιο.
18:30 Σπίτι του Πολιτισμού. Ανακήρυξη της Α.Ε. του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκοπίου Παυλοπούλου σε Επίτιμο Δημότη του Δήμου Ρεθύμνης.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΙΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
Την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016 θα πραγματοποιηθούν τα 76α Αρκάδια.
Το πρόγραμμα των Αγώνων έχει ως εξής:
ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016
13:00 Αρχιερατικό τρισάγιο από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιο στην πυριτιδαποθήκη της Ιεράς Μονής Αρκαδίου.
14:40 Εκκίνηση Αρκάδιου Δρόμου Ανδρών – Γυναικών από την Ι.Μ. Αρκαδίου.
ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ»
15:00 Τελετή έναρξης 76ων Αρκαδίων Αγώνων.
15:10 Άφιξη φλόγας από την Ι.Μ. Αρκαδίου από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.
15:15 Από τη Χορωδία Ρεθυμνίων Μικρασιατών, θα ακουστούν σε 1η εκτέλεση:
Ύμνος στους Πεσόντες κατά το Ολοκαύτωμα της Ι.Μ. Αρκαδίου και σχετικό πολύστιχο αφηγηματικό τραγούδι από την Συλλογή του Παύλου Βλαστού (Ιστορικό Αρχείο Κρήτης), υπό τη Δ/νση του Ανδρέα Γιακουμάκη.
15:35 Παρουσίαση ασκήσεων στο Τραμπολίνο από αθλητές-τριες του «Ο.Κ.Α Αρκάδι»
15:35 Αγώνας Δρόμου 1.000μ μαθητών-τριών Δημοτικών Σχολείων
15:40 Κρητικό βόλι
α) Ανδρών β) Παμπαίδων Β (μόνο μαθητές δημοτικού).
15:55 ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΘΛΗΤΩΝ – ΑΘΛΗΤΡΙΩΝ ΑΡΚΑΔΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ
16:25 Εκκίνηση Δρόμου 6.000 μ. Ανδρών-Γυναικών από τη γέφυρα Πλατανιά (διασταύρωση για Αρκάδι).
16:25 Κρητικοί παραδοσιακοί χοροί από συλλόγους της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης.
16:45 Τερματισμός 6.000 μ. Ανδρών – Γυναικών.

ΕΠΑΘΛΑ
Α) Στον Αρκάδιο Δρόμο Ανδρών – Γυναικών θα απονεμηθούν:
1) Έπαθλα στους τρεις (3) πρώτους νικητές – νικήτριες, δίπλωμα και μετάλλιο.
2) Έπαθλα και μετάλλια στους τρεις (3) πρώτους Ρεθεμνιώτες – Ρεθεμνιώτισσες.
Στους Ρεθεμνιώτες – Ρεθεμνιώτισσες των κατηγοριών Ανδρών – Γυναικών, που κατατάσσονται στην πρώτη τριάδα του Αρκαδίου Δρόμου απονέμεται ένα μόνο έπαθλο.
3) Αναμνηστικό μετάλλιο και δίπλωμα συμμετοχής σε όσους αθλητές – αθλήτριες τερματίσουν.
Ρεθεμνιώτες – Ρεθεμνιώτισσες είναι
α) Οι αθλητές-αθλήτριες των Ρεθεμνιώτικων Σωματείων Στίβου.
β) Οι ανεξάρτητοι αθλητές αθλήτριες, που έχουν καταγωγή και διαμένουν στην Π.Ε. Ρεθύμνης.
Β) Στο Κρητικό Βόλι:
Ανδρών:
Θα απονεμηθούν Έπαθλα στους τρεις πρώτους νικητές και στον πρώτο Ρεθεμνιώτη.
– Παμπαίδων Β΄
Θα απονεμηθεί έπαθλο στον πρώτο νικητή, δίπλωμα και μετάλλιο στους τρεις πρώτους. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν μόνο μαθητές Δημοτικού γεννημένοι τα έτη 2004, 2005, 2006 και θα αγωνιστούν με σφαίρα τριών (3) κιλών κάνοντας τρεις (3) προσπάθειες.
Γ) Στον δρόμο των 6.000 μ. Ανδρών – Γυναικών θα απονεμηθεί έπαθλο στον πρώτο-η νικητή-νικήτρια, μετάλλιο και δίπλωμα συμμετοχής στους/στις τρεις πρώτους-ες.
Δ) Στον δρόμο των 1.000 μ. Μαθητών-τριών Δημοτικών Σχολείων θα απονεμηθεί έπαθλο στον πρώτο-η νικητή-νικήτρια, μετάλλιο και δίπλωμα συμμετοχής στους/στις τρεις πρώτους-ες.

Εκδηλώσεις για το Αρκάδι στα Ανώγεια

Εκδηλώσεις για τα 150 χρόνια από τη θυσία στο Αρκάδι διοργανώνει και ο δήμος Ανωγείων τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου.
Θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση στις 12.30 το μεσημέρι στον χώρο του ανδριάντα του Εμμ. Σκουλά, που ο δήμος τον τιμά ως πυρπολητή της Ιεράς Μονής Αρκαδίου και στις 6 το απόγευμα θα ακολουθήσει ημερίδα για τα 150 χρόνια από την αρκαδική εθελοθυσία.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
Απόστολος Παπαϊωάννου με θέμα: «ο πυρπολητής της Μονής Αρκαδίου Εμμανουήλ Β. Σκουλάς (1845-1866) 150 χρόνια μετά. Η εγκυρότητα των αντικειμενικών τεκμηρίων ως απόδειξη και αλήθεια. Πηγές και βοηθήματα. Η Βιβλιοθήκη του πυρπολητή».
Γεώργιος Κορναράκης με θέμα: «Η αποτυχία κατανόησης των γεγονότων οδηγεί σε αστοχία συλλογισμών για την ιστορική τεκμηρίωση της εθελοθυσίας στο Αρκάδι 1866».
Γεώργιος Παναγιωτάκης με θέμα: «Ιστορία του Αρκαδιού. Η ιστορία του χρόνου με λόγο και εικόνα»
Εμμανουήλ Χαλκιαδάκης με θέμα: «Η σημασία του έργου του Μητροπολίτη Κρήτης Τιμόθεου Βενέρη στη διαμόρφωση της εικόνας του πυρπολητή του Αρκαδίου».

Η ιστορία του Αρκαδίου 

Το Αρκάδι αποτελεί τη σημαντικότερη σελίδα της κρητικής επανάστασης του 1866. Η πολιορκία του Αρκαδίου από τους Τούρκους σημειώθηκε στις 8 και 9 Νοεμβρίου με  τον Μουσταφά Πασά να συγκεντρώνει 15.000  τακτικό στρατό (Τούρκους, Αλβανούς, Αιγυπτίους και Τουρκοκρητικούς) και τριάντα κανόνια έξω από τη Μονή, απαιτώντας από τον ηγούμενο Γαβριήλ να παραδοθεί. Η απάντηση ήταν αρνητική. Στο μοναστήρι υπήρχαν 964 άνθρωποι  325 άνδρες και οι υπόλοιποι γυναικόπαιδα.

Η επίθεση ξεκίνησε στις 8 Νοεμβρίου και οι αμυνόμενοι κράτησαν σθεναρά. Ωστόσο τη δεύτερη μέρα η εξωτερική γραμμή άμυνας διασπάται και σκοτώνεται ο Ηγούμενος Γαβριήλ. Στις 9 Νοεμβρίου οι Τούρκοι εισέρχονται στον περίβολο της Μονής. 
Στη μπαρουταποθήκη της μονής γράφτηκε η τελευταία πράξη του δράματος με τον Κωστή Γιαμπουδάκη ή κατ' άλλους τον Εμμανουήλ Σκουλά να την ανατινάζει σκορπίζοντας το θάνατο, όχι μόνο στους χριστιανούς, αλλά και στους εισβολείς. Αμέσως μετά, οι επιτιθέμενοι όρμησαν και κατέσφαξαν όσους είχαν διασωθεί, ενώ έκαψαν τον ναό και λεηλάτησαν τα ιερά κειμήλια.

Από τους Έλληνες που βρίσκονταν στη Μονή, μόνο 3 ή 4 κατόρθωσαν να διαφύγουν, ενώ περίπου 100 πιάστηκαν αιχμάλωτοι. Οι νεκροί και τραυματίες του Μουσταφά ανήλθαν σε 1.500. Το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου, όπως είχε συμβεί με την καταστροφή των Ψαρών και την Έξοδο του Μεσολογγίου, συγκίνησε όλο τον χριστιανικό κόσμο κι ένα νέο κύμα φιλελληνισμού δημιουργήθηκε στην Ευρώπη. Η UNESCO έχει χαρακτηρίσει το Αρκάδι Ευρωπαϊκό Μνημείο Ελευθερίας.

Τό Ἐγ­κόλ­πιο Ἡ­με­ρο­λό­γιο τῆς Ἱ­ε­ρᾶς Μη­τρο­πό­λε­ως Ρε­θύ­μνης καί Αὐ­λο­πο­τά­μου γιά τό ἔ­τος 2016, τό ὁ­ποῖ­ο ἤ­δη κυ­κλο­φο­ρή­θη­κε καί δι­α­τί­θε­ται ἀ­πό τίς Ἱ­ε­ρές Μο­νές καί τίς Ἐ­νο­ρί­ες τῆς Μη­τρο­πό­λε­ως, εἶ­ναι ἀ­φι­ε­ρω­μέ­νο στήν Ἑ­κα­το­πεν­τη­κο­τα­ε­τη­ρί­δα τοῦ Ὁ­λο­καυ­τώ­μα­τος τῆς Ἱ­ε­ρᾶς Πα­τρι­αρ­χι­κῆς καί Σταυ­ρο­πη­για­κῆς Μο­νῆς Ἀρ­κα­δί­ου (1866-2016).


 
Αφιερωμένο στα 150 χρόνια απο το ολοκαύτωμα στο Αρκάδι το ημερολόγιο της ΙΜ Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου
Στήν ἐ­φε­τει­νή ἔκ­δο­ση τοῦ Ἡ­με­ρο­λο­γί­ου πε­ρι­έ­χον­ται κεί­με­να καί φω­το­γρα­φι­κό ὑ­λι­κό σχε­τι­κά μέ τήν Ἀρ­κα­δι­κή Ἐ­θε­λο­θυ­σί­α τῆς 8ης Νο­εμ­βρί­ου 1866, ἡ ὁ­ποί­α θά ἑ­ορ­τα­σθεῖ ἀ­πό τήν Ἱ­ε­ρά Μη­τρό­πο­λη Ρε­θύ­μνης καί Αὐ­λο­πο­τά­μου, κα­θώς καί ἀ­πό τούς Κρῆ­τες τῆς δι­α­σπο­ρᾶς, μέ κα­τάλ­λη­λες ἐ­πε­τεια­κές ἐκ­δη­λώ­σεις πού θά κο­ρυ­φω­θοῦν τήν 8η Νο­εμ­βρί­ου 2016 στό Ἀρ­κά­δι μέ τήν ὑ­ψη­λή πα­ρου­σί­α τοῦ Ἐ­ξο­χω­τά­του Προ­έ­δρου τῆς Ἑλ­λη­νι­κῆς Δη­μο­κρα­τί­ας.

Στό προ­λο­γι­κό του ση­μεί­ω­μα ὁ Σεβ. Μη­τρο­πο­λί­της Ρε­θύ­μνης καί Αὐ­λο­πο­τά­μου κ. Εὐ­γέ­νιος ἀ­να­φέ­ρει τά ἑ­ξῆς:

 

  • Ἀ­γα­πη­τά μου παι­διά τῆς Το­πι­κῆς μας Ἐκ­κλη­σί­ας,
  • Τό ἔ­λε­ος τοῦ Θε­οῦ καί ἡ ἀ­γά­πη Του μᾶς χα­ρί­ζει τό νέ­ο ἔ­τος 2016, τό ὁ­ποῖ­ο εἴ­θε νά δι­έλ­θο­με ὅ­λοι μέ ὑ­γεί­α καί πνευ­μα­τι­κή χα­ρά. Τό ἔ­τος αὐ­τό γιά τήν Μη­τρό­πο­λή μας καί τόν Τό­πο μας εἶ­ναι ἔ­τος ἐ­πο­φει­λο­μέ­νης τι­μῆς καί μνή­μης στό με­γά­λο γε­γο­νός πού ση­μά­δε­ψε τήν ἱ­στο­ρί­α μας, στό γε­γο­νός τοῦ ὁ­λο­καυ­τώ­μα­τος τῆς Ἱ­ε­ρᾶς Μο­νῆς Ἀρ­κα­δί­ου. Ἑ­κα­τόν πε­νήν­τα χρό­νια συμ­πλη­ρώ­νον­ται ἀ­πό τό ἔ­τος 1866, κα­τά τό ὁ­ποῖ­ο ἡ Ἱ­ε­ρά Μο­νή Ἀρ­κα­δί­ου ἔ­γι­νε παγ­κό­σμιο σύμ­βο­λο ἐ­λευ­θε­ρί­ας μέ τήν ἐ­θε­λο­θυ­σί­α ἀν­θρώ­πων πού κέρ­δι­σαν τήν αἰ­ω­νι­ό­τη­τα μέ έ­να ὑ­πέ­ρο­χο καί μο­να­δι­κό τρό­πο, πού κα­τα­γρά­φη­κε μέ χρυ­σά γράμ­μα­τα στήν ἱ­στο­ρί­α, συγ­κλό­νι­σε τόν κό­σμο καί συγ­κί­νη­σε τούς Πα­νέλ­λη­νες καί τούς Φι­λέλ­λη­νες. Στήν με­γά­λη αὐ­τή ἐ­πέ­τει­ο ἀ­φι­ε­ρώ­νο­με τό ἐ­φε­τει­νό Ἡ­με­ρο­λό­γιό μας, ὅ­πως ἀ­φι­ε­ρώ­νο­με καί ὅ­λο τό ἔ­τος, κα­τά τό ὁ­ποῖ­ο θά πραγ­μα­το­ποι­η­θοῦν πολ­λές ἐκ­δη­λώ­σεις μέ ἀ­πο­κο­ρύ­φω­μα αὐ­τές πού θά γί­νουν τήν 8η Νο­εμ­βρί­ου 2016 στήν Ἱ­ε­ρά Μο- νή Ἀρ­κα­δί­ου μέ τήν ὑ­ψη­λή πα­ρου­σί­α τοῦ Προ­έ­δρου τῆς Ἑλ­λη­νι­κῆς Δη­μο­κρα­τί­ας.
  • Πρίν λί­γα χρό­νια, κα­τά τήν ἀ­λη­σμό­νη­τη ἐ­πί­σκε­ψη τοῦ Πα­τρός καί Πα­τριά­ρχου μας κ.κ. Βαρ­θο­λο­μαί­ου στή Μο­νή Ἀρ­κα­δί­ου, εἴ­χα­με ἀ­να­φέ­ρει τά ἑ­ξῆς, τά ó­ποῖ­α ἀν­τί ἄλ­λου προ­λο­γι­κοῦ ση­μει­ώ­μα­τος, κρί­νο­με σκό­πι­μο νά ἐ­πα­να­λά­βο­με: “Ἡ πνευ­μα­τι­κή προ­σφο­ρά τῆς Μο­νῆς Ἀρ­κα­δί­ου ὑ­πῆρ­ξε με­γά­λη καί ἀ­δι­αμ­φι­σβή­τη­τη ἀ­πό ὅ­ποι­α θέ­ση τήν ἔ­τα­ξε ἡ ἱ­στο­ρι­κή πο­ρεί­α της μέ τίς ἐ­ναλ­λα­γές της, «διὰ δό­ξης καὶ ἀ­τι­μί­ας, διὰ δυ­σφη­μί­ας καὶ εὐ­φη­μί­ας» (Β΄ Κορ. ς΄, 8). Γι᾿ αὐ­τό καί ἀ­να­δεί­χθη­κε Μνη­μεῖ­ο πνευ­μα­τι­κῆς ἐ­λευ­θε­ρί­ας, Μνη­μεῖ­ο εἰ­ρή­νης, Μνη­μεῖ­ο δι­και­ο­σύ­νης, Μνη­μεῖ­ο ἐ­ναν­τί­ον κά­θε μορ­φῆς μι­σαλ­λο­δο­ξί­ας καί φα­να­τι­σμοῦ. Αὐ­τό κα­τα­νο­οῦν ἀλ­λά καί λαμ­βά­νουν ὡς μή­νυ­μα ζω­ῆς οἱ πο­λυ­ά­ριθ­μοι προ­σκυ­νη­τές της, οἱ ὁ­ποῖ­οι ἀπ᾿ ὅ­λα τά μή­κη καί τά πλά­τη τῆς γῆς προ­σέρ­χον­ται ἐ­δῶ κα­θη­με­ρι­νά.
  • Ἡ ἀ­να­κή­ρυ­ξη τῆς Μο­νῆς αὐ­τῆς, πρίν ἀ­πό λί­γα χρό­νια, σέ εὐ­ρω­πα­ϊ­κό μνη­μεῖ­ο Ἐ­λευ­θε­ρί­ας καί Πο­λι­τι­σμοῦ, κα­θώς καί ἡ ἔ­ναρ­ξη συ­στη­μα­τι­κῶν ἐρ­γα­σι­ῶν γιά τήν ἀ­να­στή­λω­σή της, τήν συν­τή­ρη­ση καί δι­α­φύ­λα­ξη τῶν ἱ­ε­ρῶν κει­μη­λί­ων της, ἀλ­λά καί ἡ λει­τουρ­γί­α της ὡς κα­τε­ξο­χήν τό­που ἡ­συ­χα­σμοῦ, ἀ­δι­ά­λει­πτης προ­σευ­χῆς καί θεί­ας λα­τρεί­ας, ἀ­πο­τε­λεῖ τήν κα­λύ­τε­ρη δι­καί­ω­ση στή μα­κρό­χρο­νη ἱ­στο­ρι­κή πο­ρεί­α καί μαρ­τυ­ρί­α της. Αὐ­τό τό ἔρ­γο (…) συ­νε­χί­ζο­με, ἀ­κο­λου­θών­τας τό πα­ρά­δειγ­μα μα­κα­ρι­στῶν ἁ­γί­ων Ἀρ­χι­ε­ρέ­ων, οἱ ὁ­ποῖ­οι μέ αὐ­τα­πάρ­νη­ση δι­α­κό­νη­σαν τήν το­πι­κή μας Ἐκ­κλη­σί­α.

  • Στό νέ­ο M­ου­σεῖ­ο τῆς Μο­νῆς, τό ὁ­ποῖ­ο πρό­σφα­τα ὁ­λο­κλη­ρώ­θη­κε καί ἐ­πί­ση­μα θά ἐγ­και­νια­σθεῖ κα­τά τήν 8η Νο­εμ­βρί­ου 2016, μπο­ρεῖ ὁ ἐ­πι­σκέ­πτης νά δεῖ πολ­λά ἀ­πό τά κει­μή­λια πού δι­α­σώ­θη­καν καί νά λά­βει πεῖ­ρα τῆς ἱ­στο­ρι­κῆς της δι­α­δρο­μῆς, ὅ­πως χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά ἔ­χει κα­τα­γρα­φεῖ μέ τού­τη τή φρά­ση ἑ­νός συγ­γρα­φέ­α: «Καί κα­θέ­νας πού ἔρ­χε­ται ἐ­δῶ νά προ­σκυ­νή­σει, νά χορ­ταί­νει καί νά προ­βλη­μα­τί­ζε­ται ἀ­πό τήν ἀ­νεί­πω­τη ἱ­στο­ρί­α τοῦ μο­να­στη­ριοῦ καί νά κα­θα­γι­ά­ζε­ται ἀ­πό τή ῥο­ή τῆς θεί­ας χά­ρι­τος, πού θά τρέ­χει ἀ­πό τήν κο­ρυ­φή τοῦ ὄ­ρους τοῦ Κα­θο­λι­κοῦ τῆς Μο­νῆς, καί νά φεύ­γει ἡ­γι­α­σμέ­νος, μέ και­νού­ριο φρό­νη­μα καί πί­στη ἀ­κραιφ­νῆ καί τοῦ­το τό πνευ­μα­τι­κό σέ­μνω­μα, τό ἡ­ρω­ϊ­κό Ἀρ­κά­δι, θά γί­νε­ται συ­νε­χῶς ὁ μέ­γας καί ἀ­νυ­πέρ­βλη­τος δι­δά­σκα­λος τῆς οἰ­κου­μέ­νης. Μέ­σα ἀ­πό τ᾿ ἅ­γιο Μο­να­στή­ρι ἀ­νέ­βλυ­σε νε­ρό ζων­τα­νό καί, ὅ­ταν ἔρ­χε­σαι νά προ­σκυ­νή­σεις, ἀ­κοῦς τήν ἀ­δι­ά­κο­πη ῥο­ή του καί νι­ώ­θεις στά κα­τά­βα­θα τῆς ψυ­χῆς σου τή δρο­σιά καί τήν εὐ­λο­γί­α του. Τό ἁ­γι­α­σμέ­νο αὐ­τό νε­ρό ῥέ­ει ἀ­στα­μά­τη­τα στό ἅ­γιο Βῆ­μα καί τά κρά­σπε­δα τοῦ Να­οῦ, στά μπα­ρου­το­κα­πνι­σμέ­να κε­λιά, στά κλά­ου­στρα καί τά με­σο­κού­μια, στήν πυ­ρι­τι­δα­πο­θή­κη καί τόν πε­ρί­βο­λο. Μά εἶ­ναι πο­λύ πιό κά­τω ἀ­πό τήν ἐ­πι­φά­νεια οἱ σω­λη­νώ­σεις καί οἱ πη­γές. Καί πρέ­πει νά σκύ­ψεις βα­θειά, νά βά­λεις τ᾿ αὐ­τί σου στή γῆ νά ἀ­κρο­α­σθεῖς, γιά ν᾿ ἀ­κού­σεις τή ῥο­ή του καί νά δρο­σι­σθεῖς στό φο­βε­ρό καύ­σω­να τού­του τοῦ αἰ­ῶ­να, τοῦ ἀ­πα­τε­ῶ­να. Αὐ­τός ὁ ἱ­ε­ρός τό­πος, μι­λεῖ σέ ὅ­λα τά με­γέ­θη τῆς ζω­ῆς, στίς κο­ρυ­φές καί τά βά­θη, στούς Ἕλ­λη­νες καί τούς ξέ­νους, στούς φλο­γι­σμέ­νους ἀν­θρώ­πους καί τούς ἀ­δι­ά­φο­ρους, στούς πι­στούς καί τούς ἄ­πι­στους, τούς πα­τρι­ῶ­τες καί τούς δει­λούς. Ὅ­λους τούς ἀ­φυ­πνί­ζει καί τούς προ­βλη­μα­τί­ζει. Τρά­πε­ζα μυ­στι­κή καί ἁ­γι­α­σμέ­νο ψαλ­τή­ρι κα­λεῖ­ται σή­με­ρα νά ἀ­νά­ψει ὅ­λων τίς καρ­δι­ές καί νά δώ­σει σέ ὅ­λο τόν κό­σμο ἄ­πλε­το καί ἀ­νέ­σπε­ρο φῶς»”.
  • Αὐ­τή ἡ ἐ­πέ­τει­ος ἔρ­χε­ται νά μᾶς ὑ­πεν­θυ­μί­σει τήν εὐ­θύ­νη μας γι᾿ αὐ­τή τή Μο­νή καί τό μή­νυ­μα πού πάν­τα ἐ­ξα­κτι­νώ­νει. Ἡ Ἱ­ε­ρά Μο­νή Ἀρ­κα­δί­ου εἶ­ναι μιά ἀ­ναμ­μέ­νη δά­δα πού σκορ­πᾶ φῶς γιά νά φω­τί­ζει τά σκο­τά­δια τοῦ κό­σμου. Τό Ὁ­λο­καύ­τω­μά της, πού μέ ἱ­ε­ρό δέ­ος καί συγ­κί­νη­ση ἑ­ορ­τά­ζο­με αὐ­τό τό ἔ­τος, ἐξ ἀ­φορ­μῆς τῆς συμ­πλή­ρω­σης ἑ­κα­τόν πε­νήν­τα ἐ­τῶν ἀ­πό τό γε­γο­νός του, ἀ­πο­τε­λεῖ μί­α δι­α­χρο­νι­κή βρον­τώ­δη κραυ­γή ὑ­γιοῦς φι­λο­πα­τρί­ας καί ἀ­νι­δι­ο­τε­λοῦς ἡ­ρω­ϊ­σμοῦ.
  • Εὐ­χό­μα­στε ὅ­λοι νά δι­δα­χθοῦ­με ἀ­πό τά μη­νύ­μα­τα τῆς ἐ­πε­τεί­ου αὐ­τῆς. Ἔ­χον­τας κα­τα­νο­ή­σει καί ἐν­στερ­νι­σθεῖ τήν με­γά­λη ἀ­λή­θεια ὅ­τι ἡ ἱ­στο­ρι­κή μνή­μη ἀ­πο­τε­λεῖ θε­με­λι­ώ­δη προ­ϋ­πό­θε­ση γιά τήν δι­α­τή­ρη­ση τῆς ἐ­θνι­κῆς μας αὐ­το­συ­νει­δη­σί­ας καί τοῦ ὀρ­θό­δο­ξου πο­λι­τι­σμοῦ μας. Δη­λα­δή τοῦ ἀ­λη­θι­νοῦ μας πλού­του, πού δέν τόν δα­νει­σθή­κα­με καί δέν τόν ὀ­φεί­λο­με σέ κα­νέ­να, τοῦ πλού­του πού κα­νείς καί τί­πο­τε δέν μπο­ρεῖ νά μᾶς ἀ­φαι­ρέ­σει, ἐ­άν ἐ­μεῖς δέν τά ἀ­πεμ­πο­λή­σο­με οἰ­κει­ο­θε­λῶς. Γιά νά μά­θο­με ἀ­πό αὐ­τήν τήν με­γά­λη ἐ­πέ­τει­ο νά ἐν­στερ­νι­ζό­μα­σθε τήν ἀ­ξί­α τοῦ νο­ή­μα­τος τῶν πρά­ξε­ων ἐ­κεί­νων τῶν προ­γό­νων μας, οἱ ὁ­ποῖ­ες ἀ­νέ­δει­ξαν τό ἀ­λη­θι­νό με­γα­λεῖ­ο τοῦ Γέ­νους μας, ἀλ­λά καί τῆς ἰ­δι­αί­τε­ρης πα­τρί­δας μας, τῆς Κρή­της, πού δύ­να­ται νά πι­στω­θεῖ μέ τόν δί­και­ο ἔ­παι­νο πού τῆς ἀ­πο­δί­δει τόν τί­τλο τῆς Μά­νας τῆς Πνευ­μα­τι­κῆς Ἐ­λευ­θε­ρί­ας μέ τό δί­στι­χο: «Τή λευ­τε­ριά ρω­τή­ξα­νε ποι­ᾶς μά­νας εἶ­ναι γέν­να, κι εἶ­πε πώς τήν ἐ­γέν­νη­σε τό κρη­τι­κό τό αἷ­μα». Τέ­λος, γιά νά δι­δα­χθοῦ­με πῶς νά ἀ­πο­φεύ­γο­με στό πα­ρόν καί στό μέλ­λον ὅ­λα ἐ­κεῖ­να πού πλή­γω­σαν τόν λα­ό μας καί ἀ­να­χαί­τι­σαν τήν πρό­ο­δο τῆς πα­τρί­δας μας στό πα­ρελ­θόν. Τό­τε, ἄν τά πα­ρα­πά­νω γί­νουν πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, θά ἔ­χο­με ἥ­συ­χη τήν συ­νεί­δη­ση πώς ὁ ἑ­ορ­τα­σμός τῆς ἐ­πε­τεί­ου πέ­τυ­χε τό σκο­πό του καί τί­μη­σε ἐ­πά­ξια ἐ­κεί­νους πού ἐ­θε­λού­σια ὁ­λο­καυ­τώ­θη­καν γιά νά ζοῦ­με ἐ­λεύ­θε­ροι. Εἴ­θε ὁ Θε­ός νά μᾶς ἀ­να­δει­κνύ­ει κα­θη­με­ρι­νά «ἀ­ξί­ους τῆς ἐ­λευ­θε­ρί­ας» πού μᾶς χά­ρι­σαν.

Κα­λό καί εὐ­λο­γη­μέ­νο τό νέ­ο ἔ­τος εὔ­χο­μαι σέ ὅ­λους σας καί σᾶς ἀ­σπά­ζο­μαι μέ πα­τρι­κή ἀ­γά­πη.

Ὁ Ἐ­πί­σκο­πός σας

† Ὁ Ρε­θύ­μνης καί Αὐ­λο­πο­τά­μου Εὐ­γέ­νιος

Ἀπό τήν Ἱερά Μητρόπολη Ρεθύμνης καί Αὐλοποτάμου

Σχετικά άρθρα: 
Μόνο στο eirinika: στη καρδιά του Κρητικού ελαιώνα, πλάι στο ιστορικό Αρκάδι, το Χωριό- ξενοδοχείο Καψαλιανά με τα διεθνή βραβεία πλάθει τώρα και την γαστρονομική του διαδρομή !

Το Kapsaliana Village Hotel στο Ρέθυμνο προτείνει για τα Χριστούγεννα η διάσημη συγγραφέας Jacoline Vinke για τέλειο φαγητό & ονειρεμένη διαμονή!

Ρέθυμνο: ένας φθινοπωρινός περίπατος από τα πανέμορφα Καψαλιανά ως το Άρκαδι, την Αμνάτο και τις Μαργαρίτες με τα κεραμικά της (φωτό)

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ