Ο Σεργκέι Λαβρόφ σήμερα στην Αθήνα: Οι συναντήσεις του με Τσίπρα, Παυλόπουλο - Το 4ο Ελληνορωσικό Forum

Στην Αθήνα θα βρίσκεται σήμερα και αύριο ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος θα συναντηθεί μεταξύ άλλων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά.

 

Η επίσκεψη του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας πραγματοποιείται λίγους μήνες μετά την αντίστοιχη του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Μάιο του 2016. Στην «ατζέντα» θα βρίσκεται, μεταξύ άλλων, η πορεία των διμερών σχέσεων, το Κυπριακό και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Όπως τονίζει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, η επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα θα συμβάλει στην περαιτέρω εμβάθυνση της ευρείας ρωσοελληνικής συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης στις διεθνείς σχέσεις. Το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, οι επαφές ανάμεσα στις δύο χώρες σε πολλά επίπεδα, κυρίως στον διάλογο ανάμεσα στους ηγέτες των κρατών και των κυβερνήσεων και των υπουργών Εξωτερικών, δραστηριοποιήθηκαν αισθητά. 

Ο Λαβρόφ θα γίνει αρχικά, δεκτός από τον Προκόπη Παυλόπουλο, και από τον Αλέξη Τσίπρα. Στη συνέχεια, θα έχει συνομιλίες με τον κ. Κοτζιά στο υπουργείο Εξωτερικών, με τον οποίο θα συνυπογράψει το Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας -  Ρωσίας για την τριετία 2017-2019.

Οι δύο υπουργοί θα συμμετάσχουν παράλληλα, στο 4ο Ελληνορωσικό Κοινωνικό Forum στο Ζάππειο Μέγαρο, ενώ θα παραστούν και στα εγκαίνια της έκθεσης «Ερμιτάζ - Πύλη στην Ιστορία» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού θα ολοκληρωθεί με την αναγόρευσή του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Το 4ο Ελληνο-Ρωσικό Κοινωνικό Φόρουμ έχει τις ακόλουθες θεματικές Συνεδρίες:
 
Συνεδρία 1:
«Ελλάδα –Ρωσία – Ευρώπη: οι παραδόσεις της συνεργασίας και η κοινή ιστορική τύχη»
 Συνεδρία 2:
«Η σημασία των Ορθοδόξων παραδοσιακών αξιών στο σύγχρονο κόσμο»
 Συνεδρία 3:
 «Η συνεργασία μεταξύ ελληνικών και ρωσικών πανεπιστημίων»
 Συνεδρία 4:
«Γεωπολιτική δυναμική στην Ανατολική Μεσόγειο»
 Συνεδρία 5:
«Ενεργειακή συνεργασία: βάση της μακροχρόνιας  και αμοιβαίας επωφελούς  σχέσεως»

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ