Guardian: Φτώχυναν τόσο πολύ οι Έλληνες που καίνε τα σκουπίδια - Καταστρέφεται η ατμόσφαιρα

Μπορεί η Ελλάδα να έχει σημειώσει σημαντικές βελτιώσεις στο θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης  την τελευταία 20ετία σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως λόγω της απαγόρευσης της κυκλοφορίας πετρελαιοκίνητων οχημάτων στις μεγάλες πόλεις, ωστόσο η οικονομική κρίση αφήνει τον τελευταίο καιρό το αποτύπωμά της και στο περιβάλλον κι αυτό γιατί οι Έλληνες καίνε ότι βρουν μπροστά τους προκειμένου να ζεσταθούν, σημειώνει σε δημοσίευμά της η βρετανική Guardian.

Η οικονομική ύφεση στην Ελλάδα αφήνει το αποτύπωμά της και στο περιβάλλον, τονίζει η Guardian. Αυτό προκύπτει μετά από τις τεράστιες βελτιώσεις διάρκειας 20 ετών, στο θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ελλάδα. Κι ενώ οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες παλεύουν με τις συνέπειες της αποτυχίας για τον έλεγχο της ρύπανσης από τα καυσαέρια των οχημάτων που κινούνται με ντίζελ, η Ελλάδα επωφελήθηκε από την μακρά απαγόρευση στα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα στις δύο μεγαλύτερες πόλεις, Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Αυτό επέτρεψε στη χώρα να αποκομίσει τα πλήρη οφέλη των τεχνολογιών για τον έλεγχο των καυσαερίων από τα οχήματα. Το αποτέλεσμα ήταν το διοξείδιο του αζώτου από την κυκλοφορία των οχημάτων να πέσει στο μισό στους ελληνικούς δρόμους μεταξύ 1996 και 2006, σε αντίθεση με την έλλειψη βελτίωσης σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως αναφέρει η βρετανική Guardian, η άρση της απαγόρευσης των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων το 2012 και η μείωση των φόρων επί της τιμής του πετρελαίου κίνησης, ενήργησε ως ένα τεράστιο κίνητρο για εκείνους που αγωνίζονταν με τα έξοδα ταξιδιού. Οι πωλήσεις των νέων πετρελαιοκίνητων οχημάτων εκτινάχθηκαν από λιγότερο από το 20% σε πάνω από 60%, αλλά μέχρι στιγμής οι οικονομικές πιέσεις έχουν μειώσει τον όγκο της κυκλοφορίας, αποτρέποντας μια πιθανή επιδείνωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Ωστόσο, ο τριπλασιασμός του κόστους του πετρελαίου θέρμανσης επέφερε μεγάλες αλλαγές στους ήδη πιεσμένους Έλληνες, που στράφηκαν στην καύση ξύλου. Η χειμερινή ατμοσφαιρική ρύπανση αυξήθηκε κατά περίπου 30% στη Θεσσαλονίκη το 2013 και η τοξικότητα του αέρα επιδεινώθηκε κυρίως τα βράδια, όπου οι κάτοικοι ανάβουν τα τζάκια τους. Η ανάλυση του χειμερινού αέρα στην Αθήνα δείχνει ότι οι κάτοικοι της πρωτεύουσας δεν ανάβουν μόνο ξύλα για να ζεσταθούν. Μαζί με τις χημικές ουσίες από την καύση του ξύλου, οι επιστήμονες βρήκαν σωματίδια μολύβδου, αρσενικού και καδμίου που δείχνουν ότι οι Έλληνες καίνε επίσης βαμμένα και επεξεργασμένα ξύλα καθώς και τα σκουπίδια τους, για να ζεσταθούν.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ