Ντροπή του αιώνα: Νιγηριανοί αξιωματούχοι νάρκωσαν & βίασαν 43 γυναίκες που είχαν ήδη κακοποιηθεί από τη Μπόκο Χαράμ

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατηγόρησε σήμερα Νιγηριανούς αξιωματούχους, κυρίως αστυνομικούς και στρατιώτες, ότι βίασαν και κακοποίησαν γυναίκες πρόσφυγες στους καταυλισμούς της βορειοανατολικής Νιγηρίας, οι οποίες ήταν θύματα των τζιχαντιστών της Μπόκο Χαράμ.
 

«Είναι ήδη φοβερό το γεγονός ότι αυτές οι γυναίκες και τα κορίτσια δεν έχουν την υποστήριξη που έχουν τόσο ανάγκη μετά τα φρικτά τραύματα που υπέστησαν στα χέρια της Μπόκο Χαράμ», επεσήμανε ο Μάουσι Σεγκούν, ερευνητής του HRW σε ανακοίνωσή του.

«Όμως είναι ντροπιαστικό και σκανδαλώδες ότι τα πρόσωπα που έχουν αναλάβει να προστατεύσουν αυτές τις γυναίκες και τα κορίτσια τους επιτίθενται και τις κακοποιούν», κατήγγειλε.

Το HRW αναφέρει ότι τον Ιούλιο κατέγραψε 43 γυναίκες και κορίτσια σε επτά καταυλισμούς εκτοπισμένων στο Μαϊντουγκούρι, πρωτεύουσα της πολιτείας Μπόρνο, που κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από αξιωματούχους των καταυλισμών, από μέλη ομάδων αυτοπροστασίας, αστυνομικούς και στρατιώτες.

Από το 2009, οπότε ξεκίνησε τη δράση της η Μπόκο Χαράμ, τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην πολιτεία Μπόρνο και 2,6 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί.

Τέσσερα θύματα, που ερωτήθηκαν από το HRW, κατήγγειλαν ότι τις νάρκωσαν και τις βίασαν.

Τριάντα επτά άλλες γυναίκες διηγήθηκαν ότι δέχθηκαν να έχουν σεξουαλικές σχέσεις με αξιωματούχους, οι οποίοι τους υποσχέθηκαν ψευδώς ότι θα τις παντρευτούν και θα τις βοηθήσουν οικονομικά.

«Πολλά από τα θύματα δήλωσαν ότι τις εγκατέλειψαν όταν έμειναν έγκυες. Εκείνες και τα παιδιά τους στη συνέχεια έπεσαν θύματα διακρίσεων, κακοποιήσεων και στιγματίστηκαν από τους άλλους κατοίκους του καταυλισμού», τονίζει η μη κυβερνητική οργάνωση.

Σύμφωνα με το HRW, η έλλειψη τροφής, ρουχισμού, φαρμάκων καθιστούν τις γυναίκες και τα κορίτσια που ζουν στους καταυλισμούς ευάλωτες στην κακοποίηση και την εκμετάλλευση: «σε κάποιες περιπτώσεις άνδρες χρησιμοποιούν τη θέση εξουσίας τους, τα δώρα υπό τη μορφή τροφής ή ειδών πρώτης ανάγκης για να έχουν σεξουαλικές σχέσεις με αυτές τις γυναίκες».

Τον Ιούλιο ο ΟΗΕ είχε ανακοινώσει ότι 250.000 παιδιά μικρότερα των 5 ετών υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό στην πολιτεία Μπόρνο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ