Good news: Η Ελλάδα τιμά τον εθνικό ήρωα της Κύπρου Γρ. Αυξεντίου - Προήχθη σε αντιστράτηγος ο "Αετός του Μαχαιρά"

Eκδήλωση για την τιμητική προαγωγή του εθνικού ήρωα της Κύπρου Γρηγόρη Αυξεντίου στο βαθμό του αντιστρατήγου πραγματοποιήθηκε στο χωρίο Ακρίτας του Κιλκίς.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Χριστόφορος Φωκαΐδης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ και ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στο χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων:

"Είναι μέγιστη τιμή για εμάς να βρισκόμαστε σήμερα, εδώ, στο χωριό Ακρίτας του Κιλκίς, όπου συναντάται η Ιστορία των Ελλήνων του Πόντου, της Μακεδονίας και της Κύπρου, σε αυτή την εκδήλωση απονομής του βαθμού του Αντιστράτηγου στον ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου, τον επονομαζόμενο επάξια «Αετό του Μαχαιρά». Είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής της μάνας Ελλάδας απέναντι σε εκείνον και τους συναγωνιστές του, που θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι τη γη που τους γέννησε και τους εξέθρεψε με την ιστορία, τους αγώνες, τις αρχές και τα ιδανικά του έθνους μας."
 

Ο Γρηγόρης Πιερή Αυξεντίου (1928-1957) ήταν Κύπριος αγωνιστής της ΕΟΚΑ, κατά τον Απελευθερωτικό Αγώνα του 1955-59 εναντίον της Αγγλικής κατοχής. Ήταν δεύτερος στην ιεραρχία της οργάνωσης, και σκοτώθηκε από τους Άγγλους σε μάχη που δόθηκε κοντά στο Μοναστήρι Μαχαιρά. Κατά τη διάρκεια του αγώνα ήταν κυρίως γνωστός με το ψευδώνυμο Ζήδρος, ενώ εκ των υστέρων ονομάστηκε «Σταυραετός του Μαχαιρά». Στην Κύπρο θεωρείτει εθνικός ήρωας.

"Αυτός ο αθάνατος Έλληνας επισφράγισε με τη θυσία του την ελευθερία της Κύπρου, περνώντας στην αθανασία και την άφθαρτη μνήμη της Ιστορίας. Υποκλινόμαστε στο θάρρος και στη θυσία του αγωνιστή που αψήφησε το θάνατο. Η εκδήλωση αυτή αποδίδει την οφειλόμενη τιμή όχι μόνο στον Αντιστράτηγο Γρηγόρη Αυξεντίου, αλλά και όλους όσοι όρθωσαν το ανάστημά τους και έδωσαν σκληρό αγώνα στη μάχη για τα ανώτερα ιδανικά της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας της αγαπημένης μας Κύπρου" ανέφερε ο κ. Καμμένος.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ