Όλα όσα αλλάζουν μετά την ''αντισυνταγματική'' απόφαση Παππά: Η επόμενη μέρα για τα κανάλια

Τεράστιο πολιτικό πλήγμα αποτέλεσε για την κυβέρνηση η χθεσινή απόφαση του ΣτΕ το οποίο με πλειοψηφία 14 έναντι 11 έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά βάσει του οποίου πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός που ολοκληρώθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου. 

Το ΣτΕ έκρινε  αντισυνταγματικό τον νόμο, χωρίς να δοθεί προθεσμία στο ΕΣΡ για να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις. Οι δικαστές αποφάσισαν ότι ο νόμος ακυρώνεται και όλη η διαδικασία που έχει γίνει μέχρι τώρα «κατεδαφίζεται» και δεν υπάρχει δυνατότητα διορθωσής της. Οι δικαστές έδωσαν ξεκάθαρη λύση στο θέμα της χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών κρίνοντας, όπως όλα δείχνουν αφού το σκεπτικό δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί, ότι η αφαίρεση των αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ προσκρούει στην συνταγματική επιταγή. Ως εκτούτου θα πρέπει να ακυρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία με την οποία ανακηρύχθηκαν οι 4 υπερθεματιστές. Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι το ΕΣΡ ήταν το μόνο αρμόδιο για να διοργανώσει τον διαγωνισμό και ότι κακώς έγινε με πρωτοβουλία του αρμόδιου υπουργού, του Νίκου Παππά.

Πλέον δημιουργούνται νέα δεδομένα, σαν να μην έχει γίνει διαγωνισμός και το ΕΣΡ που θα συγκροτηθεί θα είναι εκείνο που θα αναλάβει τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου.

Η απόφαση βάζει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό με συνέπειες που δεν είναι ακόμη εύκολο και δυνατό να προσδιοριστούν.

Η κυβέρνηση καταθέτει νέα νομοθετική ρύθμιση τη Δευτέρα 
Από την πλευρά της η κυβέρνηση, η οποία υποδέχθηκε με αμηχανία την απόφαση, αποφάσισε, όπως φάνηκε και από τη δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη, να επιμείνει στη σκληρή γραμμή υπογράμμιζοντας ότι θα σεβαστεί την απόφαση των δικαστών, χαρακτηρίζοντας την όμως άδικη, που παρατείνει το καθεστώς ανομίας στο τηλεοπτικό τοπίο.
Ενδεικτική, είναι η πρωτοβουλία τους να καταθέσουν νέα νομοθετική πρωτοβουλία τη Δευτέρα με τον υπουργό επικράτειας Νίκο Παππά να διαμηνύει πως θα πρέπει να αλλάξουν πλευρό όσοι ονειρεύονται σενάρια πολιτικής αποσταθεροποίησης.

Τι θα γίνει με τα χρήματα που έχουν καταβάλει οι υπερθεματιστές
Μεταξύ άλλων στη χθεσινή της δήλωση η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη κατηγόρησε το δικαστήριο ότι με την απόφασή του θα επιστραφούν σε πλούσιους επιχειρηματίες χρήματα, στερώντας από το δημόσιο προϋπολογισμό 255 εκατ. ευρώ, πόρους αναγκαίους ιδίως σε μια περίοδο που η κοινωνία τους έχει ανάγκη. Και ότι με την απόφασή του το ΣτΕ οδηγεί τη χώρα «στο προηγούμενο αντισυνταγματικό -σύμφωνα με τη δική του νομολογία- καθεστώς. Επομένως η κυβέρνηση θα πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα που έσπευσε να εισπράξει. Αγνωστο ακόμα παραμένει αν όσοι συμμετείχαν στο διαγωνισμό θα πάρουν πίσω και τα χρήματα της εγγυητικής.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ