Δημιουργείστε με κολοκυθάκια... αλλιώς : Σαλάτα ζυμαρικών με κολοκυθάκια & Κολοκυθάκια και τα λουλούδια τους με κουρκούτι μπίρας

Τα κολοκυθάκια είναι το εύκολο καλοκαιρινό φαγητό. Στην εποχή τους τώρα, είναι κρουστά και νόστιμα και έχουν ανθούς κατάλληλους για γέμισμα ή για τηγάνισμα. Για μια διαιτητική σαλάτα -νόστιμη πάντως- διαλέξτε μικρά κολοκυθάκια και προτιμήστε να τα ψήσετε στον ατμό αντί να τα βράσετε, γίνονται υπέροχα.

Τα κολοκυθάκια είναι το εύκολο καλοκαιρινό φαγητό. Στην εποχή τους τώρα, είναι κρουστά και νόστιμα και έχουν ανθούς κατάλληλους για γέμισμα ή για τηγάνισμα. Για μια διαιτητική σαλάτα -νόστιμη πάντως- διαλέξτε μικρά κολοκυθάκια και προτιμήστε να τα ψήσετε στον ατμό αντί να τα βράσετε, γίνονται υπέροχα, όπως προτείνει το athinorama.gr. Ενα λαδολέμονο χτυπημένο με ένα φρέσκο μυρωδικό όπως η ρίγανη θα τα απογειώσει. Για ένα "πραγματικό" φαγητό φτιάξτε παπουτσάκια με κολοκυθάκια: η κλασική συνταγή γίνεται πιο ανάλαφρη και απορροφά λιγότερο λάδι. Για κάτι διαφορετικό, δοκιμάστε ριζότο με κολοκυθάκια. Θα προσθέσετε λίγο σκόρδο κι ένα μυρωδικό που τους πηγαίνει, όπως η μαντζουράνα ή ο δυόσμος και πριν το σερβίρισμα θα ψιλοκόψετε επάνω το κίτρινο λουλούδι τους: ένα εξαιρετικό πιάτο για καλοκαιρινά βράδια  με φίλους. Για ουζοκαταστάσεις, τα τηγανιτά κολοκυθάκια είναι απαραίτητος μεζές. Δοκιμάστε να τα κάνετε τσιπς (γίνονται πιο νόστιμα από πατάτες) ή να τα κόψετε με το ειδικό εργαλείο σε σπιρτάκια. Αν τα κολοκυθάκια σας είναι πολύ φρέσκα και τρυφερά, δοκιμάστε τα ωμά, σε σαλάτα. Θα τα κόψετε σε πολύ λεπτές λωρίδες σαν κορδέλες και θα τα μαρινάρετε μέχρι 1 ώρα με λαδολέμονο και μυρωδικά. Θα τα σερβίρετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και με φλούδες παρμεζάνας. Τρίψτε τα μέσα σε ομελέτα, ψήστε τα στο γκριλ αλειμμένα  με σκόρδο και λίγο ελαιόλαδο, γεμίστε τα με ρύζι και μυρωδικά στην κατσαρόλα και περιχύστε τα με ένα σαφρανάτο αβγολέμονο. Το κολοκυθάκι είναι από τα πιο απλά υλικά, γίνεται με χίλιους τρόπους και αντιπροσωπεύει τη νόστιμη και λιτή μεσογειακή κουζίνα.





-Σαλάτα ζυμαρικών με κολοκυθάκια

Υλικά για 6 άτομα
500 γρ. ταλιατέλες ή άλλο παρόμοιο ζυμαρικό  
4-5 κολοκυθάκια
100 γρ. φέτα
2 κ.σ. κουκουνάρι ελαφρά καβουρδισμένο
1/2 φλ.τσ. φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα
1 σκ. σκόρδου τριμμένη
1/2 κ.γ. ξερή μαντζουράνα (προαιρετικά)
1 λεμόνι, το χυμό και το ξύσμα
1/3 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
2 κ.σ. φλούδες παρμεζάνας
ανθό αλατιού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Παρασκευή
Βράζουμε τα ζυμαρικά al dente και τα αφήνουμε να κρυώσουν και να στραγγίξουν, ραντισμένα με ελάχιστο ελαιόλαδο. Θρυμματίζουμε τη φέτα με το πιρούνι. Σε ένα μπολ χτυπάμε το ελαιόλαδο με το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το τριμμένο σκόρδο, την ξερή μαντζουράνα, αλάτι και πιπέρι. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι με αυλάκια. Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε λεπτές λωρίδες και τα ανακατεύουμε σε ένα ταψάκι με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Τα ψήνουμε μερικά λεπτά σε δυνατή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν. Σε μεγάλη, απλωτή σαλατιέρα βάζουμε τα ζυμαρικά και το μείγμα ελαιολάδου και αφήνουμε να σταθούν στο ψυγείο 15'-30'. Την ώρα του σερβιρίσματος ανακατεύουμε τα ζυμαρικά με το δυόσμο, τη φέτα, τα κολοκυθάκια. Ρίχνουμε από πάνω το κουκουνάρι. Πασπαλίζουμε με λίγο ανθό αλατιού, πιπέρι και φλούδες παρμεζάνας. Σερβίρουμε χλιαρή ή κρύα.



-Κολοκυθάκια και τα λουλούδια τους με κουρκούτι μπίρας

Υλικά
3-4 μέτρια κολοκυθάκια
12 ανθούς κολοκυθιού, πολύ φρέσκους
150 γρ. αλεύρι φαρίνα
200 ml ξανθή μπίρα
1 αβγό
σπορέλαιο ή ελαιόλαδο με απαλή γεύση για το τηγάνισμα
αλάτι, ανθό αλατιού

Παρασκευή
Βάζουμε σε βαθύ σκεύος το αλεύρι με 1/3 κ.γ. αλάτι και σχηματίζουμε λακκουβίτσα. Σπάμε  μέσα το αβγό και ρίχνουμε τη μπίρα. Αναδεύουμε προσεκτικά με το σύρμα μέχρι να προκύψει ένας χυλός ομοιογενής και λείος. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για 15'.
Σε αυτό το διάστημα πλένουμε γρήγορα και προσεκτικά και αφαιρούμε τους στήμονες από τα λουλούδια. Τα βάζουμε να στραγγίξουν σε πετσέτα. Πλένουμε τα κολοκυθάκια, τα κόβουμε σε λεπτές λωρίδες με το ειδικό εργαλείο και τα αλατίζουμε. Βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι ή φριτέζα και ζεσταίνουμε στους 180ο. Βυθίζουμε τα κολοκυθάκια στο χυλό και τα τηγανίζουμε 2'-3' περίπου. Τα πιάνουμε με τσιμπίδα και τα ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί. Συνεχίζουμε με τα λουλούδια που θα χρειαστούν περίπου 2'. Τα σερβίρουμε αμέσως.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ