Το αποψινό φεγγάρι είναι... "Super"! Πιο κοντά στη Γη και 30% πιο λαμπερό!

Το φαινόμενο του Super Moon κάνει απόψε ξανά την εμφάνισή του στον βραδινό ουρανό.

Το «Super Moon», πραγματοποιείται 4-6 φορές το χρόνο, σε περιόδους που έχουμε Νέα Σελήνη ή Πανσέληνο. Είναι τις στιγμές που το φεγγάρι πραγματοποιεί την πιο κοντινή του προσέγγιση στην Γη.  
Ο αστρονομικός όρος του φαινομένου είναι «περίγειο - συζυγία». Περίγειο είναι το πιο κοντινό σημείο της τροχιάς που προσεγγίζει η Σελήνη τη Γη και «συζυγία» είναι όταν πραγματοποιείται η ευθυγράμμιση της Γης, της Σελήνης και του Ήλιου. 

Το φεγγάρι που θα δούμε απόψε, είναι 16% μεγαλύτερο και λάμπει 30% πιο φωτεινό από το «απόγειο φεγγάρι», δηλαδή όταν η τροχιά της Σελήνης είναι στην πιο μακρινή απόσταση από τη γη. 

Το θέαμα θα είναι εκρηκτικό γιατί η αποψινή πανσέληνος συνδυάζεται με το "φεγγάρι του κυνηγού". Αυτό συμβαίνει γιατί σε αντίθεση με άλλους μήνες,  που το φεγγάρι ανατέλλει περίπου 50 λεπτά αργότερα κάθε μέρα, το φεγγάρι του Οκτωβρίου ανατέλλει μόλις 30 λεπτά αργότερα, εξηγεί το National Geographic. 

Ετσι προσφέρει περισσότερο φως συνολικά κατά τη διάρκεια μιας ημέρας, γεγονός βοηθητικό για τους παραδοσιακούς κυνηγούς.

Η καλύτερη στιγμή για να δείτε θα είναι τη στιγμή που βγαίνει νωρίς το βράδυ της Κυριακής. Στο κοντινότερο σημείο της, αυτό το Σαββατοκύριακο, η πανσέληνος θα είναι 222.365 μίλια από τη Γη - κατά μέσο όρο, είναι 238.855 μίλια μακριά.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ