Ζημιές και ανησυχία από τον ισχυρό σεισμό 5,3 ρίχτερ που χτύπησε τα Ιωάννινα (φωτό) - Εκατοντάδες μετασεισμοί, τι λένε οι σεισμολόγοι

Ζημιές στο οδικό δίκτυο του νομού Ιωαννίνων όπως και μεγάλη αναταραχή στους κατοίκους προκάλεσε η ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο πρώτος και κύριος σεισμός σημειώθηκε στις 23:14 του Σαββάτου και ήταν μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το επίκεντρο του αρχικού σεισμού εντοπίστηκε 15 χλμ βορεια- βορειοδυτικά των Ιωαννίνων, στην περιοχή του Πωγωνίου και ήταν μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με εστιακό βάθος 17χλμ.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την ευρύτερη περιοχή, από την Κέρκυρα έως την Κοζάνη και τη Θεσσαλονίκη.

Στην συνέχεια όμως και κατά τη διάρκεια της νύχτας καταγράφηκαν 29 σεισμικές δονήσεις, με τον πιο ισχυρό από τους μετασεισμούς να ανέρχεται στα 4,8 Ρίχτερ. 

Οι μετασεισμοί στην Ήπειρο είναι εκατοντάδες, ενώ οι κάτοικοι -πολλοί από τους οποίους έμειναν τη νύχτα στο δρόμο, ανησυχούν. Οι επιστήμονες εμφανίζονται διχασμένοι για το κατά πόσο οι 5,3 βαθμοί ήταν ο κύριος σεισμός. Συσκέψεις στην Περιφέρεια, έλεγχοι σε κτίρια και κλειστά σχολεία τη Δευτέρα.

Από τις 03.30 τα ξημερώματα οι κάτοικοι των Ιωαννίνων βρίσκονται στους δρόμους και τις πλατείες, καθώς η έντονη σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται και μάλιστα με ισχυρές δονήσεις. Οι μετασεισμικές δονήσεις κυμαίνονται από τους 4,4 ως και τους 4,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

 

Στους δρόμους της πόλης δημιουργήθηκε κυκλοφοριακό πρόβλημα καθώς οι περισσότερες οικογένειες επέλεξαν να βάλουν τα παιδιά τους στα αυτοκίνητα και να κατεθυνθούν στην παραλίμνια περιοχή.

Λόγω της μετασεισμικής δραστηριότητας, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία Ηπείρου, έχουν αυξηθεί τα προβλήματα λόγω πτώσης βράχων στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο και μηχανήματα δουλεύουν πυρετωδώς για να ανοίξουν οι δρόμοι.

Από την ισχυρή σεισμική δόνηση προκλήθηκαν πτώσεις βράχων και προβλήματα σε σημεία του οδοστρώματος, ενώ σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, σημειώθηκαν κατολισθήσεις στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού Ιωαννίνων, στους δήμους Πωγωνίου και Ζίτσας, ενώ έχουν υποστεί ρωγμές σπίτια στο Καλπάκι, όπως επίσης και ένα μοναστήρι στους Αστραγγέλους και ένα παρεκκλήσι της μονής Βελλά.

Επίσης σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στο επαρχιακό οδικό δίκτυο των Τζουμέρκων που ενώνει τα Πράμαντα με το Καλέντζι.
 

Λέκκας: Φαίνεται ότι μπαίνουμε σε μία μετασεισμική ακολουθία

Ο Καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, μίλησε για τον ισχυρό σεισμό στα Ιωάννινα και πρότεινε στους κατοίκους να μην βρίσκονται στα σπίτια τους αν αυτά δεν πληρούν αντισεισμικούς κανόνες.

«Από χθες, συνεχίστηκε η δραστηριότητα. Όλο το βράδυ παρατηρούσαμε την εξέλιξη του φαινομένου. Υπάρχει μία έντονη ακολουθία η οποία γίνεται αισθητή σε όλη την ευρύτερη περιοχή τω Ιωαννίνων και θεώρησα σκόπιμο να φύγω από τη Θεσσαλονίκη και να πάω στην περιοχή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας μιλώντας στον ΣΚΑΪ και συνέχισε:

«Παρακολουθούμε το φαινόμενο. Είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε εκτίμηση για το τι ακριβώς θα προκύψει. Φαίνεται ότι μπαίνουμε σε μία μετασεισμική ακολουθία. Ο κόσμος θα πρέπει να μείνει μακριά από τις κατοικίες του εφ' όσων αυτές δεν πληρούν τις αντισεισμικές προϋποθέσεις».

Κλειστά τα σχολεία

Για λόγους προληπτικούς, ύστερα από ευρεία σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια Ηπείρου, αποφασίστηκε τη Δευτέρα να μείνουν κλειστές οι μονάδες εκπαίδευσης και οι αθλητικοί χώροι.

Την απόφαση ανακοίνωσε ο αντιδήμαρχος Παντελής Κολόκας, σημειώνοντας ότι οφείλεται σε καθαρά προληπτικούς λόγους.

Έτσι αύριο δεν θα λειτουργήσουν παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια στο Δήμο Ιωαννιτών, όπως επίσης στους Δήμους Ζίτσας και Πωγωνίου.

Κλειστό θα μείνει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων καθώς και όλοι οι χώροι άθλησης -γυμναστήρια- που ανήκουν σε σχολικά συγκροτήματα.

Επίσης, αναβλήθηκε ο αποψινός αγώνας της ομάδας του ΠΑΣ Γιάννινα με την ομάδα του Λεβαδειακού, που ήταν προγραμματισμένος να διεξαχθεί στην πόλη των Ιωαννίνων.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ