Η συγκλονιστική ιστορία της Έιντα και του σωτήρα της Αχμέντ: Η 115 χρονών πρόσφυγας από τη Συρία περιμένει τη λύτρωση στο νησί της Λέσβου

 Η Έιντα, μια ηλικιωμένη πρόσφυγας 115 ετών από τη Συρία,  βρίσκεται στη Λέσβο περιμένοντας το πλοίο για την Αθήνα. 

Γεννήθηκε όταν πρόεδρος στις ΗΠΑ ανέλαβε ο Θίοντορ Ρούσβελτ. Έζησε τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αλλά και δύο παγκοσμίους πολέμους. Και τώρα, στα βαθιά της γεράματα, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα της τη Συρία, λόγω ενός ακόμα πολέμου, για να ζήσει περάσει τα τελευταία χρόνια της ζωής της μαζί με τα παιδιά της. «Το μόνο που θέλω πλέον από τη ζωή, είναι να ξαναδώ τα παιδιά μου» λέει η Έιντα.  

Έφτασε στη Μόρια πριν από ένα μήνα περίπου, αποκλειστικά και μόνο χάρη στη βοήθεια μιας πανταμελούς οικογένειας. Της οικογένειας του Άχμεντ, που ταξίδεψε από το Κομπάνι, στα βορειοδυτικά της Συρίας, για τρεις ώρες, μέχρι το χωριό της Έιντα, πριν από έξι μήνες που ξεκίνησαν το ταξίδι. Και έπειτα την κουβάλησε για εκατοντάδες χιλιόμετρα στην πλάτη του, επί 3 μήνες, μέχρι τα σύνορα με την Τουρκία! 

«Το ξέρω ότι σε κούρασα, αλλά δε μπορώ να περπατήσω. Αν δεν ήσουν εσύ, κανείς δε θα με βοηθούσε», του λέει μπροστά στην κάμερα του CNN. «Με στήριξες στο ταξίδι μας, με φρόντισες και με κουβάλησες».

Τους πήρε περίπου άλλον ένα μήνα, δοκιμάζοντας διαδρομές για να μπουν από την Τουρκία στην Ελλάδα. Εν τέλει, πήραν τον πιο διαδεδομένο δρομο. Μέσα από τα νερά του Αιγαίου, όπου κατέληξαν στη Λέσβο. 

Πλέον η Έιντα, βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην οικογένειά της, που εγκατέλειψε τη Συρία για τη Γερμανία, πριν από πέντε χρόνια. 

Ο εγγονός της, Σαμίρ, στη Γερμανία, δήλωσε: Την περιμένουμε όλοι με ανυπονησία. Ζούμε για τη μέρα που θα επανενωθούμε».

Μπορεί η Έιντα να έχει τη δυνατότητα να πάρει άσυλο στη Γερμανία, από τη στιγμή που η οικογένειά της βρίσκεται εκεί, τα πράγματα, όμως, είναι πιο δύσκολα για το σωτήρα της τον Άχμεντ. Θέλει να πάει την πενταμελή του οικογένεια στην Αυστρία, όμως, όταν οι δημοσιογράφοι του CNN τον ρωτούν «πώς», εκείνος απαντά: «Δεν ξέρω»...

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ