Very Good News: Η Ικαρία στον παγκόσμιο χάρτη μακροβιότητας

Τον χάρτη της μακροβιότητας δημιούργησαν οι ερευνητές του ιταλικού ινστιτούτου Barilla Center for Food and Nutrition ταξιδεύοντας στα πέντε μέρη του πλανήτη που οι κάτοικοί τους είναι αιωνόβιοι.

 Η μακροβιότητα συνδέεται κυρίως με τη διατροφή, αλλά και με παράγοντες όπως είναι η άσκηση, η θετική προσέγγιση της ζωής, ο έλεγχος του στρες και η κοινωνικότητα. Οι ερευνητές του ινστιτούτου εστίασαν ιδιαίτερα στις διατροφικές συνήθειες για να διαπιστώσουν ότι αυτές συνδέονται μεταξύ τους παρά την τεράστια απόσταση που χωρίζει τις πέντε «μπλε περιοχές».

Όπως μάλιστα τονίζεται σε δημοσίευμα του ιταλικού Τύπου, η δίαιτα και στα πέντε αυτά μέρη προσομοιάζει με τη μεσογειακή. Περιέχει, δηλαδή, πολλά φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, ψάρι και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Ποια είναι αυτά τα πέντε μέρη όμως και τι τρώνε οι κάτοικοί τους; Το ένα είναι το χωριό Λόμα Λίντα στην Καλιφόρνια όπου η τοπική δίαιτα βασίζεται στα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια και τα λαχανικά καθώς και το ψάρι. Το άλλο είναι η χερσόνησος Νικόγια στην Κόστα Ρίκα (γλυκοπατάτες, μπανάνες και παπάγια). Ακόμη, η Σαρδηνία στην Ιταλία (όσπρια, αμύγδαλα, ντομάτα) και η Οκινάουα στην Ιαπωνία (τόφου, όσπρια, μανιτάρια, πεπόνι). Και φυσικά η Ικαρία όπου η δίαιτα περιλαμβάνει πολλή φέτα, λεμόνι και ψάρι.

Οι ειδικοί του ινστιτούτου σημειώνουν ότι η σύγχρονη διατροφή πρέπει να βασίζεται στον τύπο 5+2: πέντε ημέρες να είναι χορτοφαγική και δύο να περιλαμβάνει κρέας, ασφαλώς σε μικρές ποσότητες. Σε φόρουμ που θα διοργανώσει το ινστιτούτο το προσεχές διάστημα στο Μιλάνο θα ανακοινωθεί ότι από την πιστή εφαρμογή της μεσογειακής διατροφής μπορεί κανείς να κερδίσει τουλάχιστον 4,5 χρόνια ζωής. Μια παράμετρος που δεν πρέπει να αγνοηθεί είναι η οικονομική, στο Μιλάνο, για παράδειγμα, υπολογίζεται ότι ένα μενού βασισμένο στο κρέας στοιχίζει 45 ευρώ την εβδομάδα και στη Νάπολη 36. Ενώ τα μενού που βασίζονται στη μεσογειακή διατροφή στοιχίζουν 41 και 34 ευρώ αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ