Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Μητσοτάκης στο Χάρβαρντ: Η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στηρίχθηκε στο ψέμα - Μας υποχρέωσε να υπογράψουμε τρίτο μνημόνιο

Στο κρίσιμο ζήτημα της ελληνικής οικονομίας που πραμένει σε ύφεση, αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της ομιλίας του Χάρβαρντ με θέμα «Το Μέλλον της Δημοκρατίας». 

Ο πρόεδρος της Ν.Δ τόνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση εξελέγη στηριζόμενη σε ένα μεγάλο ψέμα και στο τέλος υπέγραψε τρίτο μνημόνιο, κάτι που έχει οδηγήσει την κοινή γνώμη στην πεποίθηση πως κινείται προς την λάθος κατεύθυνση. Παράλληλα αναφέρθηκε στο διαφορετικό μείγμα που προτείνει το κόμμα του, στο προβάδισμα της Ν.Δ στις δημοσκοπήσεις αλλά και στον οδικό χάρτη που έχει σχεδιάσει, που θεωρεί πως θα βγάλει την χώρα από το αδιέξοδο.

Διαβάστε τα βασικά σημεία της ομιλίας του

Ο λαϊκισμός και η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία

Κρίσιμο ζήτημα για την Ελλάδα είναι η αντιμετώπιση του λαϊκισμού, είτε προέρχεται από την αριστερά είτε από τη δεξιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέχθηκε στηριζόμενος σε ένα μεγάλο ψέμα. Αναπόφευκτα η χώρα συγκρούστηκε με την πραγματικότητα. Υποχρεωθήκαμε να υπογράψουμε ένα τρίτο Μνημόνιο. Η οικονομία παραμένει σε ύφεση. Η Ελλάδα παραμένει, έξι χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης, εντός προγραμμάτων διάσωσης. Το 90% του πληθυσμού πιστεύει ότι η χώρα κατευθύνεται στην λάθος κατεύθυνση.

Η πολιτική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας

Στόχος να προσφέρουμε ένα νέο όραμα πολιτικής. Πρώτη μας προτεραιότητα να δείξουμε στον κόσμο ότι αναγνωρίζουμε τα λάθη του παρελθόντος. Να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη του. Να πείσουμε ότι αλλάζουμε. Με νέες ιδέες, νέους ανθρώπους, νέες πολιτικές. Δεύτερη απόφαση που πήραμε είναι να διαχωρίσουμε ξεκάθαρα τη θέση μας από το λαϊκισμό, λέγοντας την αλήθεια. Πήραμε το ρίσκο να προσπαθήσουμε να χτίσουμε μια «κουλτούρα ελπίδας», λέγοντας στον κόσμο μόνο την αλήθεια. Ο λαϊκισμός είναι αποτελεσματικός στην αντιπολίτευση και αναποτελεσματικός στη διακυβέρνηση.

Οδικός χάρτης εξόδου από την κρίση

Μιλήσαμε ξεκάθαρα για νέο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής. Παρουσιάσαμε κοστολογημένο πρόγραμμα στη Θεσσαλονίκη. Πιστεύουμε στη μείωση της φορολογίας και των κρατικών δαπανών για να έρθει η ανάπτυξη.  Παράλληλα, τονίσαμε ότι είναι αναγκαία η προσέλκυση ξένων επενδύσεων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οφείλουμε να σταματήσουμε άμεσα το brain drain. Η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα και αυτά πρέπει να αναδείξουμε. Για να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται πολιτική αλλαγή. Η δέσμευση για ουσιαστικές, δομικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη. Η μεταρρυθμιστική μας ατζέντα είναι αναγκαία για τη χώρα. Αυτή η Κυβέρνηση δεν έχει κερδίσει την απαραίτητη εμπιστοσύνη για να προσελκύσει επενδύσεις, ενώ δεν πιστεύει ούτε στην ουσία των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν άμεσα.

Προτείνουμε άλλο μείγμα πολιτικής

Δίνουμε έμφαση στην αλλαγή του μείγματος πολιτικής. Πρέπει να διαπραγματευτούμε με τους εταίρους μας, ώστε να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν συμφωνηθεί. Είναι πολύ δύσκολο να ανακάμψει η οικονομία με πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για την επόμενη δεκαετία. Τόσο υψηλά πλεονάσματα μπορεί να υπονομεύουν τις μεταρρυθμίσεις. Τα πρωτογενή πλεονάσματα συνδέονται άμεσα και με το θέμα του μη βιώσιμου ελληνικού χρέους.

Προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας στις δημοσκοπήσεις

Εκλέχθηκα Πρόεδρος πριν από εννέα μήνες. Χάσαμε πριν ένα χρόνο τις εκλογές με διαφορά 7%. Σήμερα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι προηγούμαστε με μια διαφορά που κυμαίνεται από 7% έως 12%. Πιστεύουμε ότι ο λαϊκισμός θα νικηθεί διότι δεν μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Δεν θα υποσχεθούμε περισσότερα από όσα μπορούμε να δώσουμε. Η Ελλάδα θα ορθοποδήσει. Το πιστεύω ειλικρινά. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ