Άνω κάτω οι δικαστές για την θητεία της Β. Θάνου: Με κοινή δήλωση ζητούν να μη δοθεί παράταση

Φρένο στην πρόταση της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου για παράταση των ορίων ηλικίας αποχώρησης βάζουν με κοινή ανακοίνωσή τους όλες οι δικαστικές ενώσεις. 

Νωρίς το πρωί, η πρώτη αντίδραση ήρθε από την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία με ανακοίνωσή της προειδοποιούσε για τις βίαιες ανατροπές που θα κληροδοτήσει μια τέτοια αλλαγή με τυπικό νόμο σε όλους τους εργαζόμενους, ενώ οι υπόλοιπες δικαστικές ενώσεις (ΕΝΩΣΗ  ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ  ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ, ΕΝΩΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ, ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ, ΕΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ) με μία ανακοίνωση στο ίδιο ύφος τονίζουν πως μία τέτοια αλλαγή μπορεί να γίνει μόνο με αναθεώρηση του Συντάγματος. 

Κοινή ανακοίνωση  Δικαστικών Ενώσεων 
 

Με αφορμή τον θόρυβο που προκλήθηκε από την πρόταση    για παράταση του ορίου συνταξιοδότησης των Δικαστικών Λειτουργών, Υπενθυμίζουμε και Επισημαίνουμε:

1. Την σαφή Συνταγματική πρόβλεψη του άρθρου 88 παρ. 5 σύμφωνα με την οποία  «Οι δικαστικοί λειτουργοί έως και το βαθμό του εφέτη ή του αντεισαγγελέα εφετών και τους αντίστοιχους με αυτούς βαθμούς, αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το 65ο έτος της ηλικίας τους και όλοι όσοι έχουν βαθμούς ανώτερους από αυτούς ή τους αντίστοιχους με αυτούς αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους». Η συνταγματική αυτή διάταξη η έννοια της οποίας ουδέποτε  αμφισβητήθηκε μέχρι σήμερα δεν αφήνει κανένα απολύτως περιθώριο  παρερμηνείας και επομένως κάθε τροποποίηση του ανώτατου συνταγματικού ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών με τυπικό νόμο  συνιστά  ανεπίτρεπτη  παραβίαση  συνταγματικών  προβλέψεων.  Οποιαδήποτε πρόταση για το ζήτημα αυτό μπορεί να τεθεί μόνο στα πλαίσια συνταγματικής αναθεώρησης στο πλαίσιο της οποίας θα τοποθετηθούμε  μεταξύ άλλων και για το συγκεκριμένο ζήτημα. 
2. Ότι ο  Πρωθυπουργός  , ενώ  συνομιλεί, ως έχει δικαίωμα ,  με την ηγεσία της  Δικαιοσύνης , αρνείται επί  5  μήνες  να συναντήσει τις Δικαστικές  Ενώσεις , παρά τα σχετικά  αιτήματα  που έχουν υποβάλει , απαξιώνοντας έτσι  τους εκλεγμένους εκπροσώπους όλων των κλάδων της Δικαιοσύνης. 

Νωρίτερα το πρωί η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων «άδειαζε» τη κυρία Θάνου για τα όρια ηλικίας. Με μία ξεκάθαρη ανακοίνωση η μεγαλύτερη δικαστική ένωση της χώρας προειδοποιεί ότι η αύξηση των ορίων ηλικίας των ανώτατων δικαστικών λειτουργών με νόμο -χωρίς δηλαδή αλλαγή στο Σύνταγμα- θα επιφέρει βίαιες ανατροπές σε όλους τους εργαζομένους και στο συνταξιοδοτικό δίκαιο. 

Καθησυχάζει ο Παρασκευόπουλος: Δεν θα αυξήσουμε τα όρια ηλικίας των Δικαστών
Σπεύδει να καθησυχάσει το υπουργείο Δικαιοσύνης μετά τις αντιδράσεις όλων των δικαστικών ενώσεων για την παράταση του ορίου ηλικίας αποχώρησης των δικαστών, μετά την πρόταση για αύξηση του ορίου στα 70 με νόμο.
Λίγα λεπτά μετά την κοινή ανακοίνωση 4 δικαστικών ενώσεων, το Υπουργείο Δικαιοςύνης ενοχλημένο, επιχειρεί να ρίξει τους τόνους σημειώνοντας ότι κάποιοι προτρέχουν «πριν καν η κυβέρνηση σκεφθείτε, μελετήσει ή διατυπώσει μία πρόθεση σχετική με στην ουσία ή τους τρόπους του θέματος». 

Αναλυτικά, το δελτίο Τύπου του υπουργείου Δικαιοσύνης έχει ως εξής:
«Σχετικά με το θέμα της ηλικίας αποχώρησης των δικαστών, το Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διευκρινίζει τα εξής: 
Πολιτικοί εξέφρασαν «το θεσμικό τους τρόμο» ύστερα από δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σπεύδει να αναφερθεί σε «τρόμο» εξαιτίας της «ευκολίας και προχειρότητας με την οποία επιχειρείται η υπέρβαση του Συντάγματος» στο θέμα της ηλικίας αποχώρησης των δικαστών. Το τελευταίο μάλιστα πριν καν η κυβέρνηση σκεφθεί, μελετήσει ή διατυπώσει μια πρόθεση σχετική με την ουσία ή τους τρόπους του θέματος.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθησυχάζει. Καμία δίκη προθέσεων και καμία αστυνομία σκέψης δεν εγγίζει την πραγματικότητα. Καμία μεταβολή, κανείς νεωτερισμός δε θα προχωρήσει εκτός του θεσμικού πλαισίου και της νομιμότητας. 
Παρακαλούμε όσους μετέχουν στη νομική παιδεία και στην κοινωνική συζήτηση, να αφήσουν χωρίς τρομολαγνικές διατυπώσεις τη δικαιοσύνη να εκτελεί το σημαντικό της έργο».

Η Βασιλική Θάνου θέλει να παραμείνει πρόεδρος και μετά τα 67
Το θέμα της παράτασης του ηλικιακού ορίου για τους ανώτατους δικαστικούς έθεσε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου.

Στη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό οι πρόεδροι των Ανώτατων Δικαστηρίων την περασμένη εβδομάδα, η Βασιλική Θάνου δήλωσε «πολύ θετική» έναντι ενός τέτοιου ενδεχομένου.

Μιλώντας σε εφέτες σημείωσε ότι το σχετικό αίτημα ετέθη στον πρωθυπουργό ως «αίτημα πολλών δικαστικών» κι ότι η ίδια εξήγησε στον Αλέξη Τσίπρα τι ισχύει σε άλλες χώρες και ειδικά στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, όπου οι δικαστές δεν έχουν όριο ηλικίας εξόδου από το δικαστικό σώμα.

Μεταξύ άλλων, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου ενημέρωσε ότι ανέφερε στον Πρωθυπουργό ότι στην Ελλάδα το Σύνταγμα απαγορεύει να μένουν οι δικαστές μετά το 67ο της ηλικίας τους, αλλά ωστόσο, μπορεί να υπάρξει νομοθετική λύση - να αυξηθεί το όριο για τρία ακόμα χρόνια - καθώς το όριο των 67 ετών έχει τεθεί για προστασία των δικαστών, για να μην μπορεί κάποιος νωρίτερα να τους διώξει, ενώ το αντίθετο, αν θέλουν να μείνουν αυτό δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί αντίθετο με τις συνταγματικές επιταγές.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ