Μετωπική σύγκρουσηΤσίπρα - Μητσοτάκη για τη διαπλοκή και τη διαφθορά - Βαριές κατηγορίες και ένταση

Σε εξέλιξη βρίσκεται η προ Ημερησίας Διατάξεως, Βουλής σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, με αποκλειστικό θέμα τα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς και την επιρροή τους στο θεσμικό και πολιτικό σύστημα της χώρας και την αντιμετώπισή τους.

 

 

Η συζήτηση ξεκίνησε με 40 λεπτά καθυστέρηση, στις 14:30 και διεξάγεται σε κλίμα σφοδρής πολιτικής σύγκρουσης που έχει διαμορφωθεί όλες τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ, με επίκεντρο τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και τη Δικαιοσύνη.

Με έντονη επίθεση κατά της ΝΔ και προσωπικά του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησε η ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή, στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Χαρακτήρισε τη ΝΔ απελπισμένη συνήγορο της διαπλοκής και υποστήριξε ότι αποτελεί ύβρη η προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να πλήξει το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς. «Κατά την διάρκεια της προηγούμενης προ ημερησίας διατάξεως στην Βουλή όταν η κουβέντα πήγε σε θέματα διαπλοκής και διαφθοράς, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να αποδράσει. Δεν θα σας το επιτρέψουμε. Σήμερα θα απολογηθείτε», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας , απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον οποίο κατηγόρησε ότι «τρέχει πίσω από χρεοκοπημένους καναλάρχες και εκδότες». Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε δύο διαφορετικούς κόσμους: Στον ένα βρίσκεται η διαπλοκή και το κόμμα της ΝΔ και στον άλλο οι δυνάμεις που προσπαθούν να διορθώσουν τα πράγματα μαζί με τη κυβέρνηση. 

Στη δευτερολογία του κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει για το θέμα της Siemens, υπεραμύνθηκε των κινήσεων της κυβέρνησης στο θέμα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, ξεκαθάρισε πως δεν υφίστατη off shore εταιρεία στην Αυγή, τόνισε πως θα προσπαθήσει να προστατέψει την πρώτη κατοικία ενώ κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκης για απόπειρα μπούλινγκ στους δικαστικούς.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, κανε λόγο για προσπάθεια τη κυβέρνησης να εγκαθιδρύσει μια αριστερή διαπλοκή και ζήτησε εκλογές. «Δεν αντιπροσωπεύει το νέο αλλά τη χειρότερη ενσάρκωση του παλιού» είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Η δημοκρατία κινδυνεύει από αυτούς που αντί να ενώνουν, διχάζουν την κοινωνία σε μια απέλπιδα προσπάθεια να συγκρατήσουν τις δυνάμεις τους», είπε, ενώ πρόσθεσε ότι δεν αξίζει στη χώρα μας να είναι ο Αλ. Τσίπρας πρωθυπουργός οχι μόνο γιατί κατέστρεψε την οικονομία και έκανε τους πολίτες πιο φτωχούς ή γιατί η αλαζονεία προσβάλλει ακόμη και τους πρώην υποστηρικτές του. "Το κίνημα πλειστηριασμός είναι το νέο κινημα αγανακτισμενων" είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ αναφέρθηκε στον νόμο Παππά ο οποίος "έχει ακυρωθεί στη συνείδηση του λαού και πολύ σύντομα η κυβέρνηση της ΝΔ θα τον ακυρώσεις και τυπικά", κατηγορώντας την κυβέρνηση πως σκοπός του διαγωνισμού ήταν ο έλεγχος του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

Στη δευτερολογία του επιτέθηκε ξανά στον πρωθυπουργό κατηγορώντας τον για χυδαιολογία, ενώ ανέφερε σε προεκλογικές  υποσχέσεις του πρωθυπουργού που δεν έγιναν πραγματικότητα. "Μιλήσατε για τα δάνεια των κομμάτων και ενδεχόμενη ζημιά στις τράπεζες. Δεν ντρέπεστε να μιλάτε όταν με τους δικούς σας χειρισμούς και του κ. Βαρουφάκη οι τράπεζες ζημιώθηκαν 25 δισ. ευρώ", είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ ζήτησε να δεσμευθεί ο πρωθυπουργός πως θα έρθουν τα πόθεν έσχες των διεκδικητών των τηλεοπτικών αδειών στη βουλή."Βεβαίως και υπάρχει σκάνδαλο Siemens, αλλά το ζήτημα είναι τι έκανε η δική σας κυβέρνηση. Αν δεν σας αρέσει ο δικός μας εξωδικαστικός συμβιβασμός να το αλλάξετε. Σταματήστε την καραμέλα.
Κανείς δεν μου χάρισε ποτέ κανένα τηλεφωνικό κέντρο. Λέτε ψέματα και το ξέρετε." ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. 

 

Σε υψηλούς τόνους απάντησε και η Φώφη Γεννήματα στον πρωθυπουργό και σε όσα κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για σχέσεις με τη διαπλοκή και τα οικονομικά του. «Στοχοποιείτε τους αντιπάλους σας», είπε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προσπαθεί να τραβήξει «την προσοχή του λαού από τις πετσοκομμένες συντάξει, τα εκκαθαριστικά της εφορίας, το ανύπαρκτο ΕΚΑΣ».

 

«Το κύριο μέλημα σας στην υπόθεση διαπλοκή ήταν και είναι να μαρκάρετε ως διαπλεκόμενους τους άλλους και κυρίως το Ποτάμι», ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης, στην ομιλία του με θέμα τη διαπλοκή και τη διαφθορά εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης.

«Δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ από τράπεζα, δεν είμαστε υποχείριο κανενός, δε μας κρατάει κανείς» ανέφερε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος. «Είμαστε κυβέρνηση δυο κομμάτων που προέρχονται από διαφορετικούς χώρους αλλά έχουμε ένα κοινό σημείο που θα μας ενώνει έως τέλος. Δε μας κρατάει κανείς, δεν απειλούμαστε και δεν εκβιαζόμαστε από κανένα» τόνισε.

 

Για κλίμα όξυνσης που καλλιεργείται από τα δύο μεγάλα κόμματα και οδηγεί σε περαιτέρω διχασμό, την στιγμή όπου, όπως είπε, η χώρα αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα και με αυτά πρέπει ο πολιτικός κόσμος να ασχοληθεί, μίλησε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ