Ένα ιστορικό παλάτι της Βενετίας μετατράπηκε στο πιο εντυπωσιακό εμπορικό κέντρο του κόσμου

Δίπλα στην περίφημη Γέφυρα του Ριάλτο,πάνω από το Κανάλε Γκράντε, εκεί όπου γλιστρούν αθόρυβα οι γυαλιστερές μαύρες γόνδολες, ένα υπέροχο παλάτι μετατράπηκε σε εντυπωσιακό εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο.

Το Fondaco Dei Tedeschi είναι (ίσως) το ωραιότερο εμπορικό κέντρο του κόσμου, αναφέρει το ΑΠΕ.

Η πρώτη χρήση του τον δέκατο τρίτο αιώνα, οπότε και άνοιξε τις πύλες του, ήταν αυτή μιας αγοράς όπου συναλλάσσονταν οι Βενετσιάνοι έμποροι και από εκεί προέρχονταν τα μισά από τα φορολογικά έσοδα της «θεσπέσιας πόλης». Μετατράπηκε σε τελωνείο, όταν ο Ναπολέων Α' κατέκτησε την πόλη της λιμνοθάλασσας και αργότερα άλλαξε χρήση κι έγινε ταχυδρομείο. Η πυρκαγιά που ξέσπασε το 1505 προκάλεσε μεγάλες καταστροφές και η Βενετική Γερουσία ανέλαβε τα έξοδα αποκατάστασης του επιβλητικού κτιρίου, το οποίο παρέμεινε επί αιώνες σε «χειμερία νάρκη». Τη διαχείριση του παλάτσο, ιδιοκτησίας της οικογένειας Benetton, έχει αναλάβει η DFS, θυγατρική του ομίλου LVMH.Στόχος του διευθύνοντος συμβούλου της DFS είναι να γίνει το Fondaco Dei Tedeschi το «Harrods της Ιταλίας».

Το μεγαλοπρεπές κτίριο στεγάζει σήμερα ένα υπερπολυτελές σύγχρονο εμπορικό κέντρο, που εγκαινιάστηκε στις 29 Σεπτεμβρίου.Τις εργασίες αποκατάστασης και ανακαίνισης υπογράφει ο αρχιτέκτονας και πολεοδόμος Ρεμ Κούλχαας ενώ η διαμόρφωση των καταστημάτων είναι έργο του αρχιτέκτονα Τζέιμι Φόουμπερτ.

Οι αρχιτέκτονες κατάφεραν να ισορροπήσουν ανάμεσα στο παλιό και το καινούριο. Αποκάλυψαν τους παλιούς τούβλινους τοίχους και διατήρησαν τους αρχικούς αεραγωγούς. Σύγχρονη πινελιά η κατακόκκινη κυλιόμενη σκάλα με τις μπρούτζινες λεπτομέρειες.

Μια θάλασσα από πολυτελείς μάρκες, περισσότερες από 300, με πρώτους και καλύτερους τους ιταλικούς οίκους Fendi, Max Mara, Armani,Valentino,Bottega Veneta και Gucci. Loewe, Chanel, Bally, Burberry, Saint Laurent είναι κάποιες άλλες από τις επιλογές, έστω και για "οφθαλμόλουτρο".

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ