Στον Κολομβιανό Πρόεδρο Σάντος, το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για το 2016 - Οι Μυτιληνιές γιαγιάδες νικήτριες στην καρδιά μας

Στον Κολομβιανό Προέδρο Χουάν Μανουέλ Σάντος απονεμήθηκε το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης, για την προσπάθεια να φέρει την ειρήνη στη χώρα του παρά την καταψήφιση, πριν λίγες μέρες, της συμφωνίας ειρήνης που έφερε στο λαό προς έγκριση μέσω δημοψηφίσματος, όπως ανακοίνωσε η Νορβηγική Επιτροπή το πρωί της Παρασκευής.

Αντίθετα με ό,τι αναμενόταν, οι ψηφοφόροι στην Κολομβία απέρριψαν, με μικρή διαφορά, τη συμφωνία ειρήνης την οποία υπέγραψαν η κυβέρνηση και η οργάνωση FARC, όμως ο πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος δήλωσε αποφασισμένος να μην εγκαταλείψει την προσπάθεια για τον τερματισμό της εμφύλιας σύρραξης, που διαρκεί 52 χρόνια.

«Δεν εγκαταλείπω την προσπάθεια, θα συνεχίσω να επιδιώκω την ειρήνη για το υπόλοιπο της θητείας μου, διότι αυτός είναι ο τρόπος να αφήσουμε μια καλύτερη χώρα στα παιδιά μας», είχε δηλώσει ο πρόεδρος Σάντος, ο οποίος δεν έχει δικαίωμα να διεκδικήσει την επανεκλογή του στο αξίωμα, από το οποίο θα αποχωρήσει τον Αύγουστο του 2018.

Το δημοψήφισμα, η συμμετοχή στο οποίο δεν ήταν υποχρεωτική και το αποτέλεσμα του οποίου δεν είναι δεσμευτικό, οργανώθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου Σάντος για να δοθεί «η μέγιστη δυνατή νομιμοποίηση» στην ειρηνευτική συμφωνία που συνήφθη με τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας.

Η απονομή του βραβείου θα γίνει στις 10 Δεκεμβρίου στο Όσλο.

Οι ελληνικές υποψηφιότητες

Επίσημη υποψηφιότητα για το «Κίνημα Αλληλεγγύης Αιγαίου», δηλαδή τους κατοίκους και εθελοντές των νησιών του Αιγαίου, είχαν καταθέσει 620.000 πολίτες μαζί με 230 ακαδημαϊκούς από 111 πανεπιστήμια. Το «Κίνημα Αλληλεγγύης Αιγαίου» συμπεριλαμβάνει 16 ομάδες αλληλεγγύης αλλά και πρόσωπα από εννέα νησιά.

Παράλληλα, η Αιμιλία Καμβύση, ο Στρατής Βαλιαμός, αμφότεροι από τη Λέσβο, καθώς και η Αμερικανίδα ηθοποιός Σούζαν Σάραντον προτάθηκαν για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης από την Ακαδημία Αθηνών, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και τη Σύνοδο των Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων.

Υποψήφιοι για το Νομπέλ ήταν επίσης η ομάδα διάσωσης White Helmets από την Συρία, η καγκελάριος Μέρκελ για την στάση που τήρησε στο προσφυγικό καθώς και ο Πάπας Φραγκίσκος. Επίσης ξεχώρισαν οι «αρχιτέκτονες» του ειρηνευτικού σχεδίου στην Κολομβία καθώς και ο Κογκολέζος χειρούργος Ντένις Μουκγέγκε ο οποίος περιέθαλπε θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από τον εμφύλιο στην χώρα.

Υπενθυμίζεται πως το Νόμπελ Ειρήνης για το 2015 είχε απονεμηθεί στις τέσσερις οργανώσεις του λεγόμενου «Κουαρτέτου Εθνικού Διαλόγου», που παρενέβη αποφασιστικά στα πολιτικά πράγματα της Τυνησίας την ευαίσθητη περίοδο 2013-2014.

Μεταξύ των φαβορί για το νόμπελ Ειρήνης τη χρονιά που μας πέρασε ήταν η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, για το ρόλο της στην προσφυγική κρίση.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ