Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Μεγάλη νίκη για τα δικαιώματα των γυναικών: Στοπ στην απαγόρευση των αμβλώσεων από το Πολωνικό Κοινοβούλιο

Στοπ στην απαγόρευση των αμβλώσεων έβαλε σήμερα το Πολωνικό κοινοβούλιο με μεγάλη μάλιστα πλειοψηφία. Απαγόρευση που είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό της χώρας.  

Οι διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα "μας έκαναν να σκεφθούμε και μας έδωσαν ένα μάθημα ταπεινότητας", παραδέχθηκε ο υπουργός Επιστήμης και Ανώτατης Εκπαίδευσης Γιάροσλαβ Γκοβίν.

Το κείμενο-πρόταση νόμου απορρίφθηκε από 352 βουλευτές της συντηρητικής πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης. Πενήντα οκτώ βουλευτές ψήφισαν υπέρ της έγκρισής του ενώ 18 τήρησαν αποχή.

Θορυβημένο από την κινητοποίηση των Πολωνών γυναικών κατά μιας σχεδόν πλήρους απαγόρευσης της άμβλωσης, το κυβερνών συντηρητικό κόμμα αναγκάστηκε να επανεξετάσει τη θέση του.

Σαράντα οκτώ ώρες μετά τις διαδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαν περίπου 100.000 "γυναίκες σε απεργία" ντυμένες στα μαύρα για να διαμαρτυρηθούν κατά της πρότασης νόμου που στάλθηκε στην κοινοβουλευτική επιτροπή, η τελευταία ψήφισε χθες βράδυ υπέρ της απόρριψης του σχεδίου.

Οι διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα "μας έκαναν να σκεφθούμε και μας έδωσαν ένα μάθημα ταπεινότητας", παραδέχθηκε ο υπουργός Επιστήμης και Ανώτατης Εκπαίδευσης Γιάροσλαβ Γκοβίν.

Ο νόμος ο οποίος ισχύει σήμερα επιτρέπει την άμβλωση σε τρεις περιπτώσεις: όταν κινδυνεύει η ζωή ή η υγεία της μητέρας, όταν η προγεννητική εξέταση δείχνει μια μεγάλη μη αναστρέψιμη πάθηση του εμβρύου και η όταν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας.


Το σχέδιο νόμου προέβλεπε ότι η άμβλωση θα επιτρεπόταν μόνο σε περίπτωση που κινδύνευε η ζωή της μητέρας. Όριζε ανώτατη ποινή φυλάκισης για τη γυναίκα που κάνει άμβλωση τα πέντε χρόνια, δίνοντας ωστόσο τη δυνατότητα στον δικαστή να αρνηθεί να την τιμωρήσει.

Η απόρριψη της πρότασης νόμου χθες βράδυ ήταν σχεδόν ομόφωνη, με τους συντηρητικούς και την αντιπολίτευση να ψηφίζουν στην ίδια πλευρά.

Την απόρριψη του σχεδίου νόμου είχε ζητήσει ένας βουλευτής του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), ο Βίτολντ Τσαρνέτσκι, όπως και οι φιλελεύθεροι κεντρώοι της Πλατφόρμας Πολιτών (PO), του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης

Το κυβερνών κόμμα, που διαθέτει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, είχε ψηφίσει στις 23 Σεπτεμβρίου υπέρ της εξέτασης του κειμένου στην επιτροπή και κατά μιας φιλελεύθερης αντιπρότασης, έδωσε την εντύπωση ότι ενήργησε υπό το κράτος έκτακτης ανάγκης.

Ένας βουλευτής του PiS, ο Τόμαζ Λάτος, δήλωσε πως το κόμμα του "δεν ήταν ποτέ υπέρ της τιμωρίας των γυναικών", επαναλαμβάνοντας τη θέση της καθολικής εκκλησίας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ