Οι άγνωστες ερωτικές επιστολές του Φρανσουά Μιτεράν στην επί δεκαετίες μυστική παράνομη σύντροφο του Anne Pingeot: Θα σε αγαπώ μέχρι το θάνατο

'' Θα σε αγαπώ μέχρι το θάνατο, είσαι ότι πιο τυχερό έχω...''

Τα παραπάνω έγραφε ο Φρανσουά Μιτεράν... Για τους Γάλλους ήταν γνωστή η κρυφή του ζωή και αυτό δεν τους εμπόδιζε να τον αγαπούν... Στις 26 Οκτωβρίου, την ημέρα που συμπληρώνονται 100 χρόνια από την γέννηση του Φρανσουά Μιτεράν, η Αν - Φρανσουάζ Πενζό, η γυναίκα με την οποία ο σοσιαλιστής ηγέτης έζησε έναν “παράνομο” έρωτα για 33 ολόκληρα χρόνια, δημοσιεύει την αλληλογραφία τους, σε ένα βιβλίο που ήδη προκαλεί αντιδράσεις στη Γαλλία.

Το βιβλίο φέρει τον τίτλο «Γράμματα στην Αννα» και συμπεριλαμβάνει 1218 γράμματα που είχαν ανταλλάξει η Πενζό και ο Μιτεράν όλα αυτά τα χρόνια. Η κρυφή σχέση τους άρχισε το 1962. Εκείνος ήταν τότε 46 ετών και εκείνη μόλις 19. Μαζί απέκτησαν μια κόρη, τη Μαζαρέν.

Μαζαρέν, κόρη του Μιτεράν με την Πενζό

Ο δεσμός του ήρθε στο φως το 1994, όταν το περιοδικό Paris Match δημοσίευσε φωτογραφίες του Μιτεράν με την κόρη του Μαζαρέν. Η Πενζό όμως συνέχισε να βρίσκεται στην αφάνεια. Πολλές φορές οι δημοσιογράφοι προσπάθησαν να της αποσπάσουν μια συνέντευξη, χωρίς ποτέ να τα καταφέρουν.

Τώρα η Πενζό αποφασίζει να μιλήσει μέσα από αυτές τις επιστολές.


"Θα σε αγαπώ μέχρι τον θάνατο"

Σε μια από αυτές, το 1963, στην αρχή του κρυφού δεσμού τους, ο Μιτεράν γράφει στην Πανζό: “Μου αρέσει που είμαι μαζί σου”. Προσθέτει ότι δεν του αρέσει και πάρα πολύ να συναναστρέφεται με “το πάντοτε άγνωστο κοινό” το οποίο πρέπει να πείθεται “με ομιλίες και ιδέες”, κάτι που ο ίδιος χαρακτηρίζει “μια παράλογη πράξη, όταν μάλιστα είναι γνωστό ότι μόνον η αγάπη και οι πράξεις είναι οι δυνάμεις για να κατακτήσεις κάτι”.

Το 1965 σε μια επιστολή του ο Μιτεράν γράφει ότι αποφάσισε να βάλει υποψηφιότητα για πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας. “Ξέρεις ότι σε σκέφτομαι και ότι είναι θαυμάσια χρήσιμο που έχω την αγάπη της Αν – Φρανσουάζ;” την ρωτάει.

Το 1980 γράφει στην αγαπημένη του ότι θα την αγαπά μέχρι τον θάνατο, αλλά δεν παραβλέπει και τις δυσκολίες της κρυφής σχέσης τους. “΅Είναι πολύ δύσκολο να είσαι μόνη για χάρη τόσο σημαντικών πραγμάτων”.

Το 1995, λίγους μήνες πριν πεθάνει έγραψε στην αγαπημένη του ότι ήταν η μεγαλύτερη τύχη της ζωής του.

Εφέτος συμπληρώνονται και 20 χρόνια από τον θάνατο του πρώην προέδρου αλλά και 5 χρόνια από τον θάνατο της συζύγου του, της Ντανιέλ Μιτεράν.

Η Πενζό θεωρεί ότι τώρα πια, μετά από μια ολόκληρη ζωή κρυμμένη στην αφάνεια είναι καιρός να βγει στο φως αυτή η σχέση και να πάρει την θέση της στα βιβλία της ιστορίας. Οπως η ίδια είπε, «αυτό το βιβλίο δεν πρόκειται να πληγώσει κανέναν, πια».

H Αnne Pingeot στην κηδεία του Mitterrand με την κόρη τους Mazarine ​
Ο Φρανσουά Μιτεράν γνώρισε την Αν Πενζό όταν εκείνη ήταν 14 ετών και εκείνος υπουργός, το 1958.
Ηταν τότε ο νεότερος υπουργός της κυβέρνησης και ο νεότερος βουλευτής. Στα 41 του χρόνια, αυτός που έμελλε να γίνει ο πρώτος σοσιαλιστής Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας ξεκίνησε τη μεγαλύτερη περιπέτεια της ζωής του.

Ο Μιτεράν βρίσκεται για γκολφ με τον φίλο του Αντρέ Ρουσελέ, τον επικεφαλής του γραφείου του, στο Κλερμόν Φεράν, λίγο έξω από το Παρίσι. Για να ξεκουραστούν πάνε σε ένα φίλο μικροβιοτέχνη, τον Πιερ Πινζό. Η μεγαλύτερη κόρη, Αν, κερνάει τους καλεσμένους λεμονάδες και ακόμη και σήμερα θυμάται τη στιγμή: «Εκαναν μια συγκλονιστική συζήτηση. Ηταν σαν να άνοιγε η πόρτα προς έναν άλλο κόσμο για μένα».

Η συνέντευξη μου με την Danielle Μitterrand

Ο έρωτάς τους ξεκινάει όταν εκείνη γίνεται 20 ετών, το 1963. Το 1965 είναι ήδη εραστές. Εκείνη είναι 22 ετών, εκείνος 49 και είναι η πρώτη φορά που γίνεται υποψήφιος Πρόεδρος Δημοκρατίας. Πείθει την Αν να εγκαταλείψει τις σπουδές διακόσμησης και να σπουδάσει Νομική και τότε ξεκινά και επίσημα η διπλή ζωή... του Γάλλου προέδρου. Μια ζωή που τώρα αποκαλύπτεται μέσα από τις ερωτικές επιστολές.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ