Αυτή είναι η έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία: Αισιόδοξη για την ανάπτυξη - Άσχημα νέα για ανεργία

Ανάπτυξη 0,1% βλέπει το ΔΝΤ φέτος για την Ελλάδα την ώρα που στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αλλά και στις εκτιμήσεις της Κομισιόν προβλέπεται ύφεση στο 0,3%.

Ωστόσο, η πρόβλεψη αυτή προϋποθέτει  την «πλήρη εφαρμογή από τις (ελληνικές) αρχές του δημοσιονομικού πακέτου του προγράμματος του ESM».

Συγκεκριμένα στην  έκθεση για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές (World Economic Outlook), η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη το Ταμείο προβλέπει για το 2016 οριακή άνοδος του ΑΕΠ στο 0,1%.  Ενώ για το 2017 το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα τρέξει με ρυθμό 2,8%, αντί 2,7% που προβλέπει το οικονομικό επιτελείο.

Ακόμα, προβλέπει ότι σε βάθος χρόνου οι ρυθμοί ανάπτυξης θα υποχωρήσουν και το 2021 θα κινηθούν στα επίπεδα του 1,8% ενώ η αντίστοιχη πρόβλεψη της Κομισιόν, ανεβάζει τον ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 3%.

Οι δυσμενείς εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την εξέλιξη του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα δικαιολογούν και την απαίτησή του για ρύθμιση του χρέους «εδώ και τώρα» αλλά επιβεβαιώνουν και τους φόβους ότι δύσκολα θα υπάρξει «συμβιβασμός» με τους ευρωπαίους τουλάχιστον πριν τις γερμανικές εκλογές.

Η κυβέρνηση ,αν κρίνει κανείς από τα όσα είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος την Τρίτη στη Βουλή εύχεται το καλύτερο δηλαδή μια βιώσιμη λύση για το χρέος μέχρι το τέλος του χρόνου και παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα αλλά δεν φαίνεται να την θεωρεί και εφικτή.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε συγκεκριμένα «πρώτη προτίμηση μας είναι να είναι να μείνει το ΔΝΤ και να λυθεί το χρέος. Δεύτερη να φύγει το ΔΝΤ και το  χειρότερο να μην δοθεί λύση για το χρέος».    

Μαύρες προβλέψεις ΔΝΤ  για την  ανεργία 

Δυσμενέστερες πάντως από τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την εξέλιξη της ανεργίας.

Η  ανεργία  διαμορφώνεται στο 23,3% για φέτος και θα μειωθεί στο 21,5% το 2017.Σημειώνεται πως το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2017 εκτιμά πως η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 21,5% εφέτος και θα μειωθεί στο 20,4% το 2017. 

Στο μέτωπο του πληθωρισμού το ΔΝΤ προβλέπει πως εφέτος η Ελλάδα θα σημειώσει αποπληθωρισμό 0,1% και πως το 2017 ο πληθωρισμός θα είναι της τάξης του 0,6%.

Το ΔΝΤ προβλέπει πως το 2021 ο πληθωρισμός θα είναι στο 1,8%. Σημειώνεται πως το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2017 εκτιμά πως ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 0,4% εφέτος και θα ανέλθει στο 0,8% το 2017.

Μόλις στις 23 Σεπτεμβρίου η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο κουαρτέτο των δανειστών Ντ. Βελκουλέσκου παρουσιάζοντας τα ευρήματα του Ταμείου στο πλαίσιο της διαβούλευσης του Άρθρου 4, είχε αναφέρει ότι οι προοπτικές ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία παραμένουν ασθενικές και υπόκεινται σε υψηλούς καθοδικούς κινδύνους, ενώ η ανεργία αναμένεται να παραμείνει σε διψήφια ποσοστά μέχρι τα μέσα του αιώνα».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ