Πάμπλο Εσκομπάρ ο μεγάλος εραστής & 7ος πλουσιότερος στον κόσμο: Μόνο τα ποντίκια του έτρωγαν 500 χιλ. δολάρια

Ο Πάμπλο Εσκομπάρ (Pablo Emilio Escobar Gaviria, 1 Δεκεμβρίου 1949 - 2 Δεκεμβρίου1993) ήταν Κολομβιανός εγκληματίας, αλλά και ηγετική μορφή του Καρτέλ του Μεδεγίν. Αναφέρεται συχνά ως «βασιλιάς της κοκαΐνης» και υπήρξε ένας από τους πλουσιότερους εγκληματίες στην ιστορία.

Το 1989 ανακηρύχθηκε από το περιοδικό Forbes έβδομος πλουσιότερος στον κόσμο με περιουσία που ανερχόταν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, στα 9 δισεκατομμύρια δολάρια. Κατείχε πολυάριθμες πολυτελείς κατοικίες και το 1982 αποπειράθηκε να εισέλθει στην πολιτική ζωή της Κολομβίας, υποσχόμενος ακόμα να αποπληρώσει το δημόσιο χρέος της χώρας, ύψους 10 δισ. δολαρίων.

Λόγω της φύσης της δραστηριότητάς του ήταν αδύνατον να εκτιμηθεί ακριβώς η περιουσία του, η οποία ανέρχεται όπως λένε σε ποσό μεγαλύτερο των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, το καρτέλ Escobar εισέπραττε 420 εκατομμύρια δολάρια  την εβδομάδα, δηλαδή 22 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. 

Έχτισε σχολεία, πάρκα, νοσοκομεία και πολλά σπίτια για τους φτωχούς ανθρώπους. Το 1984 όμως αποκαλύφτηκε πως ο Εσκομπάρ δολοφονούσε κρυφά υποψήφιους βουλευτές και πρωθυπουργούς, κάποιους για χρέη. Για αυτόν τον λόγο αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την πολιτική ζωή της χώρας και πήρε εκδίκηση, δολοφονώντας τον Λουίς Γκαλάν, έναν άλλον υποψήφιο πρωθυπουργό.
Ο Escobar ήταν στη λίστα του Forbes  και των διεθνών δισεκατομμυριούχων για επτά συνεχόμενα χρόνια, από το 1987 μέχρι το 1993. Το 1989, αναφέρεται ως ο έβδομος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

 Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Ioan Grillo, το καρτέλ Μεντεγίν έβαζε τα λαθραία ναρκωτικά στην Αμερική από μια ακτή 900 μιλιών πάνω από τη Φλόριντα με αλεξίπτωτα φορτία. 

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των έμπιστων συνεργατών του, τα ποντίκια, του έτρωγαν, κυριολεκτικά, 500 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο από τις αποθήκες όπου τα φύλαγε. 
Όπως αναφέρει ο τον Roberto Escobar, το καρτέλ Μεντεγίν ξόδευε 2.500 δολάρια το μήνα σε λαστιχάκια που συγκρατούσαν τις δέσμες των δολαρίων. 

Σε μια συνέντευξη του 2009, ο γιος του Escobar , Juan Pablo, 38  ετών, ο οποίος έχει αλλάξει από τότε το όνομά του στον Sebastián Marroquin – περιγράφει ότι ζούσαν συνεχώς κυνηγημένοι σε ένα κρησφύγετο στην πλαγιά του βουνού Μεντεγίν, μέχρι που η κόρη του Escobar,  Μανουέλα, έπαθε υποθερμία. Ο Εσκομπάρ άναψε μια φωτιά με χαρτονομίσματα, αξίας 2 εκατομμυρίων δολαρίων για να την ζεστάνει. 

Είχε  το παρατσούκλι “Ρομπέν των Δασών” επειδή μοίραζε μετρητά στους φτωχούς, έκανε κτίρια στέγασης για τους άστεγους, κατασκεύασε 70 γήπεδα ποδοσφαίρου της κοινότητας, και την ένα ζωολογικό κήπο. 
Όταν ήρθε η ώρα να πάει φυλακή έχτισε μια πολυτελή φυλακή και της έδωσε το όνομα “La Catedral» – ο καθεδρικός ναός. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας του με την κυβέρνηση της Κολομβίας, στον Escobar επετράπη να επιλέξει τους συγκρατούμενούς τους. Θα μπορούσε επίσης να συνεχίσει να λειτουργεί την επιχείρησή του καρτέλ του και την υποδοχή επισκεπτών. 

Τα πρώτα χρόνια
Γεννήθηκε στο χωριό Ριονέγρο της Αντιόχειας, τέταρτο παιδί του αγρότη Αμπέλ ντε Χεσούς Εσκομπάρ και της δασκάλας Εμίλτα Γκαβίρια.


Έκανε μόνο έναν γάμο, με την Maria Victoria Henao Vellejo. Όταν γνωρίστηκαν εκείνη ήταν 13 ετών και αυτός 22. Παντρεύτηκαν δυο χρόνια αργότερα και απέκτησαν δύο παιδιά. Ωστόσο, ο Εσκομπάρ, ήταν τρομερά άπιστος. Οι περιπέτειες που είχε, ήταν αμέτρητες και όπως λέγεται, η γκάμα των ερωμένων του περιλάμβανε από πανέμορφες δημοσιογράφους και μοντέλα, μέχρι ανήλικα κορίτσια! Ο Πάμπλο, δεν δεχόταν την άρνηση καμίας γυναίκας και τις δελέαζε με πανάκριβα δώρα. Πάντα όμως επέστρεφε στη σύζυγό του. 

Έχει μείνει στην Ιστορία η φράση που είχε πει δημόσια «Είμαι ένας αξιοπρεπής άνθρωπος που πουλάει λουλούδια», εφόσον η κοκαϊνη, στην πρωταρχική της μορφή, φυτό είναι. 


Πρόωρος θάνατος    

Ο θάνατος του ήταν πρόωρος. Μια μέρα μετά τα 44 του γενέθλια, ο Εσκομπάρ ήθελε να τηλεφωνήσει στον γιο του, Χουάν. Δυστυχώς για αυτόν, η ειδική ομάδα αστυνομικών που ασχολούνταν αποκλειστικά με την υπόθεσή του βρήκαν τον αριθμό και τη διεύθυνση και κατευθύνθηκαν προς τα εκεί. Ο Εσκομπάρ άργησε να το καταλάβει και τον έπιασε πανικός. Κρύφτηκε πάνω σε μια σκεπή ενός ψηλού σπιτιού, αλλά οι αστυνομικοί τον εντόπισαν κατευθείαν. Τον πυροβόλησαν πολλές φορές ώστε να βεβαιωθούν ότι είναι νεκρός.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ