Ο Άκης απογειώνει την Παρασκευή μας: Τραγανή πίτα με πατάτα και κρέμα

Δοκιμάστε την & δεν θα χάσετε!

Συστατικά
Για τη ζύμη

330 γρ. αλέυρι γ.ο.χ
230 γρ. βούτυρο παγωμένο σε κύβους
40 γρ. νερό παγωμένο
1 πρέζα αλάτι
1 κρόκο αυγού
1 κρόκο για άλειμμα
Για τη γέμιση

100 γρ. βούτυρο
1,5 κιλά πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες των 3 χιλ.
250 γρ. καθαρισμένα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
αλάτι
πιπέρι
1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο
3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
μοσχοκάρυδο τριμμένο
100 γρ τριμμένο χαλούμι
1 αυγό για άλλειμα
200 γρ κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη ζύμη

Προετοιμάζουμε τη ζύμη μας πατώντας ΕΔΩ.
Για τη γέμιση

Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα πλατύ τηγάνι και σοτάρουμε σε αυτό τις πατάτες και τα κρεμμύδια για 7-8 λεπτά μέχρι που οι πατάτες να αρχίσουν να γίνονται εύκαμπτες και να είναι μισομαγειρεμένες.
Αλατοπιπερώνουμε καλά και προσθέτουμε τα μυρωδικά, το μοσχοκάρυδο και το τυρί.
Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα σε ένα τρυπητό μέχρι να κρυώσει πολύ καλά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στον αέρα
Βάζουμε τη γέμιση μέσα στην ταρτιέρα.
Την υπόλοιπη ζύμη την απλώνουμε πάλι με πλάστη και την απλώνουμε πάνω από τη γέμιση.
Ενώνουμε καλά την πάνω και την κάτω ζύμη και αν θέλουμε διακοσμούμε με ζύμη που μας έχει περισσέψει.
Στο κέντρο αφήνουμε μια τρύπα για να βγαίνει η υγρασία.
Αλείφουμε με το αυγό ελαφρά χτυπημένο και ψήνουμε την πίτα για 45 λεπτά με μια ώρα.
Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί με ένα μαχαίρι μπήγοντας το μέσα και τσεκάρουμε αν έχουν ψηθεί οι πατάτες.
Παράλληλα σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα και της βάζουμε αλάτι και πιπέρι.
Μόλις ψηθεί η πίτα και την αφαιρέσουμε από το φούρνο ρίχνουμε από την τρύπα σιγά σιγά την κρέμα γάλακτος μέχρι να την πάρει όλη (μπορεί να κάνει και μισή ώρα).
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε.

Who is Who


Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.​

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ